Waarom beleggen?

Waarom moet ik gaan beleggen? Het is de vraag die iedereen die overweegt te gaan beleggen zichzelf zal stellen. Het antwoord zal vaak hetzelfde zijn: rendement opbouwen. Geld maakt geld, wordt weleens gezegd. En dat klopt, want met sparen en beleggen bouwt u vermogen op zonder dat u er veel moeite voor hoeft te doen.

Een aantrekkelijk rendement op lange termijn

Waarom beleggen? De belegger wordt beloond voor het risico dat hij neemt door te investeren. In de vorm van een prijsstijging van een aandeel. Daarnaast keren veel bedrijven een deel van de winst in de vorm van dividend uit aan de aandeelhouders. Koopt u een obligatie dan vergoedt de onderneming u rente.

Op lange termijn is het rendement op beleggingen hoger dan dat op bijvoorbeeld een spaarrekening. Op korte- en middellange termijn kan de waarde van een belegging echter dalen. Hoe langer de termijn waarover u belegt, hoe groter de kans op een gemiddeld aantrekkelijk rendement.

Door te beleggen profiteert u bovendien van het rente-op-rente-effect. Wetenschapper Albert Einstein noemde dit al het achtste wereldwonder. Omdat de belegger over het uitgekeerde dividend óók weer dividend ontvangt, groeit het vermogen niet lineair, maar exponentieel.

Voordat u begint met beleggen

 

1. Ken de risico’s

Beleggen is een aantrekkelijke manier om op termijn vermogen op te bouwen. Er zijn echter ook risico’s aan verbonden. U moet weten om welke risico’s het gaat en deze kunnen dragen.

Pexels Andrea Piacquadio 3782216

 

 

2. Bepaal uw doel

Hoeveel geld is er nodig om uw doel te realiseren? Misschien belegt u voor uw pensioen, of op termijn voor een andere woning. Of vindt u het simpelweg prettig om vermogen op te bouwen voor de toekomst.

Pexels Pnw Production 7624924

 

 

3. Bedenk voor hoe lang u gaat beleggen

Bepaal hoeveel jaar u nodig hebt om uw beleggingsdoel te bereiken. Die periode wordt ook wel de beleggingshorizon genoemd. Hoe langer deze horizon, hoe meer tijd u heeft om een eventuele tussentijdse daling op te vangen. Hoe langer uw beleggingshorizon, hoe minder risico u hoeft te nemen om uw beleggingsdoel te behalen. U heeft immers de tijd om een goede periode op de beurzen af te wachten. Tip: Zorg altijd voor een spaarbuffer, zodat u uw beleggingen niet hoeft aan te spreken voor onvoorziene uitgaven.

Pexels Samer Daboul 1209999

Vermogen opbouwen met beleggen

Wilt u graag vermogen opbouwen? Dan heeft u misschien nog een hoop vragen. Moet u gaan sparen of beleggen? Welke andere keuzes moet u maken en waar moet u rekening mee houden als u kiest voor beleggen? 

Alles over beleggen
Evi 1.1

Direct contact?

Wij zijn bereikbaar ma t/m vrij 08:30 - 21:00. Maak een afspraak met een van onze beleggingscoaches.

Second opinion?

Een frisse blik op uw beleggingen? Ontvang vrijblijvend een second opinion op uw vermogen

Overstappen naar Evi?

Wilt u uw beleggingen overboeken naar Evi? Dan is dat zo geregeld met de Evi Overstapservice.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

3.215.186.30