Kosten voor vermogensbeheer

Tegenwoordig maken de meeste vermogensbeheerders gebruik van een ‘all- in fee’. Deze all-in fee bestaat uit verschillende kosten. De meest gebruikelijke zijn:

 • Beheer fee

  De beheer fee is de vergoeding voor het beheer van uw vermogen. U betaalt de vermogensbeheerder voor het bepalen en bijhouden van het beleggingsbeleid. Zo kan de vermogensbeheerder onderzoek doen naar de financiële markten en de meest ideale strategie voor haar klanten bepalen. U accepteert een beperkt negatief rendement op uw belegbaar vermogen in een slecht beleggingsjaar.

 • Transactiekosten

  Wanneer uw portefeuille wordt ingericht of wanneer de vermogensbeheerder wijzigingen doorvoert in uw portefeuille worden er transacties gedaan. Deze transacties kosten geld, hiervoor worden transactiekosten gerekend.

 • Bewaarloon

  Bewaarloon betaalt u voor het in bewaring nemen van uw beleggingen.

 • Servicekosten

  Servicekosten worden gerekend voor het bijhouden van alle administratie en de organisatie van de vermogensbeheerder. Zo ontvangt u met regelmaat rapportages over uw beleggingen en kunt u uw beleggingsportefeuille raadplegen in het systeem van de beheerder.

Bij veel aanbieders is de hoogte van de all-in fee afhankelijk van het risicoprofiel. Daarbij geldt hoe meer risico er wordt genomen in de portefeuille, hoe hoger de fee is die wordt gerekend. Er zijn ook nog beheerders die naast de all-in fee een prestatievergoeding rekenen. Deze vergoeding betaalt u wanneer er (een bepaald) rendement wordt behaald door de vermogensbeheerder.