Het juiste instapmoment bij beleggen?

Wat is het beste moment om te starten met beleggen? U bent niet de enige met die vraag. Misschien maken koersbewegingen u ongerust of bent u bang op de top van de markt in te stappen. Wij helpen u op weg.

De beurs is gedaald, moet ik nu instappen?

Na een lange periode van koersstijgingen doen de beurzen weer een stapje terug. Voor velen een mooi moment om in te stappen. Maar is daarvoor ook een ideaal moment? Het korte antwoord is: nee. Het beste moment om in te stappen is namelijk; altijd. Waarom? Het moment van instappen heeft slechts beperkt invloed op uw rendement op lange termijn. Daarom is periodiek beleggen een veel gekozen strategie, met name in onrustige tijden. Met periodiek beleggen wordt het effect van tussentijdse koersschommelingen gedempt en stapt u dus nooit op het verkeerde moment in.

Lees meer over het beste moment om in te stappen

Timen van het ideale instapmoment beleggen

En toch zijn beleggers vaak op zoek naar dat ene beste moment om in te stappen. Maar helaas, historische data laat zien dat het ‘ideale instapmoment bij beleggen’ niet bestaat. Het in onmogelijk om de koersen te voorspellen. Dat lukt ook professionele vermogensbeheerders niet. Wacht dus niet af, maar start met beleggen wanneer uw persoonlijke situatie daar ruimte toe biedt. Hoe eerder u begint, hoe beter. En zorg dat u belegt met geld dat u voor langere tijd kunt missen, dan maken tussentijdse koersschommelingen u niet nerveus

Meer over beleggen

Onrustig door dalende beurzen?

De financiële markten kunnen flink in beweging zijn en tussentijdse koersdalingen horen dus ook gewoon bij beleggen. Toch kan dit ook onrust veroorzaken. Bedenk dan dat beleggen een strategie is voor de lange termijn. Tussentijdse dalingen horen erbij, maar herstellen zich in de regel ook weer. Het is over het algemeen beter om aan de gekozen strategie vast te houden, dan dat u zich laat leiden door onrust en probeert de markt te timen.

Lees meer over beleggen op lange termijn

Geef uw brein de schuld

De onrust die u misschien voelt bij een daling op de beurzen wordt verstrekt door de werking van uw brein. Daardoor kent u onbewust veel gewicht toe aan gebeurtenissen die actueel en dichtbij zijn. Belangrijke informatie die al langer bekend is krijgt van ons brein veel minder aandacht. Actueel nieuws over de financiële markten lijkt daardoor heel belangrijk, maar heeft in werkelijkheid maar heel beperkte invloed op de lange termijn. Dat valt goed op als u kijkt naar de historie; beleggers in de Amerikaanse S&P500-index wisten in de afgelopen dertig jaar een gemiddeld rendement van ruim 10 procent per jaar te behalen. Een periode waarin zowel de dotcom-crash, Azië-crisis als de kredietcrisis plaatsvonden.

Geduld wordt beloond

Zelfs tijdens grote dalingen op de beurzen blijken beleggers met geduld het beste af. De professionele beleggers van Evi gebruiken deze tijdelijke dalingen zelfs om kwalitatief goede aandelen met ‘korting’ te kopen.
Beleggers die tijdens de kredietcrisis belegd bleven zagen hun gespreide beleggingsportefeuille niet alleen op het oude niveau terugkeren, maar ook flink stijgen. Zeker als er rekening wordt gehouden met de tussentijds uitgekeerde dividenden (aandelen) of couponrente (obligaties). De rendementen van de AEX-index sinds 1999 laten dat zien. Door het dividend te laten herbeleggen behaalde de belegger in die periode een totaalrendement van 62,5 procent. Op basis van alleen koersrendement behaalde deze beperkte index een negatief resultaat van -5,2 procent.

Bekijk hier de meerjaarsrendementen van Evi Beheer

Gespreid instappen

U kunt er voor kiezen om niet in één keer een groot bedrag te investeren, maar uw inleg te spreiden, periodiek beleggen. Door bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag in te leggen. Daarmee koopt u automatisch meer als een belegging goedkoop is, en minder als een belegging een relatief hoge koers heeft. Hierdoor spreidt u het risico van koersschommelingen in de tijd. Door op deze wijze automatisch te beleggen bent u ook minder geneigd de portefeuille te wijzigen. Zo laat u zich niet afleiden door gebeurtenissen op de korte termijn van uw financiële doelen op lange termijn.

Lees meer over periodiek beleggen

De producten van Evi

Eenvoudig online beleggen met Evi als uw beleggingsexpert. Bekijk onze producten en ontdek wat bij u past.

Evi Beheer

Evi beheert uw vermogen. We bepalen samen hoe wij voor u beleggen. Uw financiele situatie staat centraal, en we kijken wat er het best past bij u en uw situatie.

  • Uitgebreide persoonlijke intake
  • Begeleiding bij bepalen profiel
  • Jaarlijkse profielcheck
Meer over Evi Beheer
Beleggingscoach.png

Wilt u direct contact met een van onze medewerkers? Bel ons dan. Wij helpen u graag, elke werkdag tot 21.00 uur!

0800 - 290 29 00

Beleggen voor uw kind

Wilt u een mooi geldbedrag opzij zetten voor uw kind of kleinkind? Evi informeert u graag over de mogelijkheden!

Beleggen voor uw pensioen

Uw financiele zaken zijn goed op orde. En dat wilt u graag zo houden. Start daarom nu met beleggen voor uw pensioen.

Direct contact?

Wij zijn bereikbaar ma t/m vrij 08:30 - 21:00. Maak een afspraak met een van onze beleggingscoaches.

Second opinion?

Een frisse blik op uw beleggingen? Ontvang vrijblijvend een second opinion op uw vermogen.

Overstappen naar Evi?

Wilt u uw beleggingen overboeken naar Evi? Dan is dat zo geregeld met de Evi Overstapservice.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.