Beleggen als zzp’er: zakelijk of privé?

Beleggen als zzp'er: zakelijk of privé?

Geld in uw onderneming dat u voorlopig niet nodig heeft? Zet het aan het werk door het te beleggen. Dat kan ook nog belastingvoordeel opleveren. Evi weet waar u op moet letten.

Zet u het geld dat u als zzp’er verdient wel voldoende aan het werk? Door het geld dat u niet direct nodig hebt voor uw zakelijke doelen te beleggen, kunt u een mooi vermogen opbouwen.

Dat levert mogelijk ook nog belastingvoordeel op. Als ondernemer met een eenmanszaak kunt u namelijk kiezen; vermogen opbouwen op uw zakelijke rekening óf op uw privérekening. Uw persoonlijke voorkeur is leidend, maar houd ook rekening met het verschil in belastingheffing.

Optie 1 zakelijk beleggen als ZZP’er

Heeft u een eenmanszaak, dan kunt u op een zakelijke rekening sparen of beleggen. Het behaalde rendement ziet de belastingdienst als bedrijfswinst en wordt belast in box 1. U betaalt inkomstenbelasting volgens het voor u geldende tarief. (De werkelijke belasting valt nog iets lager uit door mkb-winstvrijstelling voor ondernemers.) 

Belastingschijf Belastbaar inkomen uit werk en woning Terief
1 tot € 69.399 37,07%
2 vanaf € 69.399 49,50%

Bron: Belastingdienst

Let op: de Belastingdienst is alert op misbruik. Het geld dat u als zzp’er op uw zakelijke rekening hebt staan moet wel een zakelijk doel dienen.

Optie 2 Privé beleggen als ZZP ér

U kunt er ook voor kiezen om het geld dat u niet direct nodig heeft over te maken naar uw privé rekening. Dit geld kunt u vervolgens beleggen. Over de eerste €50.650 (2022) van uw totale vermogen betaalt u als particulier geen belasting (voor fiscaal partners geldt het dubbele bedrag).

Voor de belasting over de rest van uw vermogen rekent de Belastingdienst met een verondersteld – ofwel forfaitair – rendement. Dit rendement wordt berekend over 3 vermogensschijven. Hoe groter uw vermogen, hoe meer belasting u dus betaalt. Over dit rendement betaalt u vervolgens 31% belasting.

Schijf Uw vermogen na aftrek vrijstelling en schulden Spaardeel (-0,01%) Beleggingsdeel (5,33%) Gemiddeld tarief Netto belasting
1 Tot € 50.651 67% 33% 1,818% 0,56%
2 Vanaf € 50.561 tot €962.351 21% 79% 4,336% 1,35%
3 Vanaf € 962.351 0% 100% 5,53% 1,71%

Bron: Belastingdienst / Evi van Lanschot

Vind het omslagpunt voor zakelijk beleggen of privé

De keuze tussen zakelijk en privévermogen opbouwen draait dus om hoeveel belasting u effectief over uw vermogen betaalt. Voor zover het totale vermogen natuurlijk uitkomt boven de vrijstelling in box 3. Tot €50.650 van uw vermogen is immers vrijgesteld van belasting.

Het omslagpunt tussen zakelijk beleggen of privé beleggen ligt voor iedereen anders. Dat is namelijk afhankelijk van de omvang van uw vermogen, uw belastingtarief én van het rendement dat u verwacht te behalen. Ook speelt mee of u schulden heeft die uw belastbare vermogen in box 3 verlagen. Heeft u een fiscaal partner houdt daar dan ook rekening mee in uw afweging. Met uw fiscaal partner kunt u namelijk de vrijstelling in box 3 optimaal verdelen.

Kies tussen zakelijk of privé

Met de rekentool van BerekenHet.nl ziet u snel welk bedrag u in uw situatie aan belasting in box 3 betaalt. Dat zet u af tegen het effectieve belastingtarief dat voor uw als ondernemer met een eenmanszaak geldt. Door goed naar de belastingheffing te kijken kiest u weloverwogen voor zakelijk of privé. Dat kan belastingvoordeel opleveren.
Meer weten? Ga naar onze zakelijk beleggen pagina om te kijken hoe u als ZZP’er het meeste uit uw vermogen haalt

Let op: er zijn ontwikkelingen rondom de rechtmatigheid van de Box 3 belasting en of het forfaitair rendement in strijd is met de wet. Lees hier alles over de laatste ontwikkelingen.

Leestips van Evi