Evi is altijd op de hoogte

We duiken in de wereld van beleggen, halen nieuws op uit de financiële wereld, verdiepen ons in sparen en denken na over pensioen.

Maandupdates

Evi's maandupdate juli 2024

In juni werden Europese financiële markten opgeschrikt door politieke onzekerheid in Frankrijk. Desondanks stegen wereldwijde aandelen. Als gevolg van de lage rentes stegen obligaties ook. Positieve winstontwikkelingen en het vooruitzicht van rentedaling ondersteunen het marktsentiment en onze verwachtingen.

Geldzaken

Hoe koopt u onbezorgd een vakantiewoning?

Een eigen stek in het buitenland staat bij veel mensen hoog op de wenslijst. De huizenjacht begint meestal op vakantie, met rondrijden door de omgeving, enkele bezichtigingen en een gesprek met de lokale makelaar.

Pensioen

Een lijfrente afsluiten: bij een bank of bij een verzekeraar?

Een lijfrente kan zowel worden afgesloten bij een verzekeraar als bij een bank of beleggingsinstelling. Bij een verzekeraar gaat het doorgaans om een lijfrenteverzekering. Bij een bank of beleggingsinstelling om een geblokkeerde lijfrenterekening. Beide zijn bedoeld als aanvulling op het pensioen. Toch bestaan er enkele belangrijke verschillen.

Pensioen

FOR omzetten in lijfrente kan interessant zijn voor zzp’ers

Zzp’ers konden in het verleden eenvoudig reserveren voor een oudedagsvoorziening in hun eigen onderneming. Tegenwoordig is het niet meer mogelijk om een fiscale oudedagsreserve (FOR) verder op te bouwen. Een al opgebouwde FOR blijft op de fiscale balans staan. Als u nog een FOR heeft op uw fiscale balans, kan het interessant zijn om deze te gebruiken voor een lijfrente.

Pensioen

ODV omzetten in lijfrente kan DGA’s voordelen bieden

In het verleden hadden directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) ruime mogelijkheden om een pensioenvoorziening binnen hun eigen onderneming op te bouwen. Deze mogelijkheden zijn in de afgelopen jaren ingeperkt. Het is niet langer toegestaan om verder pensioen in eigen beheer op te bouwen. Als u nog een ODV op uw balans heeft, kan het interessant zijn om deze om te zetten in een lijfrente.

Maandupdates

Evi's maandupdate juni 2024

In mei herstelden aandelen van de daling in april en volgden nieuwe records. Zoals verwacht verlaagde de ECB de rente en liet de Fed de rente ongewijzigd. Bij verdere inflatiedaling in de VS wordt een rentedaling reëel.

Geldzaken

Belastingteruggave binnen?

Hebt u uw aangifte voor 1 april ingediend? Dan ontvangt u uiterlijk eind juni bericht van de belastingdienst en staat het geld snel op uw rekening. Met een slimme strategie voorkomt u dat het geld door uw handen glipt. Evi geeft tips.

Geldzaken

Jubelton niet tijdig besteed: dit zijn de fiscale gevolgen

De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, beter bekend als de jubelton, is met ingang van 1 januari 2024 afgeschaft . Heeft u in 2023 een jubelton geschonken, dan moet die uiterlijk op 31 december 2025 besteed zijn aan de eigen woning van het (klein) kind. Wat zijn de fiscale gevolgen als de ontvanger van uw schenking dat niet doet?

Pensioen

Uw pensioen aanvullen in box 1 of in box 3?

Als u zelf vermogen wilt opbouwen als aanvulling op uw pensioen, dan kunt u ervoor kiezen om dat in box 1 of in box 3 te doen. De jaarruimte en de reserveringsruimte bepalen het maximale bedrag dat u mag inleggen en fiscaal kan aftrekken. Beide mogelijkheden hebben hun eigen voordelen.

Maandupdates

Evi's maandupdate mei 2024

In april verloren zowel aandelen als obligaties een beetje terrein. Dat had vooral te maken met rentevrees in de VS, waar het verlies dan ook het grootst was.

Beleggen

Defensief beleggen: niet risicoloos

Beleggen betekent dat u risico loopt over uw vermogen. Wilt u minder beleggingsrisico, dan kunt u ook defensief beleggen. Evi vertelt u waar u op kunt letten wanneer u start met of al belegt in Evi Defensief of Evi Zeer Defensief.

Maandupdates

Evi's maandupdate april 2024

Het positieve sentiment onder aandelenbeleggers beperkte zich niet alleen tot de grote technologiebedrijven. Andere sectoren maakten een duidelijke inhaalslag.

3.238.121.7