Evi's maandupdate februari 2020

In deze update blikken we terug op de maand januari en kijken we vooruit naar februari. Ook vertelt Evi u alles over zakelijk beleggen, een second opinion op uw beleggingen, het coronavirus en de verschillende gradaties in duurzaam beleggen.

Evi's maandupdate
februari 2020

In deze update blikken we terug op de maand januari en kijken we vooruit naar februari. Ook vertelt Evi u alles over zakelijk beleggen, een second opinion op uw beleggingen, het coronavirus en de verschillende gradaties in duurzaam beleggen.

Terug- en vooruitblik

Er is meer tractie, het industrieel herstel is ingezet. De groei van 2% is in 2020 beter geborgd. Groei breder draagvlak; meer investeringen en kleiner handelstekort. Het consumentenvetrouwen is robuust door loon- en banengroei. De Fed verkeerd in ruststand.

 

Geldgroei is stevig, wat duidt op voortgaand herstel. Er is weer toename in de exportorders. De arbeidsmarkt in robuust, de werkloosheid zakt verder. De groei kruipt tot onder de 1% in 2020.

 

De economische groei zakt in Q1 eenmalig in tot 4% op jaarbasis (begroot: 6%). De impact van het coronavirus is eenmalig en tijdelijk. De groei voor geheel 2020 ligt rond de 5,5%. De ontspanning in de handelsvete is een grote katalysator.

 

Aziatische landen (70% van de regio) zijn sterk gelieerd aan China. Het coronavirus heeft invloed. De groei in Latijns-Amerika is op de weg terug o.l.v. Brazilië. De groei in 2020 ligt rond de 4,5%.

 

Aandelen

 • Aandelen begonnen het jaar voortvarend, maar eindigden per saldo neutraal in januari.
 • Amerikaanse aandelen behaalden nog een plus van 1,4%, ook door een sterke dollar.
 • Europese aandelen en die van opkomende landen daalden.
 • Vooral Chinese aandelen eindigden met een flinke min.
 • Het coronavirus veroorzaakte een mineur en veel onzekerheid in de laatste week van januari. De Chinese economie staat in enkele steden, nagenoeg stil.

Obligaties

 • Zoals zo vaak waren obligaties weer een veilige haven voor beleggers. Aandelenbeleggers zochten hun heil in ‘zekere’ obligaties. Het drukte de rente weer naar beneden.
 • Vooral EMU staatsobligaties en Amerikaanse treasuries waren gewild. Deze stegen 2,5% respectievelijk 3,6%.
 • Ook bedrijfsobligaties profiteerden, en zelfs de staatsobligaties van opkomende landen. Het gaf aan dat beleggers vooral risico zagen in aandelen en niet zozeer twijfelden aan de vraag of debiteuren hun schulden (obligaties) wel kunnen aflossen.

Overig

 • Vastgoed profiteerden van de dalende rente (als gevolg van de vraag naar obligaties).
 • Goud bleek net als obligaties een veilige haven. De goudprijs steeg in euro’s gemeten 5,8% in januari.
 • De olieprijs daalde flink als gevolg van de verwachte vraaguitval vanuit China, net als veel andere grondstoffen voor industriële toepassingen. Een mandje grondstoffen daalde met bijna 7%.

Is zakelijk beleggen voordeliger?

Bent u zelfstandig ondernemer? Dan kunt u zowel zakelijk als privé beleggen. Welke vorm is het meest voordelig voor u? Dat is afhankelijk van de omvang van uw vermogen, uw belastingschaal én van het rendement dat u behaalt. Evi rekent het voor u uit.

Duurzaam en verantwoord beleggen, wat is het verschil?

Duurzaam beleggen is een begrip. Maar wel een vaag begrip: lang niet iedereen verstaat er hetzelfde onder. Sander Boleij, manager Verantwoord Ondernemen bij Van Lanschot Kempen, maakt je wegwijs in de verschillende groene gradaties van beleggen, van verantwoord naar duurzaam beleggen en van do no harm naar doing good.

Lees verder

Rendement in 2020

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de 5 beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 31 december 2019 t/m 31 januari 2020 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag aan Evi: Hoe reageert de markt op het coronavirus?

Het coronavirus houdt de gemoederen bezig. Op de financiële markten zorgt het voor koersbeweging, maar wat is de impact op de lange termijn? Net als tijdens SARS in 2003, loopt de Chinese economie schade op. We verwachten dit keer eenzelfde patroon, waarbij de uiteindelijke impact van het coronavirus op de Chinese economie meevalt. De Chinese economie lijkt de grootste klap in het eerste kwartaal op te vangen.

Hoe komt u erachter of uw beleggingen beter kunnen?

Aan het begin van het jaar maken niet alleen ondernemers de balans op. Maar ook als particulier is het een mooi ijkpunt om uw eigen financiële administratie eens onder de loep te nemen. Wanneer heeft u voor het laatst kritisch naar uw beleggingen gekeken? Heeft u optimaal geprofiteerd van het mooie beleggingsjaar? En heeft u het juiste serviceniveau ontvangen of had het beter gekund? Om er achter te komen of uw beleggingen beter kunnen, biedt Evi gratis de second opinion aan.

Lees verder over een second opinion

Maak kennis met #teamevi

Sanne Keizer en Madelein Meppelink vormen sinds 2018 het Nederlands Beachvolleybalteam Vrouwen. Evi van Lanschot sponsort het duo onder de naam #teamevi en coacht hen op weg naar hun doel: goud op de Olympische Spelen in Tokyo 2020. Volg ze in hun road to Tokyo.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.