Beleggingsprofiel

Voor u start met beleggen moet u weten welk risico u kunt en wilt nemen met het geld dat u gaat beleggen. Een beleggingsprofiel, of risicoprofiel, helpt daarbij. Zo’n profiel wordt samengesteld op basis van uw financiële situatie, uw beleggingsdoel, uw beleggingshorizon en uw risicobereidheid.

Wat is een beleggingsprofiel?

Kern van elk beleggingsprofiel is de verhouding tussen risico en rendement. Een beleggingsprofiel laat zien hoeveel risico u met uw beleggingen kunt en wilt lopen. Daarnaast geeft het aan wat het rendement kan zijn van uw beleggingen.

De toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderscheidt hierbij drie hoofdsoorten: Defensief beleggingsprofiel, Neutraal beleggingsprofiel en Offensief beleggingsprofiel.

Om beter aan te sluiten bij de wensen van particuliere beleggers gebruiken veel vermogensbeheerders vijf verschillende beleggingsprofielen: Zeer defensief, Defensief, Neutraal, Offensief, Zeer offensief.

Mix tussen risico en rendement

Doel is uw beleggingen af te stemmen op uw beleggingsprofiel. Daarbij gaat het om de mix tussen enerzijds beleggingen die grote koersfluctuaties kunnen laten zien (zoals aandelen) en de belegger een relatief hoog rendement kunnen opleveren. En anderzijds beleggingen die beperkte koersuitslagen laten zien (zoals obligaties) maar een minder groot rendement opleveren.

Meer over rendement beleggen
78743542

 

 

 

Inzicht in uw doelen

Voor het bepalen van een passend beleggingsprofiel is inzicht in uw financiële wensen en doelen noodzakelijk. Dat zegt namelijk iets over de tijd die uw geld heeft om ongestoord te groeien. Heeft u het vermogen over een jaar of vijf nodig voor de aankoop van een huis? Of over dertig jaar als aanvulling op het pensioen. Ook moet duidelijk zijn welke kennis en ervaring u al heeft op het gebied van beleggen. Tenslotte is het belangrijk dat duidelijk is hoe het zit met uw risicobereidheid. Met andere woorden; welk risico wilt u als belegger (maximaal) nemen om een financieel doel te behalen.

 

Schenken Beleggen
7,5miljard

€7,5 miljard

aan vermogen in Nederland toevertrouwd.

Finner waardeert Evi van Lanschot met 5 sterren

Als uw situatie verandert

Uw beleggingsprofiel ligt niet vast, het kan veranderen in de tijd. Bijvoorbeeld door veranderingen in uw persoonlijke situatie. Denk aan een verandering in de gezinssamenstelling – u krijgt een kind of uw kinderen gaan juist het huis uit om te studeren. Ook uw financiële doelen kunnen veranderen. Misschien wilt u eerder met pensioen, of start u met een nieuwe studie. Grote kans dat uw beleggingsdoelen dan veranderen. Het is dus ook belangrijk om uw beleggingsprofiel aan te passen aan uw situatie. Kiest u voor Evi Beheer dan nemen we elk jaar contact met u op om samen te kijken of het gekozen profiel nog past bij uw situatie en uw wensen. Maar aarzel ook niet om zelf contact op te nemen als uw financiële situatie verandert. Zo zorgen we er samen voor dat risico en rendement van uw beleggingen zo goed mogelijk aansluiten op uw persoonlijke situatie.

Gespreid Beleggen

 

 

 

De verschillende soorten beleggersprofielen?

Om uw beleggingsprofiel te bepalen stellen we u bij Evi diverse vragen. Uw antwoorden leggen we vast in een beleggingsprofiel. Dat beleggingsprofiel is de basis voor een passende beleggingsportefeuille, met de juiste balans tussen risico en rendement.

Evi Go Hoe Werkt Het

Vermogen opbouwen met beleggen

Wilt u graag vermogen opbouwen? Dan heeft u misschien nog een hoop vragen. Moet u gaan sparen of beleggen? Welke andere keuzes moet u maken en waar moet u rekening mee houden als u kiest voor beleggen? 

Alles over beleggen
Evi Avatar 1

Direct contact?

Wij zijn bereikbaar ma t/m vrij 08:30 - 21:00. Maak een afspraak met een van onze beleggingscoaches.

Second opinion?

Een frisse blik op uw beleggingen? Ontvang vrijblijvend een second opinion op uw vermogen

Overstappen naar Evi?

Wilt u uw beleggingen overboeken naar Evi? Dan is dat zo geregeld met de Evi Overstapservice.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

3.230.143.213