Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp 06 - 19 25 23 39
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur Zaterdag 10:00 - 17:00 uur

Gouden regels beleggen

Een paar weken geleden schreef ik dat er in veel huishoudens wordt nagedacht over de vraag 'gaan we sparen of beginnen met beleggen nu de spaarrente zo laag staat?’. Als u gaat beleggen is het belangrijk dat u een aantal uitgangspunten in acht neemt. Deze ‘gouden regels voor beleggers’ vat ik hieronder voor u samen.

1. Persoonlijk plan

Wees helder en realistisch over uw doelstellingen. Wat wilt u bereiken? Wat is uw beleggingsdoel? Wat zijn voor u de beperkingen?

2. Bezittingen en schulden

Beleg alleen met geld dat u niet op korte termijn nodig hebt. Houdt u zich niet aan deze vuistregel, dan profiteert u niet van de langere horizon. Hebt u ook schulden en/of een hypotheek? Dan is het verstandig om uit te zoeken of aflossen beter is. Ook is het goed een buffer te hebben voor onvoorziene uitgaven.

3. Beleggingshorizon en psychologie

Bij twijfel niet inhalen. Dat geldt ookbij beleggen. Beleggen levert op de lange termijn meer op dan sparen, maar gaat gepaard met kortetermijnfluctuaties. Deze koersschommelingen moet u zowel financieel als qua gemoedsrust kunnen verwerken. Kunt u koers houden als rendementen tijdelijk tegenvallen?

4. Uitbesteding

Denk goed na of u zelf wilt beleggen of het beleggen uitbesteedt. Onderzoek laat zien dat particuliere beleggers vaak slechtere resultaten behalen dan nodig. Als u kiest voor uitbesteden, let dan op kosten én op betrouwbaarheid. Cruciaal is of de beleggingsfilosofie van de aanbieder helder is en past bij uw visie en risicobereidheid.

5. Rendementen en kosten

Wees realistisch, ook in de rendementsverwachting. Zijn de getoonde rendementen na aftrek van kosten? Zijn er nog andere kosten? Zijn de risicoprofielen echt representatief? Een zogeheten neutraal profiel dat alleen uit aandelen bestaat, is per definitie niet neutraal.

6. Fondsselectie

Weet precies waar u in belegt. Vraag om inzicht in de fondsen in portefeuille. Is er bijvoorbeeld sprake van ‘verplichte winkelnering’ van de aanbieder zelf, beleggen de vermogensbeheerders zelf met u mee?

7. Spreiding

Wed nooit op één paard. Spreiding is essentieel; het dempt de uitslagen en maakt minder kwetsbaar.

8. Evaluatiemoment en flexibiliteit

Stel vooraf evaluatiemomenten vast. Geschikte momenten hiervoor zijn bijvoorbeeld wanneer u de belastingaangifte doet, wanneer u vakantiegeld ontvangt, wanneer de regering nieuwe fiscale plannen bekendmaakt en tegen het einde van het jaar. Kan uw beleggingsplan  gemakkelijk worden aangepast en wat zijn de kosten?

9. Dynamisch proces

De wereld staat niet stil. Gebruik de evaluatiemomenten om niet alleen uw eigen situatie opnieuw te bezien, maar ook de situatie op financiële markten. Zodra bijvoorbeeld de spaarrente stijgt, moet u opnieuw afwegen wat dit inhoudt voor uw keuzes en beleggingsplan.

10. Finish

Stuur bij zodra u dichterbij uw doel komt. Als bijvoorbeeld in de buurt komt van uw pensioenleeftijd, neemt u logischerwijs minder risico’s. Zodat uw opgebouwde vermogen niet op het laatste moment in gevaar komt!

Lees hier verder over wat is beleggen?


Groet,
Evi

Meer blogs