Extra actueel bij negatieve rente: sparen of beleggen?

Bereken het zelf!

Het kan een lastig dilemma zijn: wilt u gaan sparen of beleggen? Of doet u het allebei? Sparen geeft zekerheid, maar inmiddels is er bij hogere vermogens sprake van negatieve spaarrente en moet je betalen om je spaargeld op een rekening te zetten. Beleggen brengt risico’s met zich mee, maar op de lange termijn houdt u aan beleggen over het algemeen een hogere opbrengst over. Wat het beste bij u past hangt af van uw persoonlijke situatie. We helpen u graag bij het maken van een keuze.

Sparen vs beleggen: de verschillen

 • Negatieve rente boven € 100.000 vermogen

  Bij de meeste banken betaalt u nu geld om te mogen sparen als u meer dan €100.000 aan vermogen heeft. En u betaalt ook vermogensbelasting over uw spaargeld. Daarbij geldt: hoe hoger uw vermogen hoe meer u betaalt.

 • 3,92% gemiddeld netto jaar rendement  

  Netto jaar rendement bij een neutraal beleggingsprofiel over de afgelopen 5 jaar (augustus 2017 t/m juli 2022). De waarde van uw belegging kan fluctueren, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 • Sparen ​en beleggen bij Evi

  Evi is primair online vermogensbeheerder. Bij uw beleggingsrekening openen we automatisch een spaarrekening. Deze spaarrekening is dus bedoeld om tijdelijk geld aan te houden, niet structureel. Handig als u bijvoorbeeld gespreid wilt instappen.

1,5miljard

€ 1,5 miljard

aan vermogen in Nederland toevertrouwd.


Finner waardeert Evi met 5 sterren

Sparen of beleggen? Bereken het zelf!

In de onderstaande tool laten wij zien hoe uw vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen met sparen en beleggen.

 1. Bepaal uw doelvermogen.

 2. Geef uw eerste inleg en maandelijkse bijstorting op.

 3. Geef aan wanneer u uw doel wilt bereiken en kies het gewenst risicoprofiel.

Verwachte rendementen Beleggen & Verwacht rendement Sparen

 • U hecht waarde aan een vast inkomen uit uw vermogen, vermogensgroei komt op de tweede plaats. U accepteert een gering negatief rendement op uw belegbaar vermogen in een slecht beleggingsjaar.
 • U stelt een stabiele stroom aan inkomsten voorop, maar u streeft ook naar enige vermogensgroei op langere termijn. U accepteert een beperkt negatief rendement op uw belegbaar vermogen in een slecht beleggingsjaar.
 • U hecht zowel aan inkomsten uit uw vermogen als aan vermogensgroei op langere termijn. U accepteert een negatief rendement op uw belegbaar vermogen in een slecht beleggingsjaar.
 • U hecht voornamelijk aan vermogensgroei op de lange termijn, inkomen uit vermogen is veel minder belangrijk. U accepteert een aanzienlijke waardedaling in een slecht beleggingsjaar.
 • U streeft naar vermogensgroei op de lange termijn. U accepteert een aanzienlijke waardedaling in een slecht beleggingsjaar.
 • Beleggen
 • Uitzonderlijk goed scenario € {{result.maxOptimisticProjection| number : 0 }}
 • Middelste scenario € {{result.maxRealisticProjection| number : 0 }}
 • Uitzonderlijk slecht scenario € {{result.maxPessimisticProjection| number : 0 }}
 • Sparen
 • Opbrengst € {{result.maxSavings | number : 0}}
 • Uw doelvermogen € {{calculation.targetCapital| number: 0}}

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Lees meer informatie over deze grafiek

Sparen en Beleggen in 2022

Wat is de macro economische visie op sparen en welke alternatieven zijn er. Onze Hoofdeconoom Luc Aben neemt u mee in deze video.

 • Evi werkt voor u

  U hoeft geen beleggingsexpert te zijn om te beleggen. Evi zorgt voor rust en neemt alle beleggingsbeslissingen uit handen met Evi Beheer.

 • Kans op beter resultaat door te beleggen

  Uiteraard gaat beleggen gepaard met risico’s, maar uit in het verleden behaalde resultaten blijkt dat beleggen op lange termijn meer oplevert dan sparen.

 • Evi belegt 100% duurzaam

  Door duurzaam te beleggen levert u met uw vermogen een bijdrage aan een leefbare wereld voor de volgende generaties.

8.3

 • Onze klanten geven ons gemiddeld een 8,3

  Gemiddelde beoordeling op basis van 379 klantbeoordelingen

  Ontdek beleggen met Evi Beheer

  Eenvoudig online beleggen met Evi als uw beleggingsexpert.

  Vermogensbeheer

  Evi van Lanschot gaat voor een aantrekkelijk rendement op de lange termijn, met een goed gespreide portefeuille. Vanaf €10.000 kunt u al instappen.

  • Uitgebreide persoonlijke intake
  • Begeleiding bij bepalen profiel
  • Benut de expertise van Van Lanschot
  Meer over Evi Beheer
  Beleggingscoach.png

  "Door goede spreiding een verantwoord rendement en 100% duurzaam". Remment-Jan Bakker, Product Manager Beleggen. Wij helpen u graag, elke werkdag tot 21.00 uur!

  0800 - 290 29 00

  Hoe werkt de Evi Overstapservice?

  Met onze overstapservice zorgen we voor de overdracht van uw belegd vermogen bij uw huidige beleggingsaanbieder naar één van de volgende Evi rekeningen: Evi Beheer, Evi Go, Evi4Kids.

  1. U neemt telefonisch contact met ons op en krijgt van ons een persoonlijk advies

  2. Eén vaste contactpersoon begeleidt u bij het overstappen naar Evi

  3. Wij vergoeden de gemaakte transactiekosten tot maximaal € 500 per nieuwe klant

  Evi overstapservice

   • Bel ons of maak een afspraak om gebeld te worden
   • Ontvang een beleggingsvoorstel voor uw situatie
   • Ontvang een vergoeding (tot €500) voor eventueel gemaakte overstapkosten

  Niet nu? Dan bellen we wanneer het u uitkomt

  1. Uw voornaam
   Vul hier uw voornaam in
  2. Vul hier uw e-mailadres in
   Wat is uw telefoonnummer
  3. Selecteer een datum.

  Over Van Lanschot

  Evi is in de zomer van 2013 gelanceerd en is onderdeel van Van Lanschot Kempen. De basis van de dienstverlening van Evi is online maar als u dat wenst staat er een team van specialisten voor u klaar. Evi heeft de kennis om vermogen te laten groeien.

  Van Lanschot Kempen is de oudste onafhankelijke financiële instelling van Nederland, opgericht in 1737. Van Lanschot Kempen is actief in Private Banking, Asset Management en Merchant Banking en is gericht op het behoud en de opbouw van vermogen voor haar klanten. Via Evi kunt u bij Van Lanschot Private Banking ook terecht voor specialistische dienstverlening, denk daarbij bijvoorbeeld aan dienstverlening voor ondernemers of medici.

  Lees meer over sparen of beleggen

  In onderstaande blogs leest u over de afwegingen tussen sparen en beleggen.

  Direct contact?

  Wij zijn bereikbaar ma t/m vrij 08:30 - 21:00. Maak een afspraak met een van onze beleggingscoaches.

  Second opinion?

  Een frisse blik op uw beleggingen? Ontvang vrijblijvend een second opinion op uw vermogen.

  Overstappen naar Evi?

  Wilt u uw beleggingen overboeken naar Evi? Dan is dat zo geregeld met de Evi Overstapservice.

  Risico's van beleggen

  Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.