Evi's maandupdate december 2019

In deze update blikken we terug op de beleggingsontwikkelingen in november en kijken we vooruit naar december. Ook vertelt Evi u alles over pensioenopbouw voor zzp'ers, verantwoord beleggen en uw beleggingsstrategie.

Evi's maandupdate
december 2019

In deze update blikken we terug op de beleggingsontwikkelingen in november en kijken we vooruit naar december. Ook vertelt Evi u alles over pensioenopbouw voor zzp'ers, verantwoord beleggen en uw beleggingsstrategie.

Terug- en vooruitblik

De economische groei zakt licht tot iets onder de 2,0% eind 2019 - begin 2020. De dienstensector koelt af, consumptie is nu de enige groeimotor. En Fed last een adempauze in bij monetair beleid.

De vertrouwenscijfers van de industrie stabiliseren, de dienstensector verzwakt. De groei en inflatie in de eurozone staat aanhoudend onder lichte druk. De fiscale stimulering is te zwak.

 

De investeringen zijn zwak, de groei van de productie en consumptie is te mager. De economische groei zwakt in 2020 af tot 5,7% (was 6,2% in 2019). De gevolgen van de handelsvete wordt steeds voelbaarder.

 

De economische groei in opkomende markten is stabiel door stimulering. Het stimuleringsbeleid bereikt links en rechts wel zijn limieten. Politieke onrust laait op in diverse landen.

Aandelen

  • Aandelen bereikten nieuwe toppen in november en stegen wereldwijd met 3,7%. 
  • Amerikaanse aandelen waren het meeste in trek met een plus van 4,9%, gevolgd door Europese aandelen (+2,7%).
  • De regio's Pacific en opkomende landen bleven duidelijk achter met rendementen van 1,5%, respectievelijk 1% in november.
  • Smallcapaandelen waren binnen het aandelenuniversum hoogvliegers, vooral in de VS (+5,3%).

Obligaties

  • Ook in november daalden de obligatiekoersen. 
  • De veilige havens van staatsobligaties waren minder nodig nu beleggers het risico juist opzochten. De EMU brede staatsobligaties daalden met 0,9%.
  • Door hun korte looptijden daalden bedrijfsobligaties met 0,3% wat minder.
  • Staatsobligaties van de opkomende landen hielden de schade ook beperkt met een min van 0,4%.

Overig

  • Goud werd als veilige haven ook minder aantrekkelijk. De koers daalde met 3,5%, maar door een sterke dollar was het rendement in euro's 'slechts' -2,2%.
  • Europees vastgoed (+2,5%) presteerde sterk in tegenstelling tot Amerikaans vastgoed. Daar had de stijging van het vastgoed in de VK, als gevolg van de Brexit, belangrijke invloed op. Dat zou in ieder geval een deel van de onzekerheden wegnemen.

Slim pensioen opbouwen als zzp'er

Weet u hoeveel AOW u krijgt? Dat bedrag is over algemeen niet toereikend genoeg om uw levensstijl te behouden zodra u met pensioen bent. Tijd om daar zelf wat aan te doen. En dat kan fiscaalvriendelijk. Zo kunt u voordelig aanvullend pensioen opbouwen zodat u later kunt genieten van uw oude dag. Evi legt uit hoe u dat doet.

Gaan verantwoord beleggen en een goed rendement samen?

Kiest u ook steeds vaker voor verantwoord en duurzaam? Zo kiezen ook steeds meer beleggers voor verantwoorde beleggingen. Maar gaat dat dan ten koste van het rendement? Of zorgt het juist voor een beter rendement? Evi heeft voor u alle feiten op een rijtje gezet. Benieuwd naar het antwoord? 

Lees verder

Rendement in 2019

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de 5 beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari t/m 30 november 2019 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag aan Evi: Hoe versterkt u uw eigen dekkingsgraad voor een goed pensioen?

De problemen rond de dekkingsgraad van pensioenfondsen zijn dagelijks in het nieuws. Weet u wat dit betekent en welk effect het heeft op uw inkomen voor later? De dekkingsgraad zegt iets over de gezondheid van uw pensioenfonds. De dekkingsgraad is de waarde van alle bezittingen (bijvoorbeeld aandelen, obligaties en vastgoed) gedeeld door de waarde van alle toekomstige pensioenverplichtingen. Uitgedrukt in een percentage. U heeft zelf helaas geen invloed op de dekkingsgraad, maar wel op de hoogte van uw pensioen. Evi vertelt u meer over de dekkingsgraad en wat u kunt doen voor een goed pensioen. 

 

Welke beleggingsstrategie past bij uw situatie? 

Er zijn verschillende strategieën die u kunt hanteren als het om beleggen gaat. Meerdere kunnen bij u passen, maar het gaat erom dat de strategie aansluit op uw uitgangspunten. Een dertiger die pensioen opbouwt bij de huidige werkgever kan beter op een andere wijze beleggen dan een zestiger die bijna met pensioen gaat. Evi heeft een aantal strategieën op een rijtje gezet.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.