Belastingvrij schenken aan uw kleinkind


Investeer in de toekomst van uw kleinkind.

Schenken aan uw kleinkind

Investeer in uw kleinkind

Bespaar belasting door te schenken

Geven is leuker tijdens leven


Een schenking is een mooie manier om uw kleinkind op weg te helpen, bijvoorbeeld voor een studie, aankoop van een woning of de start van een onderneming. En als uw kleinkind het minder breed heeft, kan een periodieke schenking een welkome aanvulling zijn. 

Schenkingstool

Met de Schenkingstool van Evi krijgt u direct inzicht in de mogelijkheden om te schenken. U kunt elk jaar tot een bepaald bedrag belastingvrij aan uw aan uw kinderen of kleinkinderen schenken. Met deze tool ziet u in vijf eenvoudige stappen welke schenkingsvrijstellingen er zijn en waar u rekening mee moet houden. Let op: Alle bedragen en percentages gelden voor 2022.

{{ currentQuestion.question }}

{{currentQuestion.subOptionsTitle}}

{{currentAnswerSubDescription}}

{{ currentQuestion.subOptionsTitle }}

{{ currentQuestion.question }}

Evi

{{currentBalloonText}}

Evi

{{ currentQuestion.question }}

{{currentQuestion.ResultText.NettoValueText}} {{resultData.nettoBedrag}}
{{currentQuestion.ResultText.SchenkenBelastingText}} {{resultData.schenkenBelasting}}
{{currentQuestion.ResultText.TotaleLastenText}} {{resultData.totaleLasten}}
{{currentQuestion.ResultText.ToonBerekeningText}}
{{currentQuestion.ResultText.BrutoVerkrijgingText}} {{resultData.brutoVerkrijging}}
{{currentQuestion.ResultText.GrondSlagText}} {{resultData.grondSlag}}
{{currentQuestion.ResultText.BelastingText}} {{resultData.belasting}}
{{currentQuestion.ResultText.TotaalText}} {{resultData.totaal}}

{{currentQuestion.ResultText.ResultSubDescription}}

{{text.EmailMeTitle}}

{{checkFormValues}} {{checkContactForm}}

 

 

 

 

 

 

Contact Formulier is verzonden

 

Bedankt!

 

 

Vermogensgroeitool

Wilt u met uw schenking een vermogen opbouwen voor uw kind of kleinkind? Dan kan beleggen een goede optie zijn. Benieuwd wat het u kan opleveren als u gaat beleggen bij Evi? Bereken het met onze vermogensgroeitool.

Naar de vermogenstool
{{watchQuestions}}

Belastingvrije schenking aan uw kleinkind in 3 stappen

Wilt u als grootouder uw kleinkinderen een financieel steuntje in de rug geven? Dat kan door te schenken aan uw kleinkind(eren). Jaarlijks kunt u tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken aan uw kleinkinderen. Jaarlijkse schenkingen hebben invloed op uw vermogen, maar ook op het vermogen van uw kleinkind(eren). Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Zorg daarom voor een goed schenkingsplan.

  1. Bepaal de invloed op uw financiële situatie

  2. Kies welke vorm van schenken aan uw kleinkind(eren) past bij u

  3. Bekijk welke belastingvoordeel u kunt gebruiken bij schenken

Hoeveel kunt u belastingvrij schenken aan uw kleinkind?

Als grootouder kunt u belastingvrij schenken aan uw kleinkind. De hoogte van de vrijstelling hangt af van het type schenking.

Wat kan geld schenken aan uw kleinkind opleveren?

Door jaarlijks te schenken kunt u uw kleinkind een mooi vermogen op laten bouwen. U kunt dat doen met behulp van één van de beleggingsoplossingen van Evi van Lanschot Wilt u weten wat dat kan opleveren? Maak gelijk een berekening.

Onze oplossingen voor schenking aan uw kleinkind

Voor schenken hebben we twee producten: Evi4Kids en Evi Beheer. Welk product het meest geschikt is hangt af van de leeftijd van het kind aan wie u wilt schenken.

