Evi's maandupdate september 2020

Wat staat beleggers te wachten in de komende maanden? Wat is het meest waarschijnlijke economische scenario? We maakten een interessante podcast en schreven er een blog over. In deze maandupdate gaan we ook in op het creëren van een studiepotje voor kinderen. En we belichten opvallende positieve en negatieve gevolgen van de coronacrisis.

Evi's maandupdate
september 2020

Wat staat beleggers te wachten in de komende maanden? Wat is het meest waarschijnlijke economische scenario? We maakten een interessante podcast en schreven er een blog over. In deze maandupdate gaan we ook in op het creëren van een studiepotje voor kinderen. En we belichten opvallende positieve en negatieve gevolgen van de coronacrisis.

Terug- en vooruitblik

Noodzaak voor stimulering en koopkrachtsteun burgers blijft aanwezig. Economie meer doelwit in de verkiezingsstrijd. Werkloosheid eind 2020 mogelijk op blijvend hoger niveau van 7%-8%.

Herstel consumptie blijft mager ondanks stimuleringen. Verwachte economische krimp van 8% in 2020, voor 2021 een groei van 5,5%. Werkloosheidscijfer lopen op, duurdere euro gaat exporten remmen.

Werkgelegenheid China blijft achter in het herstel. Prikkels in aantocht om consumptie op te voeren. Australië zit in een recessie. Covid-19 uitbraak raakt groei Australië opnieuw fors.

Coronavirus tast groei in diverse landen sterk aan (India/Brazilië). Opkomend Azië krijgt meer momentum door China. In 2021 sterk herstel verwacht in opkomende landen door lagere dollar.

Aandelen

  • Wereldwijd stegen de aandelenkoersen met 4,9%. Koploper waren Noord-Amerikaanse aandelen, die (in euro’s gemeten) 6% stegen, voornamelijk door de techsector.
  • De wat defensiever ingerichte Europese aandelenbeurzen stegen met ‘slechts’ 2,9%. Financiële aandelen, en de vastgoed- en energiesector blijven grote achterblijvers.
  • Aandelen van de regio opkomende landen bleven in augustus met 0,9% flink achter. Maar op jaarbasis is het nog steeds de op één na beste regio (na Noord-Amerika).

Obligaties

  • De rente steeg wat in augustus. Vooral die van de sterkste debiteuren, zoals Duitsland en Nederland. Hierdoor daalden obligatiekoersen van de AAA-landen met gemiddeld 1,2%.
  • Europese bedrijfsobligaties stegen licht met een plus van 0.2%.
  • High yield obligaties en obligaties van opkomende landen stegen in waarde door de zoektocht naar extra rendement in een positief beursklimaat.

Overig

  • De sterk gestegen goudprijs (in USD) bleef stabiel in augustus. Teruggerekend naar euro’s resteerde een kleine min.
  • Grondstoffen beleefden een goede maand: een gespreid mandje, waaronder een belangrijk deel oliegerelateerde grondstoffen, steeg met 5,4%.
  • Vastgoed blijft last hebben van een slecht sentiment als gevolg van thuiswerken en moeizame winkelverkopen als gevolg van corona. Er was, vergeleken met aandelen, een bescheiden plus.

Maakt de coronacrisis onze economie schokbestendiger?

Economieën hebben wereldwijd behoefte aan meer schokbestendigheid en flexibiliteit. We zien opvallende positieve en negatieve gevolgen van de coronacrisis als het gaat om bevoorrading en productieketens. Een positief gevolg is dat consumenten vaker kiezen voor lokaal geproduceerde producten. In de serie 'Evi's route naar de toekomst' gaan we dit keer dieper in op schokbestendigheid van economieën. Welke factoren bepalen of een bedrijf klaar is voor de toekomst?

Rendement in 2020

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de 5 beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari 2020 t/m 31 augustus 2020 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag aan Evi: Wat staat beleggers te wachten in het vierde kwartaal van 2020?

Wat is het meest waarschijnlijke economische scenario? Na de lockdowns zijn economieën opnieuw opengegaan. De tweede golf lijkt in Europa (gelukkig) een golfje te blijven. Maar het is onzekerheid troef voor veel sectoren. Niemand weet het echt. En er zijn meer zaken die van invloed zijn op de economie. Evi’s Remment-Jan Bakker en Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot, gaan in op het virus en de economie, Amerikaanse verkiezingen en Brexit.

Lees onze blog of luister onze podcast

Studiepotje voor je kinderen

Verwacht u dat uw kind later gaat studeren? Of op een andere manier verder leert na de middelbare school? Veel ouders helpen hun kind financieel bij de studie. Hoeveel een kind straks nodig heeft om te studeren kan flink oplopen. Hoe meer geld er straks beschikbaar is, hoe meer mogelijkheden om talenten te ontwikkelen. En hoe eerder de studiepot start hoe minder de inleg hoeft te zijn. Evi komt met een aantal slimme tips.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.