Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp 06 - 19 25 23 39
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Wet Arbeid en Zorg kan je € 5600 opleveren

Werk je al langer dan tien jaar als ondernemer en kreeg je een kind tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008? Dan heb je mogelijk recht op een flinke financiële vergoeding van de overheid. Een mooie aanvulling op bijvoorbeeld een studiepotje. Evi weet hoe je het geld krijgt.

Ondernemers die een kind krijgen, hebben recht op een uitkering in de periode dat ze zwanger en net bevallen zijn. Maar dat was niet altijd zo. Tussen 2005 en 2008 was er tijdelijk geen zwangerschapsuitkering van de overheid. Ten onrechte, blijkt nu. Daarom komt de overheid met een compensatieregeling. Als je je daar nog niet voor hebt aangemeld, kom dan nu in actie. Dat kan je 5.600 euro bruto opleveren.

Wet Arbeid en Zorg. Hoe zit dat?

Tot mei 2005 kregen vrouwelijke zelfstandigen een zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen volgens de Wet Arbeid en Zorg. In juni 2008 werd de Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen (ZEZ) van kracht. Enkele vrouwen die in de tussenliggende jaren bevielen van een kind, vonden het onterecht dat zij geen beroep konden doen op een publieke zwangerschaps- en bevallingsuitkering en stapten naar de rechter. Die gaf hen vorig jaar gelijk.

Zo vraag je compensatie aan

Aanvragen van de compensatie kan nog tot en met 30 september 2018. Gebruik daarvoor het aanvraagformulier op de site van het UWV. Aanvragen is simpel, het invullen van gegevens van jou en je kind en informatie over je werkzaamheden als zelfstandige in de betreffende periode is voldoende. Of je nu nog steeds als zelfstandige werkt, maakt voor de compensatie niets uit.

Studiepotje

Heb je recht op compensatie? Dan krijg je het bedrag voor 1 april 2019 uitgekeerd. Bruto, dus je moet er nog wel inkomstenbelasting over betalen. De compensatie kan gevolgen hebben voor je toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag. Geef dit dus ook tijdig door aan de belastingdienst om een eventuele naheffingstoeslag te voorkomen.

Wat te doen met je gratis poen?

In de tussentijd kun je bedenken wat je met de compensatie gaat doen. Misschien kun je het geld gebruiken als aanvulling op een studiepotje van je kind. Het kan aantrekkelijk zijn om het bedrag direct te sparen of beleggen. Houd er wel rekening mee dat je in 201s9 inkomstenbelasting over het bedrag moet betalen.

Het leuke extraatje kan een mooi startpunt zijn om te gaan beleggen. Voor jezelf of voor de toekomst van je kind. Benieuwd wat je kunt bereiken met beleggen? Bereken het eenvoudig hier.

Kom dus in actie als je denkt recht te hebben op deze compensatie. Of wijs collega-ondernemers op de regeling.

Groet, Evi

Leestips van Evi