Evi's maandupdate november 2019

In deze update kijken we terug op de beleggingsontwikkelingen in oktober en blikken we vooruit naar november. Ook vertelt Evi u alles over investeren in uw toekomst, schenken voor de studie van uw kind en de juiste balans tussen sparen en beleggen.

Evi's maandupdate
november 2019

In deze update kijken we terug op de beleggingsontwikkelingen in oktober en blikken we vooruit naar november. Ook vertelt Evi u alles over investeren in uw toekomst, schenken voor de studie van uw kind en de juiste balans tussen sparen en beleggen.

Terug- en vooruitblik

De economische groei zakt licht tot iets onder de 2,0% eind 2019 - begin 2020. De dienstensector koelt af, consumptie is nu de enige groeimotor. En Fed last een adempauze in bij monetair beleid.

Vertrouwensindices zakten in oktober verder onderuit. Het aantal nieuwe exportorders is zeer zwak. De groei en inflatie in de eurozone staat aanhoudend onder lichte druk. Is er fiscale stimulering onderweg?

Investeringen in China zijn zwak, er zijn extra fiscale prikkels. De economische groei in 2020 zwakt licht af tot iets onder de 6% (6,2% in 2019). Het risico op neerwaartse groei blijft bestaan.

De economische groei in Japan zakt verder weg tot 0,5% in 2019-2020. De centrale bank dringt aan op fiscale stimulering.

 

De economische groei in de opkomende markten vertraagt meer en meer tot richting de 4,25%. De centrale banken stimuleren fors, is het einde van de groeivertraging nabij? 

Aandelen

  • Aandelen bereikten nieuwe toppen in oktober, aandelen stegen wereldwijd 0,4%. 
  • Nu de hoop op een handelsakkoord toeneemt waren het vooral de aandelen uit de achterblijvende opkomende landen (+1,9%) en de regio Pacific (2,0%) die goed presteerden.
  • Europese (+0,9%) en Noord-Amerikaanse (+2%) aandelen stegen ook. In euro's gemeten bleven aandelen uit de VS in oktober wel achter. De dollar daalde namelijk 2,3% in oktober. 

Obligaties

  • In oktober krabbelde de rente op Noord-Europese staatsobligaties weer wat op. De positieve winstgroeicijfers over het 3e kwartaal en geopolitieke 'ontspanning' waren reden voor beleggers om voor nu de 'veilige havens' te verlaten.
  • EMU staatsobligaties daalden met 1,1%, de AAA staatsobligaties gemiddeld met 1,4%.
  • Bedrijfsobligaties beperkten de schade met een koersverlies van 0,2%. Staatsobligaties van opkomende landen stegen zelfs licht, met 0,1%.

Overig

  • Europees vastgoed was in trek. Het bleef de laatste maanden wat achter bij Europese aandelen, maar maakte een inhaalslag met een rendement van 3,1%.
  • Goud bleef in trek, maar ook hier was de dollar debet aan een uiteindelijk negatief rendement in (euro's gemeten).

Hoe ziet u uw financiële toekomst voor u? 

Stel u wilt eerder stoppen met werken. Maar u vindt het lastig om te investeren in de toekomst. U weet ten slotte niet wat de toekomst gaat brengen. Evi vroeg daarom aan prof. dr. ir. Benedict Dellaert van de Erasmus Universiteit, hoe we toch kunnen investeren in ons toekomstige zelf. Benieuwd wat hij Evi vertelde? 

Sparen of beleggen? De juiste balans

Hoe ziet uw vermogensstrategie eruit? Veel sparen en daarnaast beleggen? Evi vertelt hoe u de juiste balans vindt. De eerste stap is in kaart brengen of u wel voldoende spaart. Bij beleggen hoort sparen. Dat is uw buffer voor onverwachte kosten. Deze buffer zorgt ervoor dat uw beleggingen de kans krijgen om te blijven groeien. Benieuwd naar de volgende stappen? 

Lees hier de volgende drie stappen

Rendement in 2019

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de 5 beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari t/m 31 oktober 2019 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag aan Evi: Hoe kan mijn kind leningvrij studeren?

De studie van uw kind kan flink in de kosten lopen. Wilt u de studie van uw kind betalen zodat hij of zij er geen studieschuld aan over houdt? Dat kan. Door op tijd een plan te maken kunt ook u uw kind verrassen met een studie zonder schulden. Dat begint met het in kaart brengen van de studiekosten en het kiezen van de juiste oplossing. Zo kunt u bijvoorbeeld belastingvrij een bedrag schenken voor de studie van uw kind. Wilt u weten hoe u dat het beste aanpakt? Evi vertelt u meer over schenken voor de studie van uw kind

 

Vrije tijd kopen maakt gelukkiger

Volgens onderzoek zijn het niet de spullen die ons gelukkig maken, maar vrije tijd. Droomt u ervan om meer thuis te zijn, op reis te gaan of meer tijd te besteden aan de dingen die u echt leuk vindt? Om uw droom waar te maken moet u wellicht actie ondernemen. Voorkom uitstelgedrag: maak uw droom concreet en onderneem stappen. Evi helpt u.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.