Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
 • Whatsapp 06 - 19 25 23 39
 • Bel ons 0800 - 290 29 00
 • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Wat is jaarruimte?

Het verschil in het afgelopen kalenderjaar tussen het pensioenbedrag wat u maximaal mocht opbouwen en het pensioenbedrag wat u daadwerkelijk heeft opgebouwd is uw (fiscale) jaarruimte. Dit wordt ook wel pensioentekort genoemd.

Uw jaarruimte berekenen

Om uw jaarruimte over een kalenderjaar te berekenen heeft u onder andere de volgende gegevens nodig:

   • Uw jaaropgave van uw werk of uitkeringsinstantie.
   • Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) van uw pensioenfonds of uw pensioenverzekeraar.
   • Het bedrag dat u eventueel al eerder dit jaar opzij zette voor een lijfrenteverzekering of een lijfrentespaarrekening/bancaire lijfrente.

Jaarruimte berekenen

Met de gegevens hierboven kunt u op de website van de Belastingdienst uw fiscale jaarruimte berekenen.

Uw jaarruimte gebruiken

Uw jaarruimte kunt u zelf storten (inleggen) in de pensioenverzekering bij uw werkgever of zelf storten (inleggen) op een lijfrenteproduct zoals een lijfrenteverzekering of een lijfrentespaarrekening/bancaire lijfrente. Een bancaire lijfrente is een tot een streefdatum geblokkeerde rekening waarbij u de keuze heeft om uw inleg te sparen of te beleggen.

Heeft u jaarruimte en legt u deze in in uw pensioenverzekering of in een lijfrenteproduct? Dan mag u deze inleg aftrekken van uw belastbaar inkomen bij de aangifte van uw inkomstenbelasting. Daarom is pensioenbeleggen een fiscaal vriendelijke manier van beleggen.

Vergeet uw reserveringsruimte niet

Tot slot: heeft u in de afgelopen jaren geen gebruik gemaakt van uw jaarruimte? Dan is dat geen probleem. Wanneer u gaat storten (inleggen) in een lijfrenteproduct mag u deze nog tot zeven jaar terug benutten. De jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar bij elkaar opgeteld noemen we de reserveringsruimte. En voor de reserveringsruimte gelden dezelfde fiscaal vriendelijke regels als voor de jaarruimte.