Evi's maandupdate december 2021

2021 was onverwacht een goed jaar. Hoe gaan we richting het eind van dit jaar? U leest het hier.

Terug en vooruitblik

Meer economisch momentum, consument geeft ‘thuis’, sterkere arbeidsmarkt en hogere lonen.
Verwachte groei Amerikaanse economie 2022 stevig en constant met 4%.
Fed voornemens om versneld opkoop van obligaties af te bouwen vanwege inflatiezorg Omikron als onzekerheid geduid.

Oplopende besmettingen infecteren meer delen van de economie. Sentiment blijft goed op peil.
Burgers minder ‘spaarzaam’ ten gunste van meer consumptie. Lagere werkloosheid en hogere lonen ondersteunen de koopkracht.
Goedkopere euro gaat exportsector helpen.
Groeiraming 2022 stabiel op 4,5%.

In China sprake van stabilisatiefase; energie-tekorten lossen op, exporten blijvend sterk.
Beleidsmakers neigen tot extra stimulering. Vastgoed-problemen ‘behapbaar’.
Groei economie voor 2022 licht lager bijgesteld tot 5,3%.
Japanse groei iets opgetrokken tot 2,7% in 2022, burgers gaan meer spenderen.

Neerwaartse risico’s voor groei nemen toe. Groeiraming 2022 op 5%.
Verhoging beleidsrentes om inflatie te temmen en valutazwakte te pareren. Duurdere dollar negatief voor regio.
Covid-19 opleving is regionaal groter gevaar door lagere vaccinatiegraad.

Aandelen

  • Aandelen wereldwijd stegen in november gemiddeld met 0,3%. Noord-Amerikaanse aandelen presteerden het best met een plus van gemiddeld 0,8%. Europese aandelen daalden met 2,5%. Het slechtst presteerden small-cap aandelen (wereldwijd -2.9%)
  • Aandelenkoersen stonden vooral onder druk door toenemende onzekerheden: het consumentenvertrouwen in de VS nam verder af, de inflatie in de VS was hoger dan verwacht en vooral Omikron, de nieuwe coronavariant zaaide angst.

Obligaties

  • Toenemende onzekerheden zorgden voor een vlucht naar veilige havens. Vooral staatsobligaties werden opgezocht.
  • Staatsobligaties uit Europa stegen met 1,8%. Europese en wereldwijde bedrijfsobligaties stegen respectievelijk met 0,2% en 0,1%.
  • Het slechtst presteerden staatsobligaties van opkomende landen (uitgegeven in US dollars) met een min van 2%.

Overig

  • Grondstoffen hadden vooral last van het opleven van de omikronvariant en de reisrestricties als gevolg daarvan. Grondstoffen daalden in november gemiddeld met 5,4%.
  • De goudkoers profiteerde daarentegen van de toenemende onzekerheid en steeg met 4,0%.

Schenken met tijdelijk meer belastingvoordeel 

Overweegt u om te schenken aan de volgende generatie? U heeft nog ongeveer drie weken de tijd om gebruik te maken van de tijdelijk verhoogde jaarlijkse vrijstelling.

Rendement in 2021

Bij Evi wordt uw vermogen belegd volgens een van de 5 beleggingsprofielen. Deze variëren qua risico en rendementspotentieel. In onderstaande tool kun u de verschillende profielen selecteren en ook diverse rendementsperiodes bekijken. Deze lopen vanaf start tot en met de laatste dag van de vorige maand.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Hierboven laten wij u de netto rendementen zien van Evi Beheer, na aftrek van directe kosten. De indirecte kosten zijn verwerkt in de koers van de fondsen. Omdat Evi sinds 2018 belegt via profielfondsen, wordt in de grafiek gebruik gemaakt van gesimuleerde rendementen van voor die tijd. Deze rendementen zijn wel gebaseerd op daadwerkelijk behaalde historische rendementen van het Evi Beheer product. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Spreiding, het geheim van succesvol beleggen

Op lange termijn minder gevoelig zijn voor koersschommelingen? Niet alleen een gespreide portefeuille helpt daarbij, ook maandelijks een bedrag inleggen.

Vraag aan Evi: Wat zijn de gevolgen van de klimaattop voor beleggers?

COP 26 begon met vier belangrijke doelen: 1. Netto-nul uitstoot bereiken in 2050 en maximaal 1,5 graad opwarming, 2.Aanpassingen realiseren om gemeenschappen en leefgebieden te beschermen, 3. Financiering beschikbaar maken, 4. Samenwerken om resultaat te behalen. Bij doel drie werd een duidelijk beroep gedaan op beleggers: ‘Om onze eerste twee doelen te bereiken, moeten de ontwikkelde landen zich aan hun belofte houden en jaarlijks tenminste 100 miljard dollar besteden aan het financieren van klimaatprojecten.

Lees verder

Heeft u de Evi App al gedownload?

Met de Evi App heeft u altijd inzicht in uw rendement, bent u altijd op de hoogte van Evi's laatste beleggingsnieuws en kunt u eenvoudig bijstorten met IDEAL.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.