Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp 06 - 19 25 23 39
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Zzp’er? Denk aan je oudedagsvoorziening!

Denk als zzp'er aan je oudedagsvoorziening

Als zzp’er (of andere ondernemer die inkomstenbelasting betaalt over de winst) is het belangrijk om stil te staan bij de opbouw van een oudedagsvoorziening. Een uitdagend onderwerp en het lijkt ook altijd geld te kosten. En dat moet je maar net hebben.

Mogelijkheden voor een oudedagsvoorziening

Omdat je niet in loondienst werkt, bouw je geen pensioen op. En dus moet je dit zelf regelen. Je hebt natuurlijk recht op AOW. Maar wanneer gaat die in? En op welke andere manieren kun je als zzp’er je oudedagsvoorziening regelen? Ik zet de mogelijkheden voor je op een rijtje.

1. AOW

Het kabinet heeft in 2012 besloten de AOW-leeftijd in etappes te verhogen. In 2018 wordt de AOW-leeftijd 66 jaar. In 2019, 2020 en 2021 komen daar elk jaar vier maanden bij. In 2021 is de AOW-leeftijd dan 67 jaar.

Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Die is in oktober 2016 vastgesteld op 67 jaar en 3 maanden. De ministerraad heeft pasgeleden besloten om deze levensverwachting ook voor 2023 te gebruiken en niet te verhogen. Dat is dus een meevaller!

Hoeveel AOW je uiteindelijk krijgt, hangt af van het aantal jaren dat je verzekerd bent voor de AOW. Meestal ben je automatisch verzekerd. Voor elk jaar dat je verzekerd bent, bouw je 2% AOW-pensioen op. Daarnaast hangt de uitkering af van je woonsituatie. Ben je alleenstaand? Dan krijg je 70% van het minimumloon. Woon je samen of ben je getrouwd? Dan krijg je 50% van het minimumloon.

2. Oudedagsreserve

De oudedagsreserve is voor jou als zzp’er een speciale fiscale regeling om vermogen op te bouwen voor je oudedagsvoorziening. Je hoeft als ondernemer deze reserve niet apart op een rekening aan te houden. Door een reserve te vormen, verschuift de belastingheffing naar de toekomst. Dus je hebt nu de lusten en pas later de lasten.

Op een bepaald moment komt de oudedagsreserve weer vrij. Dan behoort de afname volledig tot de belastbare winst. Je moet dan in principe alsnog belasting betalen. Het is daardoor niet vooraf te zeggen of het gunstig is om een oudedagsreserve op te bouwen. Laat je daarom goed adviseren.

Let op: de oudedagsreserve is alleen een gereserveerd bedrag. Wil je het op een later moment laten uitbetalen? Dan moet je de reserve omzetten in een lijfrente.

3. Beleggen of sparen voor aanvullend pensioen

Wil je daadwerkelijk geld apart zetten? Dan kun je gaan sparen of beleggen op een lijfrenterekening. Dit kan aantrekkelijk zijn:

  • als je in een jaar te weinig pensioen hebt opgebouwd;
  • als je nog niet zo lang ondernemer bent;
  • als je erover denkt om op termijn toch weer in loondienst te gaan.

Het bedrag dat je kunt inleggen hangt af van je zogenaamde jaar- en reserveringsruimte. De jaarruimte is het verschil tussen het maximale pensioenbedrag dat je in een jaar mag opbouwen, en het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgebouwd. Voor de belastingaangifte 2017 gebruik je voor de berekening van de jaarruimte de gegevens van 2016. De reserveringsruimte is het bedrag van jaarruimtes van maximaal de voorgaande zeven jaren die je nog niet eerder hebt afgetrokken. Bereken je jaarruimte of reserveringsruimte gemakkelijk met het handige rekenmodel van de Belastingdienst.

Maak je gebruik van je jaarruimte of reserveringsruimte? Dan is je inleg aftrekbaar in Box 1. Wil je lijfrentepremie storten? Doe dat dan vóór het einde van het jaar. De aangifte doe je pas in 2018. Heb je recht op belastingteruggave? Dan volgt die in de loop van 2018.

Lees meer over privé aanvullend pensioen.

Let op: bij een lijfrente spaar of beleg je op een geblokkeerde rekening. Je kunt het geld niet zomaar opnemen zonder alsnog belasting te moeten betalen.

Oudedagsvoorziening bij Evi

Wil je meer weten over de mogelijkheden om als zzp’er je oudedagsvoorziening op te bouwen bij Evi? Kijk dan op Evi Pensioenbeleggen.

Groet, Evi

Leestips van Evi