Evi's maandupdate januari 2020

In deze update blikken we terug op de maand december en kijken we vooruit naar januari. Ook vertelt Evi u alles over onze weg naar duurzaamheid, het komende beleggingsjaar en nieuwe belastingregels.

Evi's maandupdate
januari 2020

In deze update blikken we terug op de maand december en kijken we vooruit naar januari. Ook vertelt Evi u alles over onze weg naar duurzaamheid, het komende beleggingsjaar en nieuwe belastingregels.

Terug- en vooruitblik

Er klinken positieve geluiden over de economie, met een degelijke groei van rond de 2% in 2020. Het consumentvertrouwen zit in de lift. De Fed heeft genoeg gestimuleerd en last een adempauze in bij monetair beleid.

De consument geeft meer tekenen van leven. De arbeidsmarkt is aanhoudend robuust. De inflatie in de eurozone is laag, de ECB blijft waakzaam. De groei is stabiel rond de 1% in 2020.

De groei van de Japanse economie tempert tot 0,5% in 2020 door zwakke binnenlandse vraag. Een herstel van de economie is afhankelijk van de wereldhandel.

Aziatische landen (70% van deze regio) trekken zich op aan China. De rente- en fiscale  stimuleringen werpen voorzichtig vruchten af. De onrust in diverse landen blijft groot.

Aandelen

  • Aandelen sloten het jaar positief af in december en stegen wereldwijd met 1,7%.
  • Het aankomende handelsakkoord gaf beleggers inspiratie om het toch al forse rendement nog verder uit te bouwen. 
  • In december waren aandelen uit opkomende landen een keer koploper, met ruim 5,6% koersstijging. In 2019 was de regio wel een achterblijver vergeleken met Europa en Noord-Amerika.
  • Europese smallcaps presteerden in december ook bovengemiddeld, met een plus van 4,2%.

Obligaties

  • Voor de vierde maand op rij steeg de kapitaalmarktrente na het laagterecord in augustus. De 10-jaars Duitse rente is uiteindelijk gesloten op -0,20%.
  • De stijgende rente had zijn weerslag op EMU brede staatsobligaties. Deze daalden met 1,0%. Voor het hele jaar blijft nog steeds een mooie plus van 6,7% over.
  • Door de kortere looptijd daalden de bedrijfsobligaties amper. Ze hadden minder last van rentestijgingen.
  • Staatsobligaties van opkomende landen bleven wel overeind, in december plusten zij ruim 1%. 

Overig

  • Wereldwijd vastgoed stond weer onder druk (-1,3%). Er ontstaat een duidelijk verschil tussen Europees en Noord-Amerikaans vastgoed, wat we wijten aan een positievere kijk op de Brexit. Meer zekerheid hierover was reden voor beleggers om het vastgoed uit de VK weer wat te omarmen na de bovengemiddelde daling in de afgelopen jaren.
  • De goudprijs steeg met 3,7% (in dollars), ook grondstoffen stegen breed met 3,0% in december. Ondanks de positieve risicohouding onder beleggers blijft goud, wat doorgaans gezien wordt als veilige haven, dus in trek.

Duurzaam: het nieuwe normaal, zijn we er al? 

 Om te bepalen hoe duurzaam de ondernemingen zijn waarin we voor u beleggen, gebruiken onze fondsbeheerders de ESG-criteria. Deze staan voor Environmental, Social en Governance, oftewel milieu, sociale en bestuurlijke factoren. Door Evi's toekomstgerichtheid wordt er altijd gewerkt aan een duurzame portefeuille. Benieuwd hoe ver we al zijn? En waar we naartoe gaan?

Hoe gaat u beleggen met de nieuwe belastingregels in 2022?

U belegt wellicht voor de lange termijn. Goed om alvast na te denken wat de invloed van de nieuwe belastingregels gaat zijn op uw beleggingsstrategie. In 2022 veranderen er namelijk een aantal zaken rondom de belasting over uw beleggingen. Wat betekent dit voor u? Evi legt het uit aan de hand van een aantal rekenvoorbeelden.

Lees verder

Rendement in 2019

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de 5 beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari t/m december 2019 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag aan Evi: Hoe kijkt Evi naar beleggingsjaar 2020?

Wat gaat het komende beleggingsjaar brengen? En wat houdt dat in voor uw beleggingen? De aanhoudende politieke onzekerheden en de matige economische groei blijven aanwezig in 2020. Benieuwd welke ontwikkelingen we nog meer in de gaten houden het komende jaar? En welke invloed de politieke en economische ontwikkelingen hebben op ons beleggingsbeleid in de verschillende beleggingscategorieën? Bekijk de video's met uitleg van hoofdeconoom Luc Aben of lees Evi's volledige beleggingsvisie op 2020.

Wat zijn uw financiële voornemens voor 2020?

Is het tijd voor nieuwe doelen in het nieuwe decennium en gaan deze doelen ook over uw financiële plaatje? In 2020 zijn er namelijk wat veranderingen doorgevoerd die gevolgen kunnen hebben voor uw portemonnee. Zo ontvangt bijna iedereen belastingvoordeel in box 1. Dit belastingvoordeel kunt u inzetten voor uw financiële voornemens. Evi legt uit hoe u dat doet.

Lees verder

Een gezonde financiële toekomst voor uw kind

Hoe bereidt u uw kind voor op zijn of haar financiële toekomst? Hoe eerder u uw kind meeneemt in het opbouwen van een financiële buffer, hoe beter. Welke financiële keuzes kunt u maken en waar zou het mis kunnen gaan? Samen een plan maken voor de lange termijn geeft meer inzicht.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.