Evi's maandupdate mei 2019

Lees alles over onze visie voor mei en de hoogtepunten van april. We kijken vooruit, blikken terug en delen de belangrijkste zaken over uw beleggingen bij Evi.

Evi's maandupdate
mei 2019

Lees alles over onze visie voor mei en de hoogtepunten van april. We kijken vooruit, blikken terug en delen de belangrijkste zaken over uw beleggingen bij Evi.

Terug- en vooruitblik

In de VS is er een sterke groei in Q1: 3,2% op jaarbasis. De binnenlandse vraag is krachtig, maar de arbeidsmarkt blijft robuust. De groeivertraging komt mogelijk pas later.
De Europese economische groei in Q1 is verrassend goed. De vertrouwenstrend bij fabrikanten blijft dalend. In de tweede helft van 2019 voorzien we een licht herstel van de groei.

De Chinese economische groei in 2019 en 2020 is stabiel op 6,2%. De massale monetaire en fiscale stimulering heeft effect.


De groei in Japan komt meer onder druk. De BTW-verhoging in het najaar zorgt voor extra groeirisico's.

De opkomende markten hebben een stabiele economische groei van ongeveer 4,5%. Er is sprake van toenemende rugwind door stimulering vanuit de Chinese economie.

Aandelen

  • Aandelen over een breed front weer hoger, gemiddeld 3,6%
  • Aziatische regio en opkomende landen wereldwijd kunnen de Europese en Amerikaanse aandelen niet bijhouden
  • Binnen Europa valt het Verenigd Koninkrijk op met een rendement van 2% versus de gehele Europese aandelenmarkt 3,8%

Obligaties

  • De meest veilige staatsobligaties (de zogenaamde kernlanden binnen de EMU) daalden gemiddeld 0,5%. Beleggers zagen weinig risico in april en halen het veilige geld weg om te beleggen in risicovollere beleggingen
  • Bedrijfsobligaties (+0,7%) en staatsobligaties van opkomende landen (+0,2%) behaalden mede daardoor een positief rendement

Overig

  • Alternatieve categorieën als vastgoed, grondstoffen en goud behaalden allen een negatief rendement in april
  • Vooral de min in vastgoed viel op (-1,3% wereldwijd) aangezien de rente daalde. Dit is doorgaans goed voor het vastgoed, dat veel met geleend geld werkt. Vastgoed maakt op dit moment geen deel uit van de Evi Fondsen

Hoe verantwoord belegt Evi?

Als klant bij Evi draagt u bij aan een groenere wereld. Door de samenwerking met Justdiggit bent u namelijk mede verantwoordelijk voor het vergroenen van 4.000 hectare grond in Kenia. Ook zorgen we voor verantwoorde portefeuilles door bedrijven te toetsen op ESG-prestaties. Wat betekent dit en wat doet Evi wanneer bedrijven een onvoldoende scoren?

Meer over Evi's verantwoorde beleggingsbeleid

Haal als zzp'er meer uit uw inkomen 

Bent u als zzp'er benieuwd hoe u meer uit uw inkomen kunt halen? De meeste zzp'ers trekken de kosten van de maandelijkse omzet af en boeken wat overblijft naar de privérekening. U kunt ook voor een andere aanpak gaan die meer voordeel kan opleveren. Denk bijvoorbeeld aan maandelijks u zelf salaris uitkeren. Het zorgt voor structuur en haalt fluctuaties uit uw inkomen.

Rendement in 2019

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de vijf beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van 100 euro zich van 1 januari t/m 30 april 2019 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Geeft u uw financiële meevallers uit of zet u ze weg?

Mei en juni zijn de maanden van de financiële meevallers. Denk aan vakantiegeld en wellicht uw belastingteruggave. We zijn geneigd dit allemaal uit te geven aan één ding of weg te zetten op één plek. Maar het is beter om een verdeling te maken. Wilt u weten hoe u dat het beste doet?

Vraag aan Evi: Is winst nemen na het sterke herstel van de beurs verstandig?

Wanneer we kijken naar de economische vooruitzichten, dan groeit de wereldwijde economie minder sterk, maar groeit het nog altijd. We zien voldoende mogelijkheden voor de toekomst. Dat neemt niet weg dat beurzen tussentijds schommelingen vertonen. Daarom is het belangrijk om altijd uw einddoel in beeld te houden. Beleggen doet u voor de lange termijn, niet voor de korte termijn. Dat zou speculeren zijn.

Deze vraag is gesteld in Evi's webinar met hoofdeconoom Luc Aben. Benieuwd naar meer vragen en antwoorden over wat het komend kwartaal aan beleggingen gaat brengen?

Bekijk Evi's webinar

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.