Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
 • Whatsapp 06 - 19 25 23 39
 • Bel ons 0800 - 290 29 00
 • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur Zaterdag 10:00 - 17:00 uur

Beleggingskosten

Wanneer u uw vermogen in beheer geeft, betaalt u kosten. Deze kosten worden op verschillende manieren door vermogensbeheerders in rekening gebracht. Bij de één betaalt u een vast bedrag, bij de ander een percentage van het vermogen dat in beheer wordt gegeven. Ook kan een variabel percentage in rekening worden gebracht of een combinatie van deze methoden. Daarnaast kan het zijn dat u kosten betaalt voor de producten waarin wordt belegd. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van het product. Graag geeft Evi inzicht in de verschillende kosten en het effect wat deze kosten hebben op de lange termijn.

Kosten voor vermogensbeheer

Tegenwoordig maken de meeste vermogensbeheerders gebruik van een ‘all- in fee’. Deze all-in fee bestaat uit verschillende kosten. De meest gebruikelijke zijn:

 • Beheerfee

  De beheerfee is de vergoeding voor het beheer van uw vermogen. U betaalt de vermogensbeheerder voor het bepalen en bijhouden van het beleggingsbeleid. Zo kan de vermogensbeheerder onderzoek doen naar de financiële markten en de meest ideale strategie voor haar klanten bepalen.

 • Transactiekosten

  Wanneer uw portefeuille wordt ingericht of wanneer de vermogensbeheerder wijzigingen doorvoert in uw portefeuille worden er transacties gedaan. Deze transacties kosten geld, hiervoor worden transactiekosten gerekend.

 • Bewaarloon

  Bewaarloon betaalt u voor het in bewaring nemen van uw beleggingen.

 • Servicekosten

  Servicekosten worden gerekend voor het bijhouden van alle administratie en de organisatie van de vermogensbeheerder. Zo ontvangt u met regelmaat rapportages over uw beleggingen en kunt u uw beleggingsportefeuille raadplegen in het systeem van de beheerder.

Bij veel aanbieders is de hoogte van de all-in fee afhankelijk van het risicoprofiel. Daarbij geldt hoe meer risico er wordt genomen in de portefeuille, hoe hoger de fee is die wordt gerekend. Er zijn ook nog beheerders die naast de all-in fee een prestatievergoeding rekenen. Deze vergoeding betaalt u wanneer er (een bepaald) rendement wordt behaald door de vermogensbeheerder.

Interesse in Evi Beheer?

Kosten van beleggingen

Naast de kosten die u betaalt aan uw vermogensbeheerder kunnen er ook kosten zijn verbonden aan de beleggingen in uw portefeuille. Dit speelt met name een rol bij beleggingsfondsen en trackers. De kosten die u betaalt voor deze beleggingen ziet u meestal niet terug in de kostenoverzichten van uw vermogensbeheerder. Dit komt door het feit dat deze kosten worden verwerkt in de koers van het beleggingsproduct. Met andere woorden; deze kosten worden direct in mindering gebracht op de waarde van uw beleggingen.

Ook bij de beleggingsfondsen en trackers worden er voor verschillende zaken kosten in rekening gebracht. De meest voorkomende zijn:

 • Lopende kosten: is een verzamelnaam voor verschillende kosten die in rekening worden gebracht voor het in stand houden van het product. U kunt hierbij denken aan servicekosten, juridische kosten, accountancy kosten en bijvoorbeeld een management fee.
 • Transactiekosten: worden gerekend voor alle transacties die binnen het beleggingsfonds of tracker worden gedaan.
 • Op- en afslagen op de transactiekoers: worden in rekening gebracht om de beleggers in het fonds ‘te compenseren’ voor de kosten die worden gemaakt vanwege beleggers die in- of uitstappen in het fonds.

Deze kosten verschillen per belegging. De aanbieders van deze producten zijn verplicht om de kosten inzichtelijk te maken. U kunt deze terugvinden in de factsheets en Essentiële Beleggersinformatie (EBi) en/of essentiele informatiedocument (Eid) van de verschillende fondsen.

Wat zijn nu de totale kosten?

De totale kosten die u betaalt voor het beheer van uw vermogen bestaan dus uit directe kosten voor vermogensbeheer en indirecte kosten voor beleggingen. Het zelf uitdokteren van de totale kosten is daarom een behoorlijk werk. Om dit te vergemakkelijken krijgt u voorafgaand aan de dienstverlening een overzicht van de totaal te verwachten kosten.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

Wat vinden onze klanten?
Makkelijk en overzichtelijk, vooral de app.
Wat vinden onze klanten?
Duidelijk, helder en begrijpelijk.
Wat vinden onze klanten?
Helderheid, goede communicatie, dagelijks inzicht.
Wat vinden onze klanten?
Goed, duidelijk en makkelijk product.