Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp 06 - 19 25 23 39
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur Zaterdag 10:00 - 17:00 uur

Beleggen: wanneer stap je in?

Weet je welke vragen ik het vaakst krijg? Vragen over twijfel. Of het nu wel het moment is om te starten met beleggen? Of beurzen misschien te duur zijn? Of juist verder kunnen wegzakken na een moeilijke periode? Allemaal twijfels om de stap te zetten. Ondanks de lage spaarrente.

Dit zijn natuurlijk stuk voor stuk logische afwegingen en twijfels. Heel menselijk. Het zijn ook afwegingen die je móet maken. Het mooie is dat we ze met gezond verstand kunnen aanpakken.

Spreiden in risico’s en tijd
Beleggen gaat over rendement. Maar niet alleen daarover. Beleggen is ook het beheersen van risico’s. Daarom is spreiding zo belangrijk. Je weet wel, die traditionele eieren niet allemaal in die even traditionele zelfde mand leggen.

Maar het principe van spreiding gaat dieper. Je kunt de beleggingen ook spreiden in de tijd. Bouw je portefeuille op door op vaste tijdstippen, een vast bedrag te investeren. Een eenvoudig voorbeeld laat zien waarom dit verstandig én aantrekkelijk is.

Voorbeeld
Neem een aandeel van bedrijf X, Y of Z. De koers is € 250. Heb je € 1.000 te investeren, dan kun je er natuurlijk gelijk vier kopen. Pats, de volledige portefeuille is ingevuld. Stijgt het aandeel daarna, dan is dat een goede strategie geweest. Maar is het ook een verantwoorde strategie, alles inzetten op één moment? De ‘goede huisvaders’ die mij vragen of het nu wel het moment is om te beleggen, vinden in ieder geval van niet.

Door op één bepaald moment, alles in één keer te investeren, kan je wel héél kwetsbaar worden voor een foute inschatting of onverwachte gebeurtenis. Het is verstandiger om te werken met een plan. In dit voorbeeld kan dat zijn: over een periode van vier maanden iedere maand € 250 beleggen.

Gespreid instappen
De eerste maand koop je dan één aandeel. Stel dat de koers de maand erop naar € 125 zakt, is dat dan jammer? Ja en nee. Je blijft immers bij je voornemen om op vaste tijdstippen een vast bedrag te investeren. Zo kun je die tweede maand twee aandelen kopen. De portefeuille bevat dan drie stuks, met een gemiddelde aankoopkoers van bijna € 167.

Tot slot gaan we ervan uit, dat het aandeel zich herstelt naar de beginkoers van € 250. De twee resterende maanden vullen we de portefeuille dus telkens aan met één exemplaar. Vergelijken we het rendement met de casus waarin we het risico namen om alles in één keer te kopen, dan komt een opvallend verschil aan het licht.

Rendement
Bij de aankoop in één keer is ons rendement 0%. De beginwaarde van de portefeuille was € 1.000, en is niet veranderd. Maar de gespreide instapstrategie levert een rendement van 25%. Je investeerde € 1.000, waarmee je vijf aandelen kon kopen. Die nu samen € 1.250 waard zijn. Tussentijdse negatieve bewegingen van de beurs werkten in dit voorbeeld uiteindelijk juist positief voor het rendement. Juist omdat we vasthielden aan ons plan om op vaste tijdstippen voor een vast bedrag in te stappen. Hierdoor konden we op het zwakkere beursmoment méér aandelen inslaan.

Conclusie
Welke lessen trekken we hieruit voor het opbouwen van een portefeuille? Voor het starten met beleggen?

Heel eenvoudig. Pieker niet over het juiste instapmoment, de timing daarvan is bijna onmogelijk. Op korte termijn zijn markten vaak gewoon te wispelturig en te onvoorspelbaar om in te schatten. Zowel in positieve als negatieve zin. Natuurlijk loop je altijd risico’s met beleggingen, ook als je gespreid instapt. Maar op langere termijn is beleggen lonend. Dus wat te doen?

De sleutel is een plan dat voorzichtigheid combineert met zicht op rendement. Een plan ook, dat consequent wordt uitgevoerd: bouw je portefeuille op door op vaste tijdstippen, vaste bedragen te investeren.

Groet,
Evi

Meer blogs