Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp 06 - 19 25 23 39
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur Zaterdag 10:00 - 17:00 uur

Brexit: regeert de angst of gezond verstand?

Nog een week tot het Brexit-referendum. Opiniepeilingen maakten de afgelopen periode een draai. Lag de blijven-aanhang eind mei comfortabel op kop, sindsdien brokkelde de voorsprong af. Het gemiddelde van de laatste ondervragingen geeft zelfs een kleine voorsprong aan het verlaten-kamp. De financiële markten reageren hier nerveus op.

Wisselende sentimenten, behalve bij de bookmakers

De publieke opinie lijkt mee te bewegen met de thema’s in het nieuws. Is dat het thema migratie, dan heeft het verlaten-kamp de wind in de zeilen. Domineert het thema economie het nieuws, dan profiteren de blijvers.

Kijken we naar de inzet bij bookmakers, dan zien we nog steeds een ander plaatje. Dit laat zien dat de kans op een Brexit rond de 35% schommelt. Dit is per saldo hetzelfde percentage als een aantal weken terug.

Kansen afgeleid van bookmakers zijn betrouwbaarder dan opiniepeilingen. Dat blijkt tenminste uit het verleden. De ervaring leert ook dat bij referenda het verstand uiteindelijk vaak wint van de emotie. Evi blijft er daarom vanuit gaan dat de Britten gewoon lid blijven van de Europese club.

Gevolgen van een Brexit

Toch wordt 23 juni een spannende dag. Ook voor beleggers. Als er een Brexit komt, kan er een golf van risicoschuwheid over de markten rollen. Met aandelen en bedrijfsobligaties als slachtoffers. En natuurlijk ook de Britse pond! Traditionele ‘veilige havens’ kunnen dan weer tijdelijk profiteren: goud, Duitse staatsleningen, de dollar of de Zwitserse frank. De draai in de opiniepeilingen gaf de laatste dagen al aanleiding tot deze bewegingen op financiële markten.

Wat er ook gebeurt...

In ons beleggingsbeleid hebben wij de voorbije maanden al risico afgebouwd, door onze belangen in aandelen en bedrijfsobligaties te verkleinen. Voor deze laatste soort beleggingen hebben we pas geleden nog een extra stap gezet. Daarnaast leggen we in het obligatiedeel van onze portefeuilles een accent op staatsleningen van euro-kernlanden zoals Duitsland en Nederland.

Op deze manier denken we een evenwicht te hebben gevonden tussen ons centrale uitgangspunt dat alles uiteindelijk bij het oude zal blijven en de kans op een Brexit. Als die er toch komt, dan zal onze reactie afhangen van de hevigheid in de marktbewegingen. Als die naar onze mening overdreven is, dan ontstaan er in onze ogen juist nieuwe kansen. Dit hebben we de laatste jaren al vaker gezien wanneer er sprake was van hevige bewegingen op financiële markten. We kijken dan ook eerder uit naar het grijpen van die eventuele kansen in plaats van mee te gaan in de tijdelijke verkoopbeweging van sommige beleggers.

Groet,
Evi

Meer blogs