Extra actueel bij negatieve rente: sparen of beleggen?

Het kan een lastig dilemma zijn: wilt u gaan sparen of beleggen? Of doet u het allebei? Sparen geeft zekerheid, maar inmiddels is er bij hogere vermogens sprake van negatieve spaarrente en moet je betalen om je spaargeld op een rekening te zetten. Beleggen brengt risico’s met zich mee, maar op de lange termijn houdt u aan beleggen over het algemeen een hogere opbrengst over. Wat het beste bij u past hangt af van uw persoonlijke situatie. We helpen u graag bij het maken van een keuze.

Sparen vs beleggen: de verschillen

 • Negatieve rente boven € 100.000 vermogen

  Bij de meeste banken betaalt u nu geld om te mogen sparen als u meer dan €100.000 aan vermogen heeft. En u betaalt ook vermogensbelasting over uw spaargeld. Daarbij geldt: hoe hoger uw vermogen hoe meer u betaalt.

 • 2,49% gemiddeld netto jaar rendement  

  Netto jaar rendement bij een neutraal beleggingsprofiel over de afgelopen 5 jaar (december 2017 t/m november 2022). De waarde van uw belegging kan fluctueren, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 • Sparen ​en beleggen bij Evi

  Evi is primair online vermogensbeheerder. Bij uw beleggingsrekening openen we automatisch een spaarrekening. Deze spaarrekening is dus bedoeld om tijdelijk geld aan te houden, niet structureel. Handig als u bijvoorbeeld gespreid wilt instappen.

1,5miljard

€1,5 miljard

aan vermogen in Nederland toevertrouwd.

Finner waardeert Evi van Lanschot met 5 sterren

Sparen of beleggen? Bereken het zelf!

In de onderstaande tool laten wij zien hoe uw vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen met sparen en beleggen.

 1. Bepaal uw doelvermogen.

 2. Geef uw eerste inleg en maandelijkse bijstorting op.

 3. Geef aan wanneer u uw doel wilt bereiken en kies het gewenst risicoprofiel.

Verwachte rendementen Beleggen & Verwacht rendement Sparen

 • U hecht waarde aan een vast inkomen uit uw vermogen, vermogensgroei komt op de tweede plaats. U accepteert een gering negatief rendement op uw belegbaar vermogen in een slecht beleggingsjaar.
 • U stelt een stabiele stroom aan inkomsten voorop, maar u streeft ook naar enige vermogensgroei op langere termijn. U accepteert een beperkt negatief rendement op uw belegbaar vermogen in een slecht beleggingsjaar.
 • U hecht zowel aan inkomsten uit uw vermogen als aan vermogensgroei op langere termijn. U accepteert een negatief rendement op uw belegbaar vermogen in een slecht beleggingsjaar.
 • U hecht voornamelijk aan vermogensgroei op de lange termijn, inkomen uit vermogen is veel minder belangrijk. U accepteert een aanzienlijke waardedaling in een slecht beleggingsjaar.
 • U streeft naar vermogensgroei op de lange termijn. U accepteert een aanzienlijke waardedaling in een slecht beleggingsjaar.
 • Beleggen
 • Uitzonderlijk goed scenario € {{this.formatNumber(result.maxOptimisticProjection) || 0 }}
 • Middelste scenario € {{this.formatNumber(result.maxRealisticProjection) || 0 }}
 • Uitzonderlijk slecht scenario € {{this.formatNumber(result.maxPessimisticProjection) || 0 }}
 • Sparen
 • Opbrengst € {{this.formatNumber(result.maxSavings) || 0}}
 • Uw doelvermogen € {{this.formatNumber(calculation.targetCapital) || 0}}

Start vandaag met beleggen

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Tenslotte geeft de geblokte lijn de verwachte vermogensontwikkeling weer indien u kiest voor sparen in plaats van beleggen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer.

Sparen en Beleggen in 2022

Wat is de macro economische visie op sparen en welke alternatieven zijn er. Onze Hoofdeconoom Luc Aben neemt u mee in deze video.

 • Evi werkt voor u

  U hoeft geen beleggingsexpert te zijn om te beleggen. Evi zorgt voor rust en neemt alle beleggingsbeslissingen uit handen met Evi Beheer.

 • Kans op beter resultaat door te beleggen

  Uiteraard gaat beleggen gepaard met risico’s, maar uit in het verleden behaalde resultaten blijkt dat beleggen op lange termijn meer oplevert dan sparen.

 • Evi focust op duurzaam

  Door duurzaam te beleggen levert u met uw vermogen een bijdrage aan een leefbare wereld voor de volgende generaties.

8.4

Onze klanten geven ons gemiddeld een 8,4

Gemiddelde beoordeling op basis van 468 klantbeoordelingen


Meest gekozen

Evi Vermogensbeheer

Evi van Lanschot gaat voor een aantrekkelijk rendement op de lange termijn, met een goed gespreide portefeuille. Vanaf €10.000 kunt u al instappen.

 

 • Aantrekkelijk rendement
 • Persoonlijke aandacht
 • Focus op duurzaam
Remment Jan Bakker

"Door goede spreiding een verantwoord rendement", Remment-Jan Bakker Product Manager Beleggen Evi van Lanschot

0800 - 290 29 00

Beleggen voor uw kind

Zorgvuldig en verantwoord beleggen voor uw kind of kleinkind. Evi informeert u graag over de mogelijkheden!

> Meer over Evi4Kids

Beleggen voor uw pensioen

Met de producten binnen Evi Pensioenbeleggen bouwt u door middel van beleggen vermogen op voor een aanvullend inkomen na uw pensioen.

> Meer over Evi Pensioenbeleggen

Over Van Lanschot

Evi is in de zomer van 2013 gelanceerd en is onderdeel van Van Lanschot Kempen. De basis van de dienstverlening van Evi is online maar als u dat wenst staat er een team van specialisten voor u klaar. Evi heeft de kennis om vermogen te laten groeien.

Van Lanschot Kempen is de oudste onafhankelijke financiële instelling van Nederland, opgericht in 1737. Van Lanschot Kempen is actief in Private BankingAsset Management en Merchant Banking en is gericht op het behoud en de opbouw van vermogen voor haar klanten. Via Evi kunt u bij Van Lanschot Private Banking ook terecht voor specialistische dienstverlening, denk daarbij bijvoorbeeld aan dienstverlening voor ondernemers of medici.

Lees meer over sparen of beleggen

In onderstaande blogs leest u over de afwegingen tussen sparen en beleggen.

Direct contact?

Wij zijn bereikbaar ma t/m vrij 08:30 - 21:00. Maak een afspraak met een van onze beleggingscoaches.

Second opinion?

Een frisse blik op uw beleggingen? Ontvang vrijblijvend een second opinion op uw vermogen

Overstappen naar Evi?

Wilt u uw beleggingen overboeken naar Evi? Dan is dat zo geregeld met de Evi Overstapservice.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
 • Totale inleg
 • Doelbedrag
 • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

35.175.107.185