Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp +31203544545
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Negatieve spaarrente? Terug naar de oude sok?

Is het bangmakerij dat je misschien binnenkort moet gaan betalen voor je spaargeld? Of is het echt waar? Ik vang een discussie op tussen een gezellige groep dertigers. Het ongeloof klinkt over het terras. Dat KAN toch niet zomaar? De groep vindt unaniem dat het dan tijd wordt om de oude sok weer van stal te halen. Want betalen voor je geld, dat gaat er niet in. Hilariteit alom als het gesprek richting sokken gaat. Sokken beginnen als paar en gaan wonderlijk genoeg vrij snel als single verder door het leven. Dus, oude sokken genoeg om het geld in te stoppen. Na veel gelach verandert de groep van onderwerp. Wie wil het hier nou lang over hebben in het lentezonnetje…

Tja ik dus… even dan: als je googelt op negatieve rente dan krijg je allemaal mooie kluizen aangeboden… Maar hoe realistisch is dit rentespook? En wat doen ‘we’ dan? Krijgen we ‘spaarvluchtelingen’?

Negatieve spaarrente bestaat al langer

Wat kunnen we leren van bijvoorbeeld Denemarken of Zwitserland? Ja je hoort het goed, er zijn  landen in Europa waar dit al speelt. De Zwitserse bank ABS rekent een negatieve spaarrente, maar merkt nauwelijks iets van ontevreden klanten. Er gingen sinds de invoering van de negatieve rente klanten weg, maar er kwamen ook klanten bij. De spaartegoeden liepen wel terug. Maar het totale vermogen bij ABS onder beheer bleef stabiel, omdat spaarders overstapten naar beleggingen.

Spaargeld thuis bewaren in een kluis?

Best veel Nederlanders overwegen hun geld van de bank te halen als je geld moet betalen voor je spaarrekening. Uit een peiling van de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat 34 procent overweegt om geld fysiek te bewaren in een kluis. Maar het is de vraag of spaarders dat ook daadwerkelijk gaan doen. Maar liefst 20 procent wil beleggen, 18 procent overweegt schulden af te lossen en 5 procent denkt aan consumeren. Slechts 12 procent van de ondervraagden zegt spaargeld op de rekening te laten staan, als de rente negatief is. En nog eens 11 procent denkt aan een verschuiving naar spaardeposito’s met een langere looptijd, waarvan de rente wel positief is.

Sparen of beleggen?

Realistisch scenario voor Nederland of niet, het is wel duidelijk dat geld enorm in beweging gaat komen. Bijzondere tijden dus! Het is verstandig om er al eens over na te denken en af te wegen wat je gaat doen als je moet gaan betalen voor je spaargeld. Voelt het goed om met een (beperkt) deel van je geld te gaan beleggen? Laat je dan goed adviseren wat bij jou past en stap bijvoorbeeld gespreid in. Lees meer over de voor- en nadelen van sparen en beleggen.

Wat kost dan een kluis?

En dan tot slot: even ontnuchteren en over die kluis nadenken. Ik reken het je voor. Een beetje goede kluis kost je € 300, zo zag ik op een van die sites. Als je maar liefst € 10.000 in de kluis zou leggen waarvoor je bij de bank 0,5% rente per jaar moet betalen, dan moet het langer dan zes jaar in de kluis liggen voor je die kluis er uit hebt.  Dus denk nog een keer goed na over andere mogelijkheden voor je die online bestelling doet....

Groet,
Evi

Wilt u het gesprek aangaan over sparen en beleggen?

 

 

Leestips van Evi