Evi's maandupdate maart 2021

Afgelopen maand zagen we per saldo stijgende koersen. Ook twijfel over een hoger inflatie- en renteniveau. Is de angst voor inflatie gegrond? Wij denken van niet. Waarom? U leest het in onze maandupdate.

Terug en vooruitblik

Groei 2021 fors opgekrikt tot +5,0%. Het Biden steunpakket van $ 1.900 miljard is omvangrijk. IMF voorziet mogelijk 1,25%-punt extra groei in 2021. Fed zet ruim monetair beleid voort. Beleggers zien meer ‘inflatie’ opdoemen, duwen lange rente in VS hoger.

Lockdowns duwen jaargroei eerste kwartaal 2021 mogelijk tot -3%, herstel verhuist meer naar tweede jaarhelft 2021. Groeiraming 2021 stabiel op 4,4%. Effectievere vaccin-uitrol brengt meer optimisme bij bedrijven en burgers.

Groei China stabiliseert op een fors hoog niveau van +8%. Chinese centrale bank waakt voor oververhitting. Minder fiscale stimulering voor 2021. Groei Japan trekt meer aan (+2,8%), duurdere yen vormt bedreiging.

Azië houdt meeste momentum. Meer groei in India, tot boven de +10% in komende 12 maanden. Mexico profiteert van VS-groei. Grondstofexporteurs houden rugwind door hogere opbrengstprijzen (olie). Groeiverwachting EM voor 2021 en 2022 stabiel op 5,2% .

Aandelen

  • Ook in februari stegen aandelen aanvankelijk fors, om verder in de maand weer terug te zakken. De angst voor verder oplopende inflatie zat er goed in bij beleggers.
  • Desondanks bleef wel een mooie plus over in februari: +2,4% voor wereldwijde aandelen.
  • Aandelen opkomende landen (plus 1,2% ) bleven wat achter in de stijging, maar hadden in januari al een voorschot genomen.

Obligaties

  • Staatsobligaties wereldwijd hadden last van de verder gestegen rente. Gemiddeld daalden EMU staatsobligaties met 2,0%.
  • Ook bedrijfsobligaties daalden (-0.8%). Door hun kortere looptijd bleef de ‘schade’ beperkt. Wereldwijde bedrijfsobligaties daalden meer, vanwege de invloed van de Amerikaanse rente. Die steeg dit jaar harder dan de Europese rente.
  • Alleen high yield bedrijfsobligaties hielden het droog doordat beleggers genoegen namen met een lagere risicopremie.

Overig

  • Grondstoffen zetten hun stijging door (+6,9%). Met name door olie gerelateerde grondstoffen. De olieprijs is weer richting zijn hoogste niveau aan het gaan sinds 1 januari van vorig jaar.
  • Goud daalde. Dit edelmetaal wordt minder interessant als de Amerikaanse rente stijgt.
  • Wereldwijd vastgoed (+3,8%) leek weinig last te hebben van de wereldwijde rentestijging. In Europa bleef vastgoed wel achter (-1,2%)

Leer de kenner kennen

We maken uitgebreider kennis met de mensen van Evi. Wat vinden ze leuk aan hun werk en wat maakt ze uniek? We videobellen met Ton Scheel, pensioenspecialist bij Evi: ‘Flexibiliteit voor jezelf creëren wordt belangrijker, zeker voor jongere generaties.’ Over ontwikkelingen rond het pensioenakkoord, deeltijdpensioen en eerder stoppen met werken.

Rendement in 2021

Bij Evi wordt u vermogen belegd volgens een van de 5 beleggingsprofielen. Deze variëren qua risico en rendementspotentieel. In onderstaande tool kun u de verschillende profielen selecteren en ook diverse rendementsperiodes bekijken. Deze lopen vanaf start tot en met de laatste dag van de vorige maand.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Hierboven laten wij u de netto rendementen zien van Evi Beheer, na aftrek van directe kosten. De indirecte kosten zijn verwerkt in de koers van de fondsen. Omdat Evi sinds 2018 belegt via profielfondsen, wordt in de grafiek gebruik gemaakt van gesimuleerde rendementen van voor die tijd. Deze rendementen zijn wel gebaseerd op daadwerkelijk behaalde historische rendementen van het Evi Beheer product. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Uitstappen? Zo voorkomt u hoogtevrees

De aandelenmarkten zijn in de afgelopen maanden per saldo flink gestegen. Wat als de aandelenmarkten een langere periode stijgen en de beurzen gevoelsmatig hoog staan? Sommige beleggers krijgen dan de neiging om hun beleggingen te verkopen en uit te stappen.

Niet nodig, zo blijkt: juist vasthouden aan uw beleggingen voor de lange termijn levert het meeste op. Evi geeft u graag 4 tips.

‘Het nieuwe normaal zou best op het oude kunnen lijken.’

‘’De samenleving en de economie gaan terug naar normaal, al zou dit langer kunnen duren dan we hopen. Dat zeggen viroloog Anne Wensing en gedragswetenschapper Bo van Grinsven in de webcast Beleggingsvisie 2021. In de uitzending vertellen Najib Nakad van Hof Hoorneman en Luc Aben van Van Lanschot wat vaccinaties en een geleidelijke heropening betekenen voor de beurzen. Evi deelt interessante inzichten.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.