Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp 06 - 19 25 23 39
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur Zaterdag 10:00 - 17:00 uur

Schenken aan kind: hoe zit dat precies?

Schenken aan een kind

Een schenking aan je (klein)kind? Het liefst geef je ze een vliegende financiële start. Een leuk extraatje van tijd tot tijd, of een structureel steuntje in de rug. Maar hoeveel mag je eigenlijk belastingvrij schenken aan een kind, zonder dat er een belastingheffing op de deurmat valt? Evi zet de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Belastingvrij schenken aan kind

Als ouder mag je elk jaar een maximum bedrag belastingvrij schenken aan je (pleeg)kind. In 2017 is dit € 5.320,- per kind per jaar. Dit bedrag geldt voor beide ouders samen, ook als de ouders bijvoorbeeld uit elkaar zijn. Schenk je (samen) meer geld? Dan moet je kind schenkbelasting betalen.

Voorbeeld schenking aan kinderen (2017)

Je schenkt als vader € 3.500,- aan je kind. Ook de moeder doet een schenking van € 3.500,-. Samen schenken jullie dus € 7.000,-. Jullie kind moet schenkbelasting betalen over € 1.680,- (€ 7.000,- min € 5.320,-).

Direct schenken op een Evi4Kids-rekening? Maak het bedrag vanaf de bekende tegenrekening over naar IBAN NL79FVLB0227161440 ten name van Stichting Beleggersgiro Van Lanschot. Vermeld hierbij uw Evi4Kids rekeningnummer en tenaamstelling.

Fiscaal voordelig schenking kleinkind

Ook grootouders, ooms en tantes, andere familieleden of vrienden mogen een bedrag schenken aan je kind. Per jaar mogen zij per persoon maximaal € 2.129,- belastingvrij schenken (2017).

Let op: willen opa en oma een schenking doen op de Evi4Kids-rekening van je kind? Dan moeten zij het geld eerst overschrijven naar de tegenrekening van de ouders die bij Evi bekend is. Van daaruit kunnen de ouders het geld overmaken naar de Evi4Kids-rekening.

Een groter bedrag schenken aan je kind

Eén keer in je leven mag je belastingvrij een groter bedrag schenken aan een kind. Dit kan als je kind minimaal 18 en maximaal 39 jaar is. Schenk je zonder een specifiek doel en mag je kind zelf bepalen wat hij/zij met het geld doet? Dan mag je eenmalig € 25.526,- schenken (2017). Je kind hoeft hierover geen schenkbelasting te betalen, maar moet wel inkomstenbelasting betalen als zijn vermogen boven de vrijstellingsgrens uitkomt.

In bijzondere situaties wil je een groter bedrag belastingvrij kunnen schenken. Voor een dure studie mag je eenmalig € 53.176,- (2017) schenken. En wil je je kind helpen bij de aankoop van een eigen huis? Dan mag je eenmalig € 100.000,- (2017) schenken.

Goed om te onthouden 

- Je kind moet tussen de 18 en 40 jaar zijn.
- De belastingvrijstelling komt in plaats van de basisvrijstelling van € 5.320,-.
- De belastingvrijstelling geldt maar één keer.
- Het kind moet belastingaangifte doen over de bedragen van de hoge vrijstelling.

Schenking kind op Evi4Kids-rekening

Wil je nog maximaal schenken in 2017? Dan is het belangrijk dat het geld vóór 1 januari op de rekening van je kind staat. Alleen dan telt de schenking aan je kind mee voor het belastingjaar 2017. Door te schenken op een Evi4Kids Beleggingsrekening wordt de schenking direct voor uw kind belegd. Zo bouw je een mooi spaarpotje op voor een studie of ondersteuning bij het kopen van een woning.

Bekijk de fiscale mogelijkheden van Evi4Kids voor schenken aan je kind.

Lees alles over schenken en schenkbelasting op de website van de Belastingdienst.

Groet, Evi

*Overal waar kind staat, bedoelen we ook pleegkind. En waar ouder staat, bedoelen we ook pleegouder. Je komt als pleegkind in aanmerking voor vrijstelling van de schenkbelasting, als je vóór je 21e jaar ten minste vijf jaar door de pleegouder(s) als een eigen kind bent opgevoed en onderhouden.

Meer blogs