Kunnen wij u helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline

Sparen of beleggen?

Er wordt in veel huishoudens nagedacht over de vraag 'gaan we sparen of beleggen nu de spaarrente zo laag staat?’.

Dat er veel wordt gespaard in Nederland is een feit. Niet voor niks, want mensen zijn voorzichtig geworden door de crisis, de problemen rond huizenprijzen en pensioenen en de onzekerheid over een eventueel verlies van werk. Maar dat ‘niet voor niks’ is wel een aandachtspunt. Denk dan aan huidige lage rente, inflatie en als klap op de vuurpijl bij mensen met een behoorlijk vermogen in box 3 ook nog de vermogensrendementsheffing. Dan moet je opgeteld al gauw 4% rendement halen om datzelfde boodschappenkarretje nog te kunnen vullen over een paar jaar. Als je blijft sparen met de huidige rentestand is de kans dat dit lukt klein. Dat is de prijs die je betaalt voor de zekerheid van een beetje groei van je gespaarde euro's en je inleg zeker terug. Maar het is per saldo een daling van je koopkracht.

Beleggen is een te overwegen alternatief, maar een goede afweging is verstandig. Maar beleggen is niet zonder risico's: dat is ons de laatste vijf jaar wel heel duidelijk geworden - misschien zelfs door schade en schande. Hoeveel mensen zijn er niet die pijn hebben geleden bijvoorbeeld op de beurzen in 2008, toen zijn uitgestapt en beleggen voorlopig de rug toe hebben gekeerd? En hoe gelukkig zullen spaarders toen zijn geweest? ‘Dan maar een lagere rente, maar ik heb mijn geld tenminste nog.’

Toch is de werkelijkheid behoorlijk genuanceerder dan dat. Als je over langere termijn kijkt naar behaalde resultaten op beleggingen - waarbij ook die recente dieptepunten zijn meegeteld – is het resultaat over die langere periode vaak positiever voor beleggers dan voor spaarders. Maar wat is nu de beste keuze? Ik heb de experts van Van Lanschot gevraagd om een e-paper te schrijven over de afweging tussen sparen en beleggen. Die kun je hier gratis downloaden. Daarin kun je lezen onder welke omstandigheden beleggen iets voor jou kan zijn.

Ik heb het trouwens tijdelijk extra aantrekkelijk gemaakt om een start te maken met beleggen bij Evi van Lanschot. Je kunt nu tot 1 februari 2014 al met € 10.000 instappen bij Evi Beheer. Als je toch liever wilt sparen, dan kan dat natuurlijk ook.

Groet,
Evi

Meer blogs