Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp +31203544545
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Nederlanders bewuster van pensioen, meerderheid heeft geen idee

Nederlanders pensioenbewuster, meerderheid heeft geen idee

De toekomst is lastig te voorspellen. Je weet niet hoe je leven er over tien of vijftien jaar uitziet. Woon je nog in hetzelfde huis? En hoeveel geld komt er maandelijks binnen? Ook over pensioen denken veel mensen minder goed na. Volgens De Pensioenmonitor weet slechts 39% van de ondervraagden hoeveel ze per maand ontvangen tijdens hun pensioen.

Weinig actie

Toch vindt Olaf Simonse, hoofd van het platform, de uitkomsten van 2018 bemoedigend. “65% zei vorig jaar dat ze hebben nagedacht over hun inkomsten en uitgaven tijdens hun pensioen, ten opzichte van 60% in 2016. Mensen komen dus nog wel te weinig in actie, terwijl je makkelijk kunt zien hoe je pensioen ervoor staat op Mijnpensioenoverzicht.nl. Het is het beste om dit jaarlijks te checken of als er iets in je leven gebeurt dat invloed heeft op je pensioenuitkering. Zoals het kopen van een huis, een andere baan of een scheiding.”

Te optimistisch

Waarom we niet goed nadenken over ons pensioen, ligt volgens kenners van behavioral finance aan de natuurlijke neiging van mensen om optimistisch te zijn over zichzelf en hun vooruitzichten – de positivism bias. Die maakt dat we niet alleen vinden dat we zelf bovengemiddeld goed autorijden, maar ook dat we soms iets te optimistisch zijn over onze toekomst. We denken liever niet te veel na over de verre toekomst of zoiets abstracts als ons pensioen.

Regeren is vooruitzien

Zonde natuurlijk, want regeren is vooruitzien. Dat wist Els Rooseman uit Waddinxveen (op de foto) wél op tijd. Els (58) is alleenstaand, sportief en optimistisch. Ze werkt al sinds haar negentiende, was achttien jaar ondernemer en werkt sinds acht jaar weer in loondienst. Ze heeft een eigen woning met een deels afgeloste hypotheek. Een paar jaar geleden kreeg ze een herseninfarct, dat heeft haar bescheiden gemaakt. Ze hoopt na haar pensionering vooral gezond te blijven en te kunnen doen wat ze ook nu graag doet: sporten, naar het theater, op vakantie, lunchen met vrienden – en het liefst ook vrijwilligerswerk.

Grotere en kleinere spaarpotjes

Haar pensioenvoorziening bestaat uit grotere en kleinere spaarpotjes. “Ik ben op mijn 19e begonnen via mijn toenmalige werkgever, toen VUT en prepensioen nog heel normaal waren. Een aantal jaren heb ik niet gewerkt, dus ook niks opgebouwd. In de achttien jaar daarna heb ik als ondernemer pensioen opgebouwd, dat inmiddels 26 jaar groeit. Daarnaast heb ik acht jaar pensioenopbouw bij mijn huidige werkgever, een lijfrente waar ik al dertig jaar ongeveer 450 euro in stort, plus ongeveer 100.000 euro eigen vermogen.”

Ruimte om eerder te stoppen

Is dat genoeg? “Voor zover ik het nu kan zien, krijg ik bij mijn pensionering, als ik 68 ben een uitkering op ongeveer mijn huidige salarisniveau. Prima dus. Dat is vooral te danken aan die periode als ondernemer: toen moest ik zelf investeren in mijn pensioen. Daardoor voorzie ik straks geen financiële problemen.” Heeft Rooseman ook ruimte om eerder te stoppen? “Daar werk ik wel aan, via sparen, deposito’s en beleggingen. Als ik eerder wil stoppen met werken, dan verwacht ik dat zo rond de leeftijd van 65 te doen. Doordat mijn huis al deels is afbetaald, heb ik dan aan zo’n 36.000 netto per jaar genoeg. Als het kabinet geen al te drastische dingen doet, moet dat kunnen.”

Begin op tijd

Voor jonge mensen heeft Rooseman een dringend advies: “Begin op tijd! Voor zover ik het nu kan zien, was ik net op tijd, maar achteraf had ik ook eerder moeten beginnen. Ik zou jongeren echt aanraden om vanaf hun eerste salaris een vast bedrag opzij te zetten, bijvoorbeeld via beleggen. Al is het maar 100 euro per maand. Als je met 1500 euro kunt rondkomen, lukt het ook met 1400. Dan bouw je ongemerkt een mooie buffer op.”

Regel nu je vervroegd pensioen

Om met vervroegd pensioen te kunnen, heb je waarschijnlijk extra vermogen nodig. Dit kun je opbouwen door geld opzij te zetten en dat te beleggen. Bij Evi kan je vermogen opbouwen via Evi Beheer of Evi Go. Benieuwd hoeveel vermogen je nodig hebt om met vervroegd pensioen te kunnen? De vermogensgroeitool geeft je inzicht in het vermogen dat je nodig hebt en de haalbaarheid om eventueel eerder te stoppen met werken. Wil je liever persoonlijk advies? Dan kun je altijd een afspraak maken met een van onze beleggingscoaches.

Leestips van Evi