Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp +31203544545
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Waarom je beleggen uitstelt, en hoe het wel lukt vermogen op te bouwen

Waarom je beleggen uitstelt en hoe het wel lukt om vermogen op te bouwen

Beleggen is een bewezen manier om vermogen op te bouwen. Toch wachten veel mensen lang voor ze starten met beleggen. Zonde, want juist tijd is een succesfactor bij beleggen. Evi van Lanschot weet waarom je uitstelt en hoe je wél in actie komt om je financiële doelen te behalen.

Kijk je terug in de geschiedenis dan zie je dat beleggen op lange termijn meestal een verstandige beslissing is. Het resultaat van een goed gespreide beleggingsportefeuille over de afgelopen vijf, tien of twintig jaar is aantrekkelijk. Zeker in vergelijking met dezelfde inleg op een spaarrekening. Nu de rente op spaarrekeningen historisch laag is zou je verwachten dat veel mensen starten met beleggen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken. Wat maakt dat mensen beleggen uitstellen?

Brein is oorzaak uitstellen

Uit de Consumentenmonitor 2019 blijkt dat veel mensen wel willen beleggen maar niet weten waar ze moeten beginnen. Maar is dat wel de werkelijke reden? Een beleggingsrekening open je binnen een paar dagen. Is de rekening eenmaal geopend dan kun je op simpele wijze een goed gespreide beleggingsportefeuille kiezen. Die kan je op lange termijn een aantrekkelijk rendement opleveren. Risico’s zijn er ook, je beleggingen kunnen minder waard worden.

Een meer waarschijnlijke reden voor uitstel: de werking van ons brein. Ons menselijk brein houdt niet van taken die we niet eerder hebben gedaan en complex lijken. Dat zorgt er voor dat we acties voor ons uitschuiven. Zeker als het resultaat er van pas op termijn zichtbaar is. Zonde, want juist tijd werkt bij beleggen in je voordeel.

Rendement op rendement
Tijd werkt in je voordeel bij beleggen. Hoe langer je beleggingshorizon, hoe meer tijd om tussentijdse negatieve koersuitslagen uit te zitten. Op lange termijn laten bijvoorbeeld aandelenbeurzen een stijgende lijn zien. Ook bij het rendement-op-rendement-effect werkt de tijd in je voordeel. Door het uitgekeerde dividend stijgt je vermogen. Stijgen de beurzen, dan maak je over dit gestegen vermogen ook weer rendement. Hoe eerder je start met beleggen, hoe meer je kunt profiteren van dit effect. Je geld heeft immers meer tijd om te groeien.

Ken je brein

Kennis van je brein helpt je om in actie te komen. Wist je bijvoorbeeld dat we twee delen van ons brein gebruiken bij het nemen van beslissingen? Een onbewust en instinctief denkend deel van het brein en een meer ontwikkeld deel. Het eerste helpt om te overleven in lastige tijden; het is gericht op de korte termijn en zorgt er bijvoorbeeld voor dat we onzekerheid als onprettig ervaren.

Het meer ontwikkelde deel van het brein, de prefrontale cortex helpt ons bij beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en het beheersen van impulsief gedrag. Om weloverwogen financiële beslissingen te nemen heb je dus dat deel van je brein nodig. Dit deel van het brein is trager, en het denkwerk kost meer energie. Helaas neemt ons onbewuste brein het in de praktijk nog wel eens over. Vooral als we moe zijn. Gelukkig weten wetenschappers steeds meer over manieren om ons brein betere beslissingen te laten nemen. We zetten er drie op een rij.

> Creëer een stok achter de deur

Je neemt je voor om een beleggingsrekening te openen of geld in te leggen maar het komt er niet van. Een stok achter de deur helpt, zo weet Joel Anderson, hoofddocent moraalpsychologie en sociale theorie aan de Universiteit Utrecht. Iets dat je dwingt om het voornemen ook echt uit te voeren.

Anderson noemt in zijn onderzoek een voorbeeld van een persoon die een doktersbezoek telkens uitstelt. Als stok achter de deur geeft hij een vriend een paar honderd euro in een envelop. Met de opdracht: maak dit bedrag over naar een politieke partij waar ik een hekel aan heb als ik binnen een week niet bij de dokter ben geweest. Anderson ziet dat dergelijke concrete druk om het juiste gedrag te vertonen op korte termijn heel goed werkt. Dat heeft veel meer effect dan negatieve consequenties op de lange termijn.

De ‘stok achter de deur’ van Anderson kun je dus ook gebruiken om jezelf te dwingen tot slimme financiële acties. Geef je partner of familielid een envelop met een bedrag dat je alleen terugkrijgt als je binnen een week een beleggingsrekening hebt geopend. Of een afgesproken bedrag hebt belegd. Niet geslaagd? Dan mag de ander het bedrag doneren aan een goed doel of politieke partij die jij niet leuk vindt.

> Maak het concreet en klein

De Amerikaanse gedragswetenschapper BJ Fogg van Stanford University ontdekte dat door doelen klein te maken de kans sterk toeneemt dat we het ook daadwerkelijk doen. Ons brein is bij ingewikkelde taken namelijk geneigd naar afleiding te zoeken. Het kan niet goed omgaan met vage en omvangrijke doelen. Een plan om “eerder te stoppen met werken” is dan ook gedoemd te mislukken.

Maandelijks €250 naar een beleggingsrekening overmaken direct na ontvangst van je salaris is een handeling die veel minder wilskracht vergt. Vaak werkt het nog beter om klein te beginnen en het bedrag elke keer wat te laten stijgen. Nog slimmer: stel direct een opdracht in om dit automatisch te laten overboeken

> Vier je successen

Door te stoppen met uitstellen van beleggen kun je op termijn een aantrekkelijk vermogen opbouwen om je doelen te behalen. Prettige bijkomstigheid is dat het onprettige schuldgevoel dat op de achtergrond sluimert omdat je uitstelt verdwijnt. Geniet in plaats daarvan van je vermogen dat op lange termijn kan toenemen. Door het juiste gedrag te koppelen aan een prettige emotie maak je dit nog aantrekkelijker voor het brein.

Vier daarom je successen, hoe klein ook. Het hoeft niet uitbundig en kan zonder publiek, zo weet gedragswetenschapper Fogg. Geld overgemaakt naar je beleggingsrekening? Schouderklop en bekijk in je app het gestorte bedrag op je beleggingsrekening. Het geeft direct een fijn gevoel om te zien dat het geld op je rekening staat en je daarmee ziet dat je vermogen groeit. Het korte euforische gevoel dat dit oplevert is voor ons brein prettig. En het verlaagt de drempel om ook in de toekomst de juiste acties te nemen om vermogen op te bouwen.

Evi coacht je

Heb je zin om in actie te komen en te starten met (meer) beleggen? De specialisten van Evi helpen je graag. Met hun hulp bepaal je snel welke beleggingsvorm bij jou en jouw doelen past. Een handige stok achter de deur om te starten met het opbouwen van meer vermogen.

Leestips van Evi