Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp 06 - 19 25 23 39
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Zzp pensioen

Als zelfstandig ondernemer zonder personeel (zzp’er) bent u zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van uw pensioen. Er is geen werkgever die dit samen met u voor u opbouwt. En ondanks dat er al jaren wordt gesproken over een nieuw pensioenakkoord met daarin een verplichtgesteld pensioen voor de ongeveer 1 miljoen mensen die tegenwoordig als zzp’er werken, lijkt het nog niet alsof dit er al aan zit te komen.

Pensioen als zzp'er

U zult als zzp’er dus zelf initiatief moeten tonen en zelf moeten werken aan de opbouw van aanvullend vermogen zodat u ook tijdens uw pensioen een goed inkomen heeft.  Gelukkig vindt de Nederlandse overheid het belangrijk dat iedereen dit doet, ook zzp’ers. Daarom stimuleert de overheid het met behulp van belastingvoordeel. En als zzp’er kunt u hier waarschijnlijk maximaal van profiteren.

Zzp'er en pensioen hoe werkt dat precies?

Pensioen als werknemer

In Nederland geldt dat werkgevers en werknemers samen pensioen opbouwen voor de werknemer. De werkgever doet dit door een deel van het salaris in te houden en in te leggen in een pensioenregeling voor de werknemer. Er is een maximum gesteld aan hoeveel dit mag zijn.

Sommige werkgevers hebben een pensioenregeling waarin ook daadwerkelijk het maximaal mogelijke bedrag ingelegd wordt. In de meeste gevallen is dit echter niet zo, en bouwt de werknemer dus minder pensioen op dan hij of zij wettelijk gezien zou mogen.

Het verschil tussen wat er in één kalenderjaar daadwerkelijk opgebouwd is en wat er maximaal opgebouwd zou mogen worden noemen we de (fiscale) jaarruimte. Mensen die deze jaarruimte alsnog in willen leggen in een financieel product voor tijdens hun pensioen, krijgen hier van de overheid belastingvoordeel bij. We noemen dit vaak fiscaal vriendelijk aanvullend pensioen opbouwen.

Pensioen als zzp'er

Als zzp’er heeft u geen (vaste) werkgever, bent u geen onderdeel van een pensioenregeling en bouwt u dus ook niet samen pensioen voor uzelf op. Dit betekent dat uw fiscale jaarruimte over de jaren waarin u als zzp’er actief was maximaal is. En dat u dus ook maximaal kunt profiteren van het belastingvoordeel dat geboden wordt wanneer u deze jaarruimte alsnog besluit in te leggen in een financieel product voor tijdens uw pensioen.

Het belastingvoordeel waar u dan van profiteert is dat u het bedrag wat u in het eerste jaar (eventueel in delen) voor 31 december inlegt, in het volgende jaar mag aftrekken van uw inkomsten in Box 1 van de inkomstenbelasting. U betaalt uw inleg dus uit uw persoonlijk inkomen.

Daarnaast hoeft u over het aanvullende vermogen wat u op deze manier opbouwt ook geen vermogensrendementsheffing te betalen in Box 3.

Evi Pensioen

Evi Pensioen is een bancaire lijfrente: een financieel product waarmee u aanvullend vermogen opbouwt voor tijdens uw pensioen. En waarmee u dus profiteert van het hierboven genoemde belastingvoordeel.

Wanneer u kiest voor Evi Pensioen wordt uw inleg op een geblokkeerde beleggingsrekening gestort en voor u belegd door de experts van Evi. Pas omstreeks de datum dat u van de overheid een AOW-uitkering ontvangt, kunt u bij het vermogen dat u op deze manier opbouwt. U koopt er dan een uitkering voor aan die periodiek wordt uitgekeerd. Zo bent u tijdens uw pensioen verzekerd van een regelmatig inkomen.

Door uw inleg te beleggen, maakt u kans op een mooi rendement. Maar beleggen brengt ook risico’s met zich mee. Bij Evi Pensioen worden deze risico’s afgebouwd naarmate uw AOW-datum dichterbij komt.

Evi helpt u graag

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact op met een Evi coach.

Ton Scheel

0800 290 29 00

  1. Vul uw naam in.
    Vul uw telefoonnummer in.
  2. Vul uw e-mailadres in.
  3. Selecteer een datum.
    Selecteer een dagdeel waarop u gebeld wilt worden.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.