Evi's maandupdate juli 2019

Staat u wel eens stil bij uw toekomstwensen? En bent u benieuwd hoe u deze zou kunnen realiseren? Deze maandupdate staat geheel in het teken van het thema 'Eerder stoppen met werken'. Wist u dat dit onder werkende Nederlanders een van de meest gekoesterde toekomstwensen is? Maar liefst 72% geeft aan eerder te willen genieten van het pensioen. 

Evi's maandupdate
juli 2019

Staat u wel eens stil bij uw toekomstwensen? En bent u benieuwd hoe u deze zou kunnen realiseren? Deze maandupdate staat geheel in het teken van het thema 'Eerder stoppen met werken'. Wist u dat dit onder werkende Nederlanders een van de meest gekoesterde toekomstwensen is? Maar liefst 72% geeft aan eerder te willen genieten van het pensioen. 

Terug- en vooruitblik

De groei in de VS vertraagt maar blijft boven 2,0% in 2019. De binnenlandse vraag is krachtig, maar de arbeidsmarkt blijft robuust. Er is lagere rente en de inflatie steunt de koopkracht.

 

De zwakkere wereldhandel (export) duwt de groei lager. De groei in de eurozone voor 2019 is vertraagd tot 1,0% - 1,2%. Er is een grotere focus op consument- en arbeidsmarkt.

 

De Chinese industrie koelt meer af. Er is meer extra monetaire en fiscale stimulering. De groeidoelstelling van 6,2% blijft overeind, wel met meer risico's.

De groei in Japan komt nog meer onder druk. De handelsonrust duwt de Japanse yen hoger ten opzichte van de dollar, wat negatief is voor de concurrentiepositie van Japan.

 

De economische groei van opkomende markten in 2019 is rond de 4,5%. De groei-indicatoren wijzen op afvlakking, vooral buiten Azië. Ook is er een ruimer monetair beleid.

Aandelen

  • Aandelen stegen wereldwijd met circa 4,3% vanwege meer zicht op verruimend beleid van centrale banken. Dat maakt aandelen aantrekkelijk
  • Alleen aandelen uit het VK en Japan bleven wat achter
  • Smallcapaandelen konden het herstel van de large caps niet geheel volgen. In Europa stegen de kleinere bedrijven 2,9% in waarde

Obligaties

  • Het verruimende beleid van centrale banken duwde de rente nog lager
  • De 10-jaars Duitse staatsrente daalde tot -0,3%. Een laagterecord werd bereikt
  • In het kielzog presteerden bedrijfsobligaties ook uitstekend, met 1,6%
  • Opkomende landen-obligaties stegen 2,2%

Overig

  • Normaal profiteert vastgoed van lagere rentes, maar in juni daalde zowel wereldwijd als Europees vastgoed (-2,9%). Met name het vastgoed in het VK was debet aan de daling
  • Goud bleef profiteren van de onzekerheid over de afnemende groei wereldwijd en steeg 6,3%

Eerder stoppen met werken, hoe regelt u dat?

Nooit meer in de file naar uw werk, geen wekker die u iedere ochtend wakker maakt en alle tijd om lekker in het zonnetje een kop koffie te drinken. Dat klinkt heerlijk toch? Om eerder stoppen met werken werkelijkheid te maken, is inzicht in uw vermogen van groot belang.

Bekijk Evi's blog met rekenvoorbeeld

Evi's Stappenplan Eerder Stoppen met Werken

Heeft u ook de droom om eerder te stoppen met werken? Begin op tijd. Met Evi's Stappenplan maken we inzichtelijk welke stappen u moet ondernemen. Als eerst bepaalt u hoeveel jaar u eerder wilt stoppen met werken. U kunt in Mijn Pensioenoverzicht zien wanneer uw AOW ingaat. Hiermee kunt u gericht een leeftijd bepalen.

Bekijk Evi's Stappenplan

Rendement in 2019

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de vijf beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari t/m 30 juni 2019 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag aan Evi: Hoe bereken ik wat ik nodig heb om eerder te kunnen stoppen met werken?

U wilt eerder stoppen met werken. Een prachtig doel, maar hoe weet u hoeveel vermogen u hiervoor nodig heeft? Dit berekent u samen met Evi in haar vermogensgroei-tool. In deze tool vult u uw verwachte pensioenjaartal in, hoeveel jaar eerder u wilt stoppen met werken en het bedrag dat u dan maandelijks wilt uitgeven. Evi berekent de haalbaarheid van uw doel en kijkt of het mogelijk is om samen uw droom te verwezenlijken.

Doe Evi's vermogensgroei-tool

Petra is 51 jaar en met pensioen

 Op 51-jarige leeftijd is Petra gestopt met werken. Ook haar 53-jarige man Gertjan werkt niet meer. Samen hebben ze hun droom gerealiseerd. Hoe zij dat deden? Petra's aandacht werd 25 jaar geleden getrokken door een boek: Bereik Uw Eerste Miljoen. Ze volgde de tips van het boek op en ging zich verdiepen in beleggen. Benieuwd hoe Petra en Gertjan hun droom hebben laten uitkomen?

Bekijk of eerder stoppen met werken haalbaar is

Wilt u van uw droom werkelijkheid maken? Dan is het belangrijk om te weten of eerder stoppen met werken haalbaar is. Daarom is het slim om nu al in actie te komen. Het kost wat tijd om alles op een rijtje te zetten. Bekijk de video om te zien hoe dit het beste aanpakt.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.