Evi4Kids

Schenken aan kinderen die jonger zijn dan 18 jaar

  • Inleg vanaf € 1.000
  • Voor kinderen tot 18
  • Ouder beheert de rekening

Evi Beheer

Schenken aan meerderjarige kinderen tussen de 18 en 40 jaar

  • Inleg vanaf € 10.000
  • Voor kinderen ouder dan 18
  • Uw kind opent de rekening

Wilt u een jaarlijkse schenking aan uw kleinkind(eren) niet in één keer doen? Dan kunt u het schenkingsbedrag ook verdelen over 12 maandelijkse bedragen en deze storten op de beleggingsrekening.

Evi tip

Schenkingsbelasting, tarieven en vrijstellingen voor grootouders in 2022

Grootouders mogen jaarlijks een schenking doen zonder daar belasting over te hoeven betalen. Dit wordt de schenkingsvrijstelling genoemd. De hoogte wordt jaarlijks aangepast door de Belastingdienst. Ook zijn er eenmalige vrijstellingen die verschillen afhankelijk voor welk doel ze worden gebruikt. Wilt u meer schenken dan de schenkingsvrijstelling. Dan betaalt u schenkingsbelasting. Ook goed om te weten is hoe het zit met schenken van ouder naar kind. Lees hier meer over schenken aan kind, schenkingsvrijstellingen en alle belastingtarieven.

Blogs over schenken

Veel gestelde vragen over gift of schenking aan je kleinkind

Hoeveel mag ik mijn kleinkind belastingvrij schenken in 2022?
Jaarlijks kunnen grootouders belastingvrij €2.274 schenken per kleinkind. Als u meer schenkt dan het belastingvrije bedrag, dan moet uw kleinkind de schenking opgeven bij de belasting en schenkbelasting betalen. U kunt ook eenmalig gebruik maken van de verhoogde vrijstelling voor eigen woning van € 106.671. Uw kleinkind dient dan wel tussen de 18 en 40 jaar oud te zijn.
Hoeveel mag ik eenmalig schenken aan mijn kleinkind?
Indien u uw kleinkind helpt bij het kopen van een huis dan is deze vrijstelling eenmalig €105.302. Let op: uw kleinkind (tussen de 18 en 40 jaar oud) dient wel aangifte te doen van de schenking, ook al is deze vrij van belasting.
Wanneer moet u aangifte doen van schenkingsbelasting als kleinkind?
Als kleinkind kunt u direct, nadat de schenking is ontvangen, aangifte doen. Maar in principe moet de ontvanger van de schenking uiterlijk vóór 1 maart van het jaar volgend op de schenking aangifte doen.
Wie moet aangifte doen van schenkingsbelasting als kleinkind?
Meerderjarige kleinkinderen doen zelf aangifte. Bij schenkingen aan minderjarige kleinkinderen doet een van de ouders, als vertegenwoordiger van het kind, aangifte. Als er door de grootouders vrij van recht is geschonken, doen zij zelf aangifte. In dat geval nemen zij het schenkingsrecht voor hun rekening. Dat is dan natuurlijk ook weer een schenking.
Hoe zorg ik dat het geld niet naar de 'koude kant' gaat?
Er zijn 3 opties:
Neem een uitsluitingsclausule op
Als u schenkt, kunt u een zogenoemde uitsluitingsclausule opnemen. Dit hoeft niet notarieel te worden vastgelegd, het mag ook in een onderhandse akte. Met deze clausule bereikt u dat het geschonken vermogen in het privévermogen van uw kleinkind terechtkomt.

Tweetrapsmaking
Een situatie waar u niet aan wilt denken maar in geval van overlijden van een kleinkind bepaalt u met een tweetrapsmaking dat alles wat over is van uw schenking naar een door u aangewezen persoon of personen gaat. Die aangewezen personen zijn vaak de andere kleinkinderen.

Heeft u nog vragen over geld schenken?

Heeft u nog vragen over schenken? Maak dan een afspraak met één van onze Evi coaches.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.