Maak kennis met Evi Persoonlijk Vermogensbeheer
Met Evi Persoonlijk Vermogensbeheer beleg je op een manier die is afgestemd op jouw persoonlijke situatie en doelen. De specialisten van Evi nemen je al het werk uit handen. Dit kan al vanaf € 10.000.
Wat moet je weten?
Waarom beleggen?
Risico's van beleggen
Instapmoment
Welke keuzes moet je maken?
Mogelijkheden waarin je kunt beleggen
Zelf of beheerd beleggen?
Hoe bepaal je je beleggingsprofiel?
Houd hier rekening mee
Hoe ga je om met emoties?
Met hoeveel geld ga je beleggen?
Korte- en langetermijndoelen
Door beleggen heb je een kans op een aantrekkelijk rendement op de lange termijn. Daar horen ook risico’s bij. Het is belangrijk dat je deze kent voordat je gaat beleggen. Zo neem je geen te grote risico’s. Evi zet de belangrijkste risico’s van beleggen op een rij: koersrisico, marktrisico, inflatierisico en valutarisico.
De beurskoers van beleggingen in jouw portefeuille kan stijgen en dalen. Bij een aandelenbelegging draait alles om de waardering van de onderneming door beleggers. Simpel gezegd stijgt de koers van een aandeel als de meerderheid van de beleggers positief is over het aandeel en daalt het aandeel als de meerderheid van de beleggers niet meer enthousiast is over de onderneming. Hoe beleggers denken over het aandeel wordt bepaald door de prestaties van de onderneming, de ontwikkelingen binnen de sector en de algemene economische ontwikkelingen.
Het koersrisico daalt als je jouw beleggingsportefeuille spreidt over diverse aandelen. Bijvoorbeeld verspreid over diverse landen, sectoren of thema’s. Of kies voor een beleggingsfonds dat een brede spreiding aanhoudt.
Bij een obligatiebelegging zijn vraag en aanbod van grote invloed op de koers van obligatieleningen. Alles draait om het verschil tussen de rentevergoeding van de obligatie ten opzichte van de rentevergoeding die beleggers kunnen krijgen op de kapitaalmarkt. (Een obligatie kun je aanhouden tot het einde van de looptijd, maar obligatiebeleggers kunnen de leningen ook verhandelen om zo in te spelen op koersschommelingen.). Kan een belegger op de kapitaalmarkt een rente van 5 procent krijgen, dan is een obligatielening die een rente van 3 procent vergoedt niet interessant voor beleggers. De koers van deze obligatie zal dan dalen. Is de rente op de kapitaalmarkt 2 procent, dan stijgt de koers van een obligatielening met een rentevergoeding van 6 procent.
Ook hier geldt dat spreiding het risico kan verlagen. Bijvoorbeeld door spreiding over leningen met verschillende rentepercentages binnen een obligatiefonds.
De waarde van jouw beleggingen wordt ook beïnvloed door economische ontwikkelingen. Dit wordt ook wel het marktrisico genoemd. Ondernemingen maken deel uit van de economie en kunnen zich niet onttrekken aan bijvoorbeeld een crisis of een recessie. Omgekeerd zullen de meeste bedrijven profiteren als er sprake is van wereldwijde economische groei. Marktrisico is van invloed op de volledige markt en kan dus niet worden voorkomen door spreiding. Door de globalisering zijn markten en sectoren immers steeds meer met elkaar verbonden. De historie laat wel zien dat financiële markten zich op termijn altijd weer herstellen.
Op lange termijn daalt door prijsverhogingen van producten en diensten de koopkracht van jouw geld. Iets om rekening mee te houden, bijvoorbeeld als je belegt om een pensioenpot op te bouwen. Bepaalde beleggingen zijn namelijk gevoeliger voor inflatie dan anderen. Obligaties worden afgelost tegen hetzelfde bedrag dat de belegger heeft uitgeleend. Door de inflatie is dit bedrag op aflosdatum waarschijnlijk niet meer hetzelfde waard als toen. De couponrente die de belegger ontvangt kan dit deels opvangen. Aandelen zijn minder gevoelig voor inflatie, ze kunnen zelfs voor inflatiebescherming zorgen. Dit geldt voor ondernemingen met zogeheten pricing power: de kracht om periodiek prijsverhogingen door te voeren.
Valutarisico ontstaat bij het beleggen in een andere dan de eigen valuta, de euro. Als de koers van die andere valuta daalt in vergelijking tot de euro, dan heeft dit een negatieve invloed op de waarde van jouw beleggingen in die andere valuta. De koers van een munt kan om verschillende oorzaken schommelen. Bijvoorbeeld door de economische groei van een land en het financiële beleid dat de overheid voert.
Met Evi Persoonlijk Vermogensbeheer beleg je op een manier die is afgestemd op jouw persoonlijke situatie en doelen. De specialisten van Evi nemen je al het werk uit handen. Dit kan al vanaf € 10.000.
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen. De waarde van je beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat je gaat beleggen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent en je laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vind je in de afspraken die horen bij de dienstverlening die je kiest of hebt gekozen.