Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp +31203544545
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Erfenissen: trends in nalaten

Erfenissen feiten en cijfers

De kans dat je in je leven een erfenis ontvangt is groter dan je misschien denkt. Door de toegenomen welvaart, de vergrijzing en stijgende waarde van woningen neemt het aantal nalatenschappen toe. En vererft er ook meer. Evi zet de belangrijkste trends voor je op een rij.

Meer rijkdom naar volgende generaties

De komende jaren neemt de omvang van erfenissen toe. Er verschuift meer geld naar volgende generaties. Die trend werd in 2015 ingezet, na een daling rond de krediet- en woningmarktcrisis. In dat jaar werd er maar liefst € 680 miljoen meer nagelaten dan in 2014. Meer recente cijfers zijn er overigens niet. Het CBS gebruikt de cijfers van de erfbelastingaangifte, de afwikkeling van nalatenschappen duurt namelijk vaak lang. Maar de cijfers over onder andere de welvaart in Nederland en de huizenprijsstijging bevestigen de trend.

Wie laten het vermogen na?

De naoorlogse generatie – ook wel babyboomers genoemd - wist door de economische situatie en de vaak gunstige huizenmarkt veel vermogen op te bouwen. Veel meer dan de generaties voor hen. Door de geboortegolf na de oorlog gaat het hier bovendien om een grote generatie, die nu rond de 70 jaar is. Hun vermogen verschuift de komende jaren naar de volgende generaties.

Grote verschillen in de hoogte van de erfenis

Niet iedere erfgenaam erft overigens evenveel. Gemiddeld bedraagt een nalatenschap € 23.700. De helft van de nalatenschappen is hoger, de andere helft is lager. Een erfenis varieert dus tussen enkele honderden tot miljoenen euro's. Ook wat er in de nalatenschap zit verschilt. Je ziet veel banktegoeden (€ 5,3 miljard), huizen (€ 5,9 miljard) en beleggingen (€ 2,5 miljard).

Geld uit de stenen

Veel van het vermogen vererft dus in de vorm van stenen. In 2007 liet nog 1 op de 4 overledenen een eigen woning na, in 2015 was dat gestegen naar 1 op de 3. En de verwachting is dat er in de toekomst meer woningen vererven. Het huizenbezit neemt namelijk alleen maar toe. Zo bleek uit een berekening van het CBS dat in 2017 6 op de 10 huishoudens een koopwoning had. De afwikkeling van een nalatenschap met een woning vraagt wel om aandacht. Hoe je dat aanpakt lees je in de Erfeniswijzer van Evi.

Steeds minder schuld op huis in de erfenis

De gemiddelde woningprijs was in het eerste kwartaal van dit jaar € 294.000. Dit bedrag krijgt een erfgenaam meestal niet in handen. De hypotheekschuld moet namelijk op de verkoopopbrengst in mindering worden gebracht. Maar doordat huiseigenaren tegenwoordig verplicht moeten aflossen, daalt de gemiddelde hypotheekschuld. Hierdoor is de kans groot dat als je in de toekomst een woning erft, er meer waarde in de stenen zit dan in het verleden.

Wie krijgt de erfenis

Krijgt in filmscenario's altijd een onverwachte buitenstaander de erfenis, in het echte leven vererft nog steeds het merendeel naar naasten van de overledene; vooral partners en kinderen. Andere erfgenamen zijn familieleden die verder van de erflater afstaan, vrienden en maatschappelijke organisaties zoals goede doelen.

Wie zijn erfgenaam? (CBS, 2015)

Partner 10%
Kind 50%
Kleinkind 5%
Ouder 1%
Maatschappelijke organisatie 1%
Overig 32%
  100%

 

Minder erfbelasting betalen

De erfbelasting is een van de meeste gehate belastingheffingen. Kleine troost is dat erfgenamen verhoudingsgewijs steeds minder erfbelasting betalen. Sinds 2007 zijn de vrijstellingen voor partners en kinderen van de overledenen steeds verder gestegen. In 2010 werden nog eens flink lagere tarieven en hogere vrijstellingsbedragen voor partners en kinderen ingevoerd. Wie hier slim gebruik van maakt betaalt veel minder erfbelasting.

Vrienden in plaats van verre familie

Notarissen merken dat steeds meer Nederlanders nadenken over hun nalatenschap. Het aantal vragen over nalaten bij bijvoorbeeld de notaristelefoon stijgt. Evenals het aantal opgestelde testamenten. De KNB ziet een stijging van 22% ten opzichte van 4 jaar geleden. Waarom meer mensen een testament opstellen is niet bekend, maar het toenemende aantal alleenstaanden kan een rol spelen. Om te voorkomen dat hun vermogen bij verre familie terecht komt kiezen zij er in toenemende mate voor om vrienden en goede doelen in hun testament op te nemen.

Kans op een erfenis

De kans op een erfenis neemt de komende jaren dus toe. Niet alleen van familie, maar ook van vrienden. Alle reden om je goed voor te bereiden. Het ontvangen van een erfenis kan immers grote invloed hebben op je vermogen voor later. Bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen. Wil je meer weten over wat er allemaal komt kijken bij het ontvangen van erfenis? Bekijk dan Evi's Erfeniswijzer.

Vraag Evi's Erfeniswijzer aan

Evi helpt u bij verschillende vragen die u hebt over een erfenis. U leest het in Evi's Erfeniswijzer.

Leestips van Evi