Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
 • Whatsapp 06 - 19 25 23 39
 • Bel ons 0800 - 290 29 00
 • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur Zaterdag 10:00 - 17:00 uur

Jaarruimte pensioen berekenen

In Nederland bestaat ons pensioenstelsel uit 3 pijlers. Het basispensioen vanuit de overheid (AOW), pensioen via de werkgever (tot maximaal over een bedrag van € 105.075) en aanvullende pensioenvoorzieningen die u zelf regelt. Bouwt u (via uw werkgever) te weinig pensioen op? Dan biedt de overheid fiscaal voordeel als u met uw jaarruimte zelf aanvullend pensioen regelt.

Wat is jaarruimte?

Per kalenderjaar is te berekenen hoeveel pensioen u kunt opbouwen en hoeveel u werkelijk heeft opgebouwd via uw werkgever. Heeft u minder opgebouwd dan u van de overheid maximaal zou mogen? Dan noemen we het tekort over dat jaar uw jaarruimte.

Uw jaarruimte is het bedrag dat u mag storten op een lijfrenteverzekering of een bancaire lijfrente en mag aftrekken voor de inkomstenbelasting. Daardoor is deze vorm van sparen of beleggen voor uw pensioen fiscaal aantrekkelijk. Natuurlijk kunt u altijd meer opzij zetten voor uw pensioen, maar de jaarruimte is het maximum voor het belastingvoordeel.

Wat u onder andere nodig heeft voor deze jaarruimte berekening:

   • Uw jaaropgave van uw werk of uitkeringsinstantie.
   • Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) van uw pensioenfonds of uw pensioenverzekeraar.
   • Het bedrag dat u al eerder dit jaar opzij zette voor uw lijfrente of vrijwillig pensioen.

Jaarruimte berekenen

Bereken uw jaarruimte makkelijk en snel op de website van de Belastingdienst.

Uw jaarruimte gebruiken

Veel Nederlanders ontvangen straks minder pensioen dan gedacht, zo blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De kans dat u ook een pensioengat heeft, is dus groot. Gebruik dan ook uw jaarruimte.
U kunt de jaarruimte benutten door dit bedrag te storten in een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening. U mag dit bedrag dan aftrekken van uw inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting.

Benut ook de reserveringsruimte

Heeft u de afgelopen jaren uw jaarruimte niet gebruikt? U mag deze nog tot zeven jaar terug benutten. De jaarruimte van de afgelopen zeven jaar samen is de reserveringsruimte.

Banksparen voor uw pensioen bij Evi

Met Evi Pensioen bouwt u aanvullend pensioeninkomen op door uw jaarruimte en/of reserveringsruimte te gebruiken. Uw Evi Pensioenrekening bestaat uit een geblokkeerde spaarrekening en een daaraan gekoppelde beleggingsrekening. Dit wordt fiscaal een bancaire lijfrente genoemd. Wij beleggen het geld voor u en we bouwen het risico van uw beleggingen af naarmate het uitkeringsmoment dichterbij komt.