Evi's maandupdate oktober 2021

We houden vast aan onze voorkeur voor aandelen boven obligaties. Waarom? U leest het hier.

Terug en vooruitblik

Impact Covid-19 neemt af, maar blijvend onrustig in de politiek. Verwachte groei VS voor 2022 stevig en constant op 4,2%.
Afnemend consumentenvertrouwen, 4% jaarlijkse inflatieverwachting,
Fed gaat taperen in 2021 bij voortgaande economische groei. Licht opwaartse rentedruk blijft.

Heropening economie zet door. Hogere energie-en grondstofprijzen remmen industriële productie. Consumptie versnelt door lage(re) werkloosheid en wegebben Covid-19.
Groeiraming 2022 stabiel op 4,5%. Investeringen en consumptie trekken meer aan.

In China wordt groei geremd door energietekorten, malaise in vastgoed en het overheidsbeleid
Overheid voert een ruimer monetair en fiscaal beleid, mede om consumptie te prikkelen.
Groeitaxatie 2022 stabiel rond de 5,5%.
Japan voelt (chip)tekorten en Chinese vraaguitval.

Voorzichtiger groeiscenario voor 2022 van 5,2% met daarbij licht oplopende inflatie en rente.
Problemen China raken toeleveranciers zoals Zuid-Korea. Minder Covid-19 in Azië biedt ruimte voor positieve groeiverrassing in regio.
Latijns-Amerika heeft last van oplopende inflatie en hogere rente.

Aandelen

  • Aandelen daalden in september met gemiddeld 2,4%. Europese aandelen het meest met min 3% terwijl de regio Pacific als enige een plus haalde van 2,7%. Small cap aandelen beperkten het verlies met een min van 1,1%.
  • De daling had vooral te maken met onzekerheid over de economische groei en bovendien de steeg de rente door de uitspraken van FED-voorzitter Jerome Powell dat het ‘taperen’ aanstaande is.

Obligaties

  • Het naderende afbouwen van het obligatie opkoopprogramma (taperen) in de VS zetten obligatiekoersen onder druk in september. Bovendien hielpen de aanhoudend hoge inflatiecijfers niet. Staatsobligaties uit Europa daalden, met 1,2%. Ook bedrijfsobligaties, zowel in Europa als wereldwijd - daalden.
  • Alleen highyieldbedrijfsobligaties wisten de schade te voorkomen en plusten 1,1%. Dit had te maken met de lagere risico-opslagen, wat gunstig is voor de koersen.

Overig

  • Europees vastgoed had flink te lijden van de oplopende rente en daalde in september met 8,5%. Een mandje grondstoffen steeg in euro's gemeten met 7,1%, vooral door hogere gas en olie prijzen.
  • De goudkoers daalde in euro's gemeten met 2%.

Leer de kenner kennen Bart

 

Vermogenscoach Bart Moons. Over zichzelf, maar vooral over de ideale combinatie van persoonlijk en online bij Evi van Lanschot. 

Rendement in 2021

Bij Evi wordt u vermogen belegd volgens een van de 5 beleggingsprofielen. Deze variëren qua risico en rendementspotentieel. In onderstaande tool kun u de verschillende profielen selecteren en ook diverse rendementsperiodes bekijken. Deze lopen vanaf start tot en met de laatste dag van de vorige maand.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Hierboven laten wij u de netto rendementen zien van Evi Beheer, na aftrek van directe kosten. De indirecte kosten zijn verwerkt in de koers van de fondsen. Omdat Evi sinds 2018 belegt via profielfondsen, wordt in de grafiek gebruik gemaakt van gesimuleerde rendementen van voor die tijd. Deze rendementen zijn wel gebaseerd op daadwerkelijk behaalde historische rendementen van het Evi Beheer product. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Schenken aan kinderen boven de veertig?

 
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om uw vermogen over te dragen aan uw kinderen? Evi komt met 4 fiscaal aantrekkelijke opties voor het schenken aan kinderen die ouder zijn dan 40 jaar.

Vraag aan Evi: Zijn hoge beurskoersen reden voor Evi om haar beleggingsbeleid aan te passen?

“Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar diverse economische factoren”,
zegt Wim Ravestein, Senior Vermogenscoach bij Evi. “Allereerst
bedrijfsomzetten en bedrijfscijfers. Deze zijn momenteel prima! Een
andere factor is de koers/winstverhoudingen. Deze zijn gemiddeld
aan de hoge kant, maar er is geen bubbelvorming zoals we dat eerder
gezien hebben. Ten slotte natuurlijk de rente: deze is en blijft, ondanks
recente beperkte stijging, historisch laag en dat is uitstekend voor
aandelenbeleggers. Op basis hiervan handhaven we onze voorkeur voor
aandelen boven obligaties.” Toch behoefte om even te sparren? Neem
dan contact op met één van onze vermogenscoaches.

Heeft u de Evi App al gedownload?

Met de Evi App heeft u altijd inzicht in uw rendement, bent u altijd op de hoogte van Evi's laatste beleggingsnieuws en kunt u eenvoudig bijstorten met IDEAL.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.