Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
 • Whatsapp +31203544545
 • Bel ons 0800 - 290 29 00
 • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Erfenis ontvangen?

Wanneer u een erfenis ontvangt, komt er in een korte tijd veel op u af. U denkt waarschijnlijk niet meteen aan wat u hiermee kunt doen. Echter geeft een erfenis kansen om uw financiële doelen te behalen.

Evi staat voor u klaar

Het ontvangen van een erfenis kan erg dubbel zijn. Het betekent dat u iemand in uw omgeving bent verloren, maar het geeft ook kansen om uw financiële doelen onder de loep te nemen. Evi begrijpt dat dit geen makkelijke tijd is en er veel op u af kan komen. Neem daarom de tijd die u nodig hebt om te verwerken voordat u financiële keuzes maakt.

Bij het ontvangen van een erfenis kunt u vragen hebben over erfbelasting. Evi beantwoordt uw vragen in haar Erfeniswijzer. Ook zodra u er klaar voor bent om te bepalen wat u met uw erfenis kunt doen, schiet Evi te hulp. Wellicht wilt u een bedrag schenken of kiest u ervoor om eerder te stoppen met werken. Als u een grote droom hebt waar vermogen voor nodig is, helpen we u te bepalen hoe u dit beleggingsdoel kunt bereiken. Weet u nog niet wat u met uw erfenis wilt doen? Bekijk dan of sparen of beleggen het voor u het voordeligst is.

Evi's Erfeniswijzer

Evi helpt u bij verschillende vragen die u hebt over een erfenis. Hoe gaat u om met een erfenis? Hoe werkt erfbelasting? En wat kunt u doen met het nagelaten vermogen? U leest het in Evi's Erfeniswijzer.

Uw erfenis sparen of beleggen?

U hebt een erfenis ontvangen, maar wat kan dit u in de toekomst opleveren? Door te sparen of beleggen kunt u een groter doel bereiken zoals eerder stoppen met werken, groter wonen of het maken van een verre reis. In de onderstaande grafiek laten wij zien hoe uw vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen met sparen en beleggen.

Verwachte rendementen Beleggen & Verwacht rendement Sparen

 • U hecht waarde aan een vast inkomen uit uw vermogen, vermogensgroei komt op de tweede plaats. U accepteert een gering negatief rendement op uw belegbaar vermogen in een slecht beleggingsjaar.
 • U stelt een stabiele stroom aan inkomsten voorop, maar u streeft ook naar enige vermogensgroei op langere termijn. U accepteert een beperkt negatief rendement op uw belegbaar vermogen in een slecht beleggingsjaar.
 • U hecht zowel aan inkomsten uit uw vermogen als aan vermogensgroei op langere termijn. U accepteert een negatief rendement op uw belegbaar vermogen in een slecht beleggingsjaar.
 • U hecht voornamelijk aan vermogensgroei op de lange termijn, inkomen uit vermogen is veel minder belangrijk. U accepteert een aanzienlijke waardedaling in een slecht beleggingsjaar.
 • U streeft naar vermogensgroei op de lange termijn. U accepteert een aanzienlijke waardedaling in een slecht beleggingsjaar.
 • Beleggen
 • Uitzonderlijk goed scenario € {{result.maxOptimisticProjection| number : 0 }}
 • Middelste scenario € {{result.maxRealisticProjection| number : 0 }}
 • Uitzonderlijk slecht scenario € {{result.maxPessimisticProjection| number : 0 }}
 • Sparen
 • Opbrengst € {{result.maxSavings | number : 0}}
 • Uw doelvermogen € {{calculation.targetCapital| number: 0}}

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Lees meer informatie over deze grafiek

Weten of uw droom haalbaar is? Evi helpt u graag verder

Bereken het nu!

Blogs over erfenis

Heeft u een erfenis ontvangen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan de onderstaande blogs van Evi. Meer informatie over Evi's Erfeniswijzer en feiten en cijfers van erven.

Veelgestelde vragen over ontvangen erfenis

Is de hele erfenis belast?

Niet de hele erfenis is belast, er zijn vrijstellingen. De partner heeft een vrijstelling van € 638.089, (klein)kinderen van € 20.209, ouders van € 47.859. Broers, zussen en anderen hebben een vrijstelling van € 2.129. Een gehandicapt kind heeft een grotere vrijstelling dan andere kinderen, namelijk € 60.621. Over deze bedragen is geen erfbelasting verschuldigd.

Mag ik de kosten van begrafenis of crematie van de erfenis aftrekken?

Ja, u mag kosten van een begrafenis of crematie van de erfenis aftrekken. Maar als de overledene een uitvaartverzekering had, moet u de uitkering daarvan aftrekken van de begrafeniskosten. Sinds 2009 zijn begrafeniskosten niet meer aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Betaal ik ook Nederlandse erfbelasting bij buitenlandse erfenis?

U betaalt erfbelasting in het land waar de overledene woonde. Dit heeft wel een uitzondering: mensen met de Nederlandse nationaliteit die minder dan 10 jaar geleden naar het buitenland zijn verhuisd, worden door de fiscus behandeld alsof ze nog in Nederland woonden. De erfbelasting verschilt per land.

Kan ik een erfenis weigeren?
U kunt een erfenis weigeren. Wanneer u zeker weet dat de overledene alleen schulden nalaat, kunt u de erfenis weigeren. Het is alleen niet altijd zeker dat er schulden zijn. Daarom kunt u de erfenis beneficiair aanvaarden. Dit betekent dat schuldeisers niet bij u als erfgenaam kan aankloppen. Bij een zuivere aanvaarding van de erfenis is dit wel het geval. Wie een erfenis gewoon aanvaardt, en vervolgens ontdekt dat er een schuld is, kan bij de kantonrechter binnen drie maanden een verzoek indienen om alsnog beneficiair te aanvaarden.

Direct contact?

Wij zijn bereikbaar ma t/m vrij 08:30 - 21:00. Maak een afspraak met een van onze beleggingscoaches.

Second opinion?

Een frisse blik op uw beleggingen? Ontvang vrijblijvend een second opinion op uw vermogen.

Overstappen naar Evi?

Wilt u uw beleggingen overboeken naar Evi? Dan is dat zo geregeld met de Evi Overstapservice.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.