Pensioen uitgelegd

Hoeveel heb ik nodig voor mijn pensioen?

Veel mensen vragen zich dit af. Het antwoord lijkt ingewikkeld maar met een paar simpele regels krijgt u eenvoudig een idee hoeveel u nodig heeft voor uw pensioen. Wilt u een berekening maken voor uw persoonlijke situatie? Dan is het slim om een financieel adviseur te raadplegen.

 

Op Reis

 

 

Vuistregel 1: inkomen

De 70%-regel suggereert dat u ongeveer 70% van uw huidige inkomen nodig heeft voor een comfortabel pensioen. Deze regel gaat uit van lagere belastingen en kosten. Maar dit is een algemene regel. Heeft u bijvoorbeeld nog een hypotheek te betalen of denkt u veel te gaan reizen? Dan heeft u waarschijnlijk meer nodig. Het is verstandig om deze berekening regelmatig, bijvoorbeeld elke 5 jaar, te herzien om rekening te houden met veranderingen in uw leven en uw financiën.

Ook moet u zich ervan bewust zijn dat de kosten van levensonderhoud stijgen in de loop der tijd. En het kan zo zijn dat u langer leeft dan u verwacht. Zorg er dus voor dat het pensioenvermogen dat u wilt opbouwen voldoende is om ook uw toekomstige kosten te dekken.

Stel, u bent alleenstaand en u verdient bruto € 100.000 per jaar. Dan heeft u 70% daarvan nodig, dat is € 70.000. Daar trekt u uw AOW vanaf. Dan heeft u ongeveer € 50.600 bruto extra per jaar nodig. Maar u betaalt minder inkomstenbelasting als u 68 jaar of ouder bent.

Hebt u nog andere inkomsten? Bijvoorbeeld pensioen dat u heeft opgebouwd bij uw werkgever? Op www.mijnpensioenoverzicht.nl ziet u hoeveel pensioen u tot nu toe hebt opgebouwd. Stel dat u € 30.000 bruto werkgeverspensioen hebt opgebouwd dan is uw pensioentekort dus € 20.600 per jaar.

 

Vuistregel 2: lijfrente

Met een lijfrente kunt u dit pensioentekort aanvullen. U ontvangt dan met uw pensioen een periodieke uitkering. Als u stopt met 68 jaar, gaan we uit van een – tijdelijke – uitkering van 20 jaar. Hoe eerder u stopt met werken, hoe meer vermogen u nodig hebt vanaf uw pensioen. In dit voorbeeld hebt u bruto ongeveer € 21.000 euro keer 20 jaar nodig. Dat is een kapitaal van € 420.000. In dit voorbeeld houden we geen rekening met eventueel rendement vanaf uitkeringsdatum.

 

Vuistregel 3: maandelijkse inleg

Hoeveel u maandelijks moet inleggen hangt af van uw leeftijd. Hoeveel jaar heeft u nog om dit geld op te bouwen? En wilt u sparen of beleggen, of beide? Houd er rekening mee dat er risico's zijn als u belegt. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Maar op lange termijn levert beleggen meestal meer op dan sparen (Bron: VEB). Hoe eerder u begint, hoe minder u hoeft in te leggen. Hierdoor profiteert u meer van het effect van rendement op rendement. Evi heeft een handig hulpmiddel gemaakt om te berekenen hoeveel u op basis van uw leeftijd en inleg kunt opbouwen.

Maak kennis met Evi Pensioenbeleggen

Wilt u zelf uw pensioenpotje opbouwen? Ontdek wat Evi Pensioenbeleggen voor u kan betekenen.

Ontdek Evi Pensioenbeleggen

Man Beker (1)

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

3.238.121.7