Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
 • Whatsapp +31203544545
 • Bel ons 0800 - 290 29 00
 • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Schenken aan uw kleinkind

Investeer in de toekomst van uw kleinkind

Schenken aan uw kleinkind

Investeer in uw kleinkind

Bespaar belasting door te schenken

Geven is leuker tijdens leven


Een schenking is een mooie manier om uw kleinkind op weg te helpen, bijvoorbeeld voor een studie, aankoop van een woning of de start van een onderneming. En als uw kleinkind het minder breed heeft, kan een periodieke schenking een welkome aanvulling zijn. 

Belastingvrije schenking aan uw kleinkind in 3 stappen

Wilt u als grootouder uw kleinkinderen een financieel steuntje in de rug geven? Dat kan door te schenken. Jaarlijks kunt u tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Jaarlijkse schenkingen hebben invloed op uw vermogen, maar ook op het vermogen van uw (klein)kinderen. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Zorg daarom voor een goed schenkingsplan.

 1. Bepaal de invloed op uw financiële situatie

 2. Kies welke vorm van schenken past bij u

 3. Bekijk welke beastingvoordeel u kunt gebruiken

Hoeveel kunt u belastingvrij schenken aan uw kleinkind?

Als grootouder kunt u belastingvrij schenken. De hoogte van de vrijstelling hangt af van het type schenking.

Wat kan geld schenken aan uw kleinkind opleveren?

Door jaarlijks te schenken kunt u uw kleinkind een mooi vermogen op laten bouwen. U kunt dat doen met behulp van een van de beleggingsoplossingen van Evi van Lanschot Wilt u weten wat dat kan opleveren? Maak gelijk een berekening.

Onze oplossingen voor schenking aan uw kleinkind

Voor schenken hebben we twee producten: Evi4Kids en Evi Beheer. Welk product het meest geschikt is hangt af van de leeftijd van het kind aan wie u wilt schenken.

Evi4Kids

Schenken aan kinderen die jonger zijn dan 18 jaar

 • Inleg vanaf € 1.000
 • Voor kinderen tot 18
 • Ouder beheert de rekening

Evi Beheer

Schenken aan meerderjarige kinderen tussen de 18 en 40 jaar

 • Inleg vanaf € 10.000
 • Voor kinderen ouder dan 18
 • Uw kind opent de rekening

Wilt u een jaarlijkse schenking niet in één keer schenken? Dan kunt u het schenkingsbedrag ook verdelen over 12 maandelijkse bedragen en deze storten op de beleggingsrekening.

Evi tip

Schenkingsbelasting, tarieven en vrijstellingen voor grootouders in 2021

Grootouders mogen jaarlijks een schenking doen zonder daar belasting over te hoeven betalen. Dit wordt de schenkingsvrijstelling genoemd. De hoogte wordt jaarlijks aangepast door de Belastingdienst. Ook zijn er eenmalige vrijstellingen die verschillen afhankelijk voor welk doel ze worden gebruikt. Wilt u meer schenken dan de schenkingsvrijstelling. Dan betaalt u schenkingsbelasting. Ook goed om te weten hoe het zit met schenken aan kind. Lees hier meer over alle schenkingsvrijstellingen en de belastingtarieven.

.

Blogs over schenken

Veel gestelde vragen over gift of schenking aan je kleinkind

Hoeveel mag ik mijn kleinkind belastingvrij schenken in 2021?
Jaarlijks kunnen grootouders belastingvrij € 3.244 schenken per kleinkind. Als u meer schenkt dan het belastingvrije bedrag, dan moet uw kleinkind de schenking opgeven bij de belasting en schenkbelasting betalen. U kunt ook eenmalig gebruik maken van de verhoogde vrijstelling voor eigen woning van € 105.302. Uw kleinkind dient dan wel tussen de 18 en 39 jaar oud te zijn.
Hoeveel mag ik eenmalig schenken aan mijn kleinkind?
Indien u uw kleinkind helpt bij het kopen van een huis dan is deze vrijstelling eenmalig €105.302. Let op: uw kleinkind dient wel aangifte te doen van de schenking, ook al is deze vrij van belasting.
Wanneer moet u aangifte doen van schenkingsbelasting als kleinkind?
Als kleinkind kunt u direct, nadat de schenking is ontvangen, aangifte doen. Maar in principe moet de ontvanger van de schenking uiterlijk vóór 1 maart van het jaar volgend op de schenking aangifte doen.
Wie moet aangifte doen van schenkingsbelasting als kleinkind?
Meerderjarige kleinkinderen doen zelf aangifte. Bij schenkingen aan minderjarige kleinkinderen doet een van de ouders, als vertegenwoordiger van het kind, aangifte. Als er door de grootouders vrij van recht is geschonken, doen zij zelf aangifte. In dat geval nemen zij het schenkingsrecht voor hun rekening. Dat is dan natuurlijk ook weer een schenking.
Hoe zorg ik dat het geld niet naar de 'koude kant' gaat?
Er zijn 3 opties:
Neem een uitsluitingsclausule op
Als u schenkt, kunt u een zogenoemde uitsluitingsclausule opnemen. Dit hoeft niet notarieel te worden vastgelegd, het mag ook in een onderhandse akte. Met deze clausule bereikt u dat het geschonken vermogen in het privévermogen van uw kleinkind terechtkomt.

Tweetrapsmaking
Een situatie waar u niet aan wilt denken maar in geval van overlijden van een kleinkind bepaalt u met een tweetrapsmaking dat alles wat over is van uw schenking naar een door u aangewezen persoon of personen gaat. Die aangewezen personen zijn vaak de andere kleinkinderen. 

Herroepelijk schenken
Een andere optie is om aan uw schenking de voorwaarde te verbinden dat de schenking teruggedraaid wordt als het huwelijk van uw kleinkind eindigt in een echtscheiding.
Download de schenkingswijzer

Heeft u nog vragen over schenken?

Heeft u nog vragen over schenken? Maak dan een afspraak met één van onze Evi coaches.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.