Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp 06 - 19 25 23 39
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur Zaterdag 10:00 - 17:00 uur

Sparen of beleggen?

Nederlanders sparen graag. Niet voor niks, want mensen zijn voorzichtig geworden. Door de crisis, door de problemen rond huizenprijzen en pensioenen, en door de onzekerheid over een eventueel verlies van werk. Maar levert sparen wel op wat je wilt, nu de spaarrente zo laag staat? Of kun je beter gaan beleggen? Die vraag leeft bij veel huishoudens.

Zekerheid of kans op meer rendement

Sparen betekent voor veel mensen zekerheid. Nauwelijks groei van je gespaarde euro's, maar je inleg zeker terug. Terwijl per saldo je koopkracht eigenlijk daalt. Vergeet namelijk de huidige lage rente, inflatie en eventuele vermogensrendementsheffing niet. Opgeteld moet je al gauw 4% rendement op je spaarrekening halen om over een paar jaar datzelfde boodschappenkarretje te kunnen vullen. Blijf je sparen met de huidige rentestand? Dan is de kans dat dit lukt klein.

Beleggen is een alternatief. Het verwachte rendement is bij beleggen hoger dan op je spaarrekening. Maar je loopt wel meer risico. Zo kun je in het slechtste geval je geld (deels) verliezen. Denk aan bijvoorbeeld de grote beurscrash van 2008.

Maar kijk je over langere termijn naar behaalde resultaten op beleggingen - inclusief die dieptepunten? Dan is het resultaat over die langere periode vaak positiever voor beleggers dan voor spaarders. Dus wat is nu de beste keuze?

Geld voor langere tijd niet nodig? Overweeg beleggen

Heb je (een deel van) het geld voor langere tijd niet nodig? En ben je bereid om voor een hoger rendement meer risico te lopen? Overweeg dan eens beleggen. Beleggen kan op verschillende manieren. De risico’s van beleggen verschillen per beleggingscategorie. Je kan het risico verkleinen door bijvoorbeeld periodiek te beleggen of je beleggingsportefeuille te spreiden. Bekijk van te voren of je doel past bij de mogelijkheden en de verwachtingen die je bij beleggen hebt.

Wil je je spaargeld wakker maken? Lees meer

Meer blogs