Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp 06 - 19 25 23 39
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur Zaterdag 10:00 - 17:00 uur

Benut je jaarruimte, 2017 is bijna voorbij!

Jaarruimte gebruiken

De overheid wil dat elke Nederlander een goed pensioen opbouwt. Daarom krijgt iedereen een fiscaal steuntje in de rug bij het opbouwen van pensioen. Ook in 2017 kun je daar gebruik van maken. 

Aantrekkelijk pensioen

Veel mensen weten dat het belangrijk is geld opzij te zetten voor hun pensioen. Zo bouw je een comfortabel inkomen voor later op. Met fiscaal voordeel, als je kunt laten zien dat je een pensioentekort hebt. Die kans is groot. Een derde van de Nederlanders ontvangt straks minder pensioen dan gedacht, zo blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Hoeveel krijg je later?

Snel inzicht in je inkomen voor later krijg je op mijnpensioenoverzicht.nl. Is dat niet voldoende om je levensstijl voort te zetten? Kom dan snel in actie. Hoe eerder je begint met sparen of beleggen, hoe makkelijker het is een goed pensioen op te bouwen. Bovendien maak je dan goed gebruik van de fiscale mogelijkheden. Bij dat laatste telt de jaarruimte.

Wat is jaarruimte?

Wanneer je zelf of via je werkgever onvoldoende pensioen opbouwt, is er sprake van een pensioentekort. Om dit tekort aan te vullen, kun je zelf fiscaal aantrekkelijk aanvullend pensioen opbouwen. Je jaarruimte is je pensioentekort over het afgelopen kalenderjaar. Dit bedrag geeft dus aan hoeveel je over dat jaar zelf fiscaal vriendelijk mag sparen of beleggen als aanvulling op je pensioen. Natuurlijk mag je altijd meer opzij zetten voor je pensioen, maar de overheid stelt een maximum aan het belastingvoordeel.

Bereken je jaarruimte

De jaarruimte bereken je met een ingewikkelde formule. Gelukkig kun je jaarruimte op de site van de Belastingdienst snel en simpel uitrekenen. Bij de berekening van de jaarruimte voor 2017 wordt rekening gehouden met het AOW-pensioen. Ook telt mee hoeveel je al eerder opzij zette voor je pensioen. Ben je ondernemer? Dan wordt ook gekeken naar de winst van je onderneming in 2016.

Fiscaal voordeel

Het is slim om van de jaarruimte gebruik te maken. En simpel. Hiervoor hoef je alleen geld opzij te zetten voor je pensioen op een geblokkeerde rekening. Je inleg vormt een fiscale aftrekpost. Hoe dat precies wordt berekend hangt af van of je een ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, of een BV hebt. De pensioenpot die je zo opbouwt is niet belast met vermogensrendementsheffing. Dat scheelt je al snel 1 procent aan belasting per jaar.

Benut de reserveringsruimte

Heb je in de afgelopen jaren geen gebruik gemaakt van je jaarruimte? Geen probleem. Je mag deze nog tot zeven jaar terug benutten. De jaarruimte van de afgelopen zeven jaar bij elkaar opgeteld noem je reserveringsruimte. De termijn van de reserveringsruimte schuift elk jaar op. Benut daarom nog dit jaar nog de fiscale mogelijkheden van 2010.

Kom nu in actie

Wil je gebruikmaken van de jaarruimte 2017, kom dan tijdig in actie. Open nog deze maand een rekening om voor je pensioen te sparen of te beleggen. Evi biedt hiervoor Evi Pensioen. Binnen een paar minuten start je met het opbouwen van een comfortabel pensioen én profiteer je van de fiscale voordelen.

Groet, Evi

Meer blogs