Evi's maandupdate september 2019

Lees alles over onze visie voor september en de hoogtepunten van augustus. We kijken vooruit, blikken terug en delen de belangrijkste zaken over uw beleggingen bij Evi.

Evi's maandupdate
september 2019

Lees alles over onze visie voor september en de hoogtepunten van augustus. We kijken vooruit, blikken terug en delen de belangrijkste zaken over uw beleggingen bij Evi.

Terug- en vooruitblik

De groei in de VS vertraagt maar blijft boven 2,0% in 2019. Het vertrouwen bij de burger daalt door de effecten van de handelsoorlog. De duurdere dollar drukt de export en winsten bij bedrijven.

De orderinstroom blijft zwak en de burger is minder positief. De groei in de eurozone voor 2019 vertraagt tot 1%.

De Chinese industrie is zwak. Er is meer extra monetaire en fiscale stimulering. De groeidoelstelling van 6,2% blijft overeind, wel met meer risico's.

De groei in Japan zakt verder weg tot 0,5% in 2019. De handelsonrust duwt de Japanse yen hoger ten opzichte van de dollar.

De economische groei van opkomende markten in 2019 is tussen de 4% en 4,5%. De risico's zijn verschoven naar de onderkant. Er is druk op lokale munten door kapitaaluitstroom.

Aandelen

  • Aandelenmarkten begonnen slecht in augustus, met dalingen tot 5%. Doordat de oorlogstaal over het handelsconflict afzwakte, kwamen beleggers weer terug in de markt. Er was een beperkt verlies van 1,3% op wereldwijde aandelen.
  • Aandelen uit opkomende landen hadden relatief meer moeite. Ook de demonstraties in Hong Kong hielpen daarbij niet. Aandelen uit de regio daalden met 3,8% in augustus.

Obligaties

  • EMU staatsobligaties waren zeer gewild. Nieuwe records werden bereikt. In augustus werd 2,4% aan koerswinst aan een mandje Europese staatsobligaties toegevoegd.
  • Door de grote vraag naar staatsobligaties daalde de 10-jaarsrente naar -0,70%.
  • In de slipstream profiteerden ook bedrijfsobligaties en in mindere mate staatsobligaties van opkomende landen

Overig

  • Vastgoed profiteerde van de lage rente en steeg, in tegenstelling tot de aandelen, met circa 2%.
  • Goud werd fors duurder en steeg met 8%. Nu de rente zo laag is en geopolitieke spanningen aanhouden, wordt het edelmetaal een goed alternatief voor cash en andere veilige beleggingen.

Is de duurste optie altijd de beste?

Voelt u wel eens grote druk wanneer u voor een lastig financieel vraagstuk staat? En gaat u dan voor de duurste optie vanuit het idee dat een hogere prijs voor betere kwaliteit staat? U bent niet de enige. En er zijn meer van dit soort psychologische valkuilen. Zorg ervoor dat u ze doorheeft en daardoor betere financiële beslissingen maakt. Ook in beweeglijke tijden. 

Evi's tips hoe om te gaan met een volatiele markt

Merkt u dat u zich laat leiden door uw emoties als het om uw beleggingen gaat? Doe dan een reality check en bekijk wat er werkelijk aan de hand is. Fluctuaties op de korte termijn zeggen namelijk niets over de prestaties op de lange termijn. Ervaren beleggers maken juist gebruik van tijdelijke dalingen. Benieuwd hoe deze beleggers dat doen en wilt u meer tips van Evi?

Rendement in 2019

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de vijf beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari t/m 31 augustus 2019 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag aan Evi: Kan ik als belegger bij Evi overstappen naar Evi met beleggingen die ik ergens anders heb?

Overstappen naar Evi is simpel dankzij de Overstapservice. Bij het overstappen van aanbieder denkt u waarschijnlijk aan uw zorgverzekering of uw energieleverancier. Hoewel bijna 20% van de Nederlandse huishoudens doorheeft dat wisselen van energieleverancier voordelig is, is dat bij beleggingen minder gebruikelijk. Terwijl overstappen met uw beleggingen verschillende voordelen kan bieden. Evi vertelt u meer over deze service.

Is een succesvolle ondernemer ook een succesvolle belegger?

Een gekozen strategie zo goed mogelijk ten uitvoer brengen, kansen en bedreigingen signaleren, op lange termijn bovengemiddeld resultaat behalen. Herkenbaar als ondernemer? En als belegger? De werelden van ondernemers en beleggers kruisen elkaar constant. Bent u een succesvolle ondernemer? Zet deze kwaliteiten dan in bij beleggen. Benieuwd?

Webinar: hoe gaat u om met de beweeglijkheid van de markt?

Verschillende factoren wereldwijd veroorzaken de huidige beweeglijkheid. Zowel politieke veranderingen als economische beslissingen. Welke hebben invloed op uw beleggingen? Hoofdeconoom Luc Aben vertelt u er meer over. Daarnaast zal portfoliomanager Remment-Jan Bakker u tips geven over hoe u om kunt gaan met deze beweeglijkheid. En u kunt live vragen stellen.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.