Evi's maandupdate november 2021

Geen herfstdip voor aandelen, ook eind 2021 zien we aandelen als de aantrekkelijkste belegging. U leest het hier.

Terug en vooruitblik

Economische groei ‘dipte’ in Q3, sterkere groei in lopend kwartaal voorzien
Verwachte groei VS voor 2022 stevig en constant op 4,1%.
Consument is groei-aanjager, blijft besteden en ziet forse loongroei
Fed schroeft voorzichtig opkoop obligaties terug

Covid-19 blijft opspelen, economie houdt zich goed, ondanks hogere prijzen en keten verstoringen die de industriële productie tijdelijk remmen
Burgers minder ‘spaarzaam’ ten gunste van meer consumptie. Lagere werkloosheid ondersteunt groei. Groeiraming 2022 stabiel op 4,5%. Investeringen en consumptie trekken meer aan

In China drukken Energietekorten, malaise in vastgoed en overheidsbeleid de groei in tweede jaarhelft sterker
Vooralsnog weinig stimulering door overheid
Verwachte groei Chinese economie in 2022 stabiel (5,5%)
Japan krijgt Covid-19 meer onder controle. Beoogde groei voor 2022 is licht opgetrokken naar 2,6%.

Groei koelt verder af, risico’s nemen toe.  Inflatie neemt stevige vlucht wat leidt tot beleidsrenteverhogingen (Brazilië, Polen, Tsjechië) en bijbehorende valutazwakte.
Vertragende Chinese groei heeft een tijdelijk negatief effect voor Oost-Azië.
Regionale groei 2022 licht neerwaarts bijgesteld naar 5,0%.

Aandelen

  • Aandelen wereldwijd stegen in oktober gemiddeld met 5,3%. Noord-Amerikaanse aandelen in het bijzonder presteerden erg goed met een plus van gemiddeld 7,3%. Europese aandelen stegen met 4,7%. Het slechtst presteerden aandelen in de regio Pacific, die gemiddeld een verlies van 1% noteerden.
  • De stijging van de aandelenkoersen in met name Noord-Ameika en Europa had vooral te maken met sterke kwartaalcijfers, waarin groeiverwachtingen flink overtroffen werden.

Obligaties

  • Een stijgende rente en oplopende inflatie maakten obligatiebeleggers nerveus. Het afbouwen van het obligatieopkoopprogramma in de VS voerde de druk op obligaties verder op.
  • Staatsobligaties uit Europa daalden met 0,7%. Europese en wereldwijde bedrijfsobligaties daalden respectievelijk met 0,7% en 0,1%.
  • Het slechtst presteerden highyieldbedrijfsobligaties wereldwijd, die gemiddeld een verlies van 0,9% noteerden.

Overig

  • Wereldwijd vastgoed steeg in oktober met 6,1% en Europees vastgoed steeg met 5,5%.
  • De goudkoers steeg in euro's gemeten met 1,8%.
  • Ook grondstoffen kenden een goede maand en eindigden de maand met een plus van 2,9%.

Twijfelt u over schenken? U kunt zeggenschap behouden

 

Met schenken bij leven kunt u gebruik maken van fiscale voordelen en uw (klein) kind financieel ondersteunen. Is de omvang van de schenking groot of zijn uw (klein) kinderen nog jong, dan wilt u wellicht zeggenschap houden over de schenking.

Rendement in 2021

Bij Evi wordt uw vermogen belegd volgens een van de 5 beleggingsprofielen. Deze variëren qua risico en rendementspotentieel. In onderstaande tool kun u de verschillende profielen selecteren en ook diverse rendementsperiodes bekijken. Deze lopen vanaf start tot en met de laatste dag van de vorige maand.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Hierboven laten wij u de netto rendementen zien van Evi Beheer, na aftrek van directe kosten. De indirecte kosten zijn verwerkt in de koers van de fondsen. Omdat Evi sinds 2018 belegt via profielfondsen, wordt in de grafiek gebruik gemaakt van gesimuleerde rendementen van voor die tijd. Deze rendementen zijn wel gebaseerd op daadwerkelijk behaalde historische rendementen van het Evi Beheer product. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Hoe neemt u uw beleggingsbeslissingen?

 
Het onderbewuste kan beleggers verkeerde keuzes laten maken. Verliesaversie kan een van de veroorzakers zijn. Wapen u tegen psychologische valkuilen bij beleggen.

Vraag van Evi: De portefeuilles van Evi zijn duurzaam. Hoe belangrijk vindt u dit?

Met ons duurzame beleggingsbeleid toetsen wij onze beleggingen naast financiële ook op niet-financiële criteria. We kijken bij duurzaam beleggen dus verder dan alleen het rendement. Duurzaamheid en financieel rendement gaan hand in hand. Deze keer stellen wij aan u de vraag. Hoe belangrijk vindt u een duurzame beleggingsportefeuille?

 

 

Beantwoord onze 3 vragen over duurzaam beleggen.

Heeft u de Evi App al gedownload?

Met de Evi App heeft u altijd inzicht in uw rendement, bent u altijd op de hoogte van Evi's laatste beleggingsnieuws en kunt u eenvoudig bijstorten met IDEAL.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.