Pensioen opbouwen

Hoe werkt zelf opbouwen?

Iedereen kan zelf pensioen opbouwen. Dit heet individuele pensioenopbouw in de 3e pijler. Wilt u zelf pensioen opbouwen als aanvulling op uw werknemerspensioen of omdat u zelfstandig ondernemer bent? Dat doet u met een lijfrente.

 

Vrouw Fiets Kleiner

 

 

Wat is een lijfrente?

Een lijfrente is een financieel product waarbij u geld op een geblokkeerde rekening zet voor uw pensioen. U sluit een lijfrente af bij een verzekeraar, een bank of een beleggingsonderneming of beleggingsinstelling. U kunt dan kiezen tussen sparen of beleggen.

Met een lijfrente kunt u vaak profiteren van belastingvoordeel. U kunt jaarlijks uw inleg aftrekken van de belasting: afhankelijk van uw inkomen mag u 37,0% tot 49,50% van uw inleg terugvragen. Daarnaast betaalt u over het geld op uw pensioenrekening geen vermogensrendementsheffing in box 3.

 

Opbouwfase: hoe bouwt u pensioen op?

Tijdens de opbouwfase zet u geld opzij. Dit kan eenmalig of periodiek, u bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak u geld inlegt. Er is wel een maximum aan wat u jaarlijks mag inleggen: uw jaarruimte. Uw jaarruimte is uw pensioentekort over het voorgaande jaar. Het is het verschil tussen wat u maximaal mocht opbouwen met belastingvoordeel en wat u echt hebt opgebouwd. Met onze rekentool berekent u uw jaarruimte eenvoudig. Heeft u al pensioen via uw werkgever? Kijk dan in uw UPO (Uniform Pensioen Overzicht) welk bedrag u in het jaar al heeft opgebouwd. We noemen dit uw factor A (van pensioenAangroei).

Heeft u in de laatste 10 jaar niet al uw jaarruimte gebruikt? Dan heeft u extra ruimte over, dit noemen we de ‘reserveringsruimte’. U mag dit geld alsnog inleggen voor uw pensioen. De reserveringsruimte is per 1 januari 2024 verhoogd naar € 41.608. Op de website van de Belastingdienst kunt u berekenen hoeveel reserveringsruimte u heeft.

Stoppen met opbouwen

Na de opbouwfase komt de uitkeringsfase. U koopt dan met het pensioenvermogen dat u hebt opgebouwd een lijfrente-uitkering bij een financiële aanbieder naar keuze. De lijfrente-uitkering is een periodieke uitkering die u krijgt nadat u stopt met werken.

Maak kennis met Evi Pensioenbeleggen

Wilt u zelf uw pensioenpotje opbouwen? Ontdek wat Evi Pensioenbeleggen voor u kan betekenen.

Ontdek Evi Pensioenbeleggen

Man Beker (1)

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

3.238.121.7