Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp 06 - 19 25 23 39
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Heb je een KEW, SEW of BEW bij je hypotheek?

Heb je in het verleden voor de aflossing van je hypotheek een kapitaalverzekering eigen woning (KEW), een spaarrekening eigen woning (SEW) of een beleggingsrekening eigenwoning (BEW) afgesloten? Deze KEW, SEW of BEW moet tijdens de looptijd aan diverse voorwaarden voldoen wil je de uitkering belastingvrij kunnen ontvangen. De belangrijkste voorwaarde was dat je minimaal 15 of 20 jaar aaneengesloten premie moest hebben betaald, waarbij de premies van elkaar mogen verschillen binnen een bandbreedte van 1:10. Maar vanaf 1 april 2017 vervalt deze eis van 15 of 20 jaar premiebetaling. Je kunt dan op ieder moment van je eigen keuze de KEW, SEW of BEW beëindigen.

Overweeg je om je KEW, SEW of BEW te beëindigen? Ik zet drie aandachtspunten voor je op een rij:

1. Aflossen eigenwoningschuld

Het bedrag dat je ontvangt uit de KEW, SEW of BEW moet je ook na 1 april 2017 nog steeds gebruiken voor de aflossing van je eigenwoningschuld. Doe je dit niet en is het bedrag dat je ontvangt  hoger dan je aan premies hebt betaald of ingelegd? Dan moet je over het meerdere alsnog belasting betalen. Daarnaast mag de uitkering uit de KEW, SEW of BEW niet hoger zijn dan € 162.500. Als je een partner hebt, dan geldt het dubbele bedrag.

2. Oudere’ kapitaalverzekeringen

Heb je een kapitaalverzekering die is afgesloten tussen 1992 en 14 september 1999 (een zogenaamde Brede Herwaarderingspolis die niet is omgezet in een KEW)? Dan kun je deze vanaf 1 april 2017 ook beëindigen, ook al heb je nog niet voldaan aan 20 jaar premiebetaling. Voor deze verzekering geldt de verplichting niet dat je daarmee je eigenwoningschuld moet aflossen. Maar vaak zal deze polis verpand zijn aan de geldverstrekker (bijvoorbeeld je bank of verzekeraar) en die zal in de meeste gevallen waarschijnlijk wel eisen dat de uitkering gebruikt wordt voor aflossing.

3. Is voortijdig beëindigen verstandig?

Of voortijdig beëindigen aantrekkelijk is, hangt van veel factoren af. Als je bijvoorbeeld een spaarhypotheek hebt, kan het voordeliger zijn om de KEW of SEW voort te zetten. Dat hangt af van de verstreken looptijd en de hoogte van de rente. Ook kan het zijn dat er bij voortijdige beëindiging en aflossing een boete verschuldigd is of dat er afkoopkosten ingehouden worden. Daarnaast ontstaat er door de aflossing misschien extra overwaarde in je woning. Dat is natuurlijk prettig, maar bij aankoop van een nieuwe woning kun je voor die overwaarde geen hypotheek met renteaftrek meer krijgen.

Laat je dus goed voorlichten of het voor jou interessant is om de KEW, SEW, BEW of oudere kapitaalverzekering te beëindigen.

Groet,

Evi

Leestips van Evi