In de serie ‘De klant aan het woord’ spreken we met Paul van Eekeren, 40 jaar en implantoloog in hun implantologie verwijspraktijk te Wageningen. In 2015 hebben Paul en zijn vrouw de tandartspraktijk overgenomen en runnen ze die met ziel en zaligheid. We hebben het vandaag met Paul over het opbouwen van pensioen. Hoe kijkt hij hiernaar?

Wanneer was het eerste moment dat u zelf in aanraking kwam met het onderwerp pensioen?

“Bij het afstuderen in Groningen kwam ik voor het eerst in aanraking met het onderwerp pensioen. Ik deed met mijn medestudenten een Dental management game, een serie gesponsorde bijeenkomsten die ons inzicht gaf in de keuzes die je moet maken als je na je studie aan de slag gaat als tandarts. Verzekeringen, contracten, vestigingseisen maar ook pensioenvoorzieningen.

Daarnaast hebben mijn ouders altijd gezegd dat ik zo snel mogelijk iets moest regelen voor later. Want elk jaar dat je later begint heeft een flink effect op de langere termijn. Het is alleen heel lastig  om al een keuze te maken voor over 45 jaar, als je nog maar net afgestudeerd bent. Zeker omdat de eerste fase na afstuderen in het teken staat van sparen voor de overname van een praktijk”.

Wat zijn voor u de voordelen van pensioenbeleggen?

“Wij hebben een aantal jaar geleden een doel gesteld: dat we vervroegd met pensioen moeten kunnen als we dat willen. Bijvoorbeeld als onze jongste dochters het huis uit zijn kunnen we met vervroegd pensioen of een ander bedrijf starten. Natuurlijk hebben we hier goed over nagedacht en we hebben ook een plan gemaakt hoe we dat willen bereiken.

Wij hebben het nu opgesplitst in twee verschillende beleggingen. Het eerste potje is box 3 beleggen voor de overbruggingsperiode van 55 tot 67 jaar. En het andere potje is pensioenbeleggen bij Evi van Lanschot, met fiscaal voordeel. Dit potje kunnen wij daardoor niet eerder gebruiken dan de pensioengerechtigde leeftijd van 67”.

Wat zijn volgens u de nadelen van pensioenbeleggen?

“Wij willen straks financieel vrij zijn. Er bestaat alleen een grote drempel om te gaan beginnen met pensioenbeleggen, en die moet je over. Dat begint al bij het uitrekenen van de jaarruimte. Gelukkig kan de accountant ons goed adviseren maar dit is voor veel mensen om ons heen wel een reden om het nog even op de plank te laten liggen. Je goed laten adviseren is belangrijk.

Ook wil je natuurlijk eerst dat de onderneming goed loopt, en in mijn geval, dat je schuldenvrij bent en daarna kan gaan sparen en beleggen. Dit kost heel veel tijd doordat je nooit in een keer klaar bent met investeren. Ook nu willen wij nog genoeg doen in de praktijk en daar hebben wij ook vermogen voor nodig. Wat het lastig maakt is dat we nu beslissingen moeten nemen die effect hebben na ons werkende leven. We maken die beslissingen met de kennis van nu en de regels van nu”.

Waarom hebt u gekozen om bij Evi pensioen op te gaan bouwen?

“Toen we met Pieter Steenhuizen onze Private Banker bij Van Lanschot Kempen spraken over pensioen, waren er nog niet veel aanbieders die deze manier van box 1 pensioenbeleggen  aanboden. Ik heb toen gekozen voor Evi Pensioenbeleggen, omdat wij bij Van Lanschot Kempen ook andere producten afnemen. Het veilige gevoel dat ik al had, heb ik nu nog steeds. Je wilt het bij een bekende bank hebben staan en je wilt er een goed gevoel bij hebben. Natuurlijk moet beleggen bij je passen omdat het ook risico’s met zich mee brengt zoals de inleg verliezen”.

Wat zou u willen zeggen tegen alle ondernemers die nog geen pensioen opbouwen op dit moment?

Jonge tandartsen kijken vaak naar de eerdere generaties en zien dat zij door het verkopen van de praktijk een goed pensioen hadden. Nu ga je het daar niet meer mee redden tot je 88e. En misschien word je nog wel ouder. We worden namelijk steeds ouder en hebben een andere levensstijl dan de generaties voor ons. Ook veranderen de pensioenregels waardoor je veel meer kan gaan opbouwen voor later. In onze sector Mondzorg is bijna iedereen zzp’er of ondernemer en bouw je niet vanzelfsprekend pensioen op. Ik zeg zelf tegen mijn medewerkers dat het erg belangrijk is om dit wel te gaan doen, omdat je ook later wilt kunnen genieten en niet alleen vandaag.

We hebben een mooi salaris en daar kunnen we echt wel pensioen van opbouwen. Maar je moet het wel doen, en daar soms dingen voor laten. Die drempel moeten we over om ervoor te zorgen dat iedereen een fijne oude dag kan hebben.

Wilt u ons persoonlijk spreken?

Heeft u ergens vragen over? Onze vermogenscoaches staan klaar om met u te sparren of u te begeleiden bij uw keuze.

Maak nu vrijblijvend een afspraak

Gerelateerd

Pensioen

Hoeveel geld heb ik nodig voor mijn pensioen?

Bij artikelen over pensioen staat meestal een plaatje van iemand in een ligstoel of op een boot. Maar voor u ongestoord kunt relaxen, moet er gewerkt, gespaard of belegd worden om tot het gewenste eindkapitaal te komen. En hoe groot moet dat eindbedrag eigenlijk zijn? 

Pensioen

Pensioen regel je met Evi

'Ik hou niet dagelijks bij hoe het met mijn pensioen gaat. Maar ik heb het wel geregeld'. Ondernemer Renske Thole vertelt hoe zij bij Evi begon met pensioenbeleggen.


3.215.186.30