Waarin beleggen? De opties op een rij

U wilt starten met beleggen. Maar waar moet u in beleggen? Op de financiële markten vindt u uiteenlopende beleggingsproducten. De vraag is echter of u ze nodig hebt om uw financiële doelen te behalen. Veel beleggingsproducten zijn bedoeld om actief in te spelen op marktkansen.

Beleggingsfondsen, een aantrekkelijk alternatief

Een beleggingsfonds belegt het geld van verschillende beleggers in een breed gespreide beleggingsportefeuille. Die portefeuille kan bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingen in vastgoed bevatten. Of een combinatie van verschillende beleggingen. Met een beleggingsfonds belegt u eenvoudig en gespreid in bedrijven in een bepaalde regio of sector. Of in een bepaald thema. Ook zijn er beleggingsfondsen die zijn afgestemd op het maximale risico dat u met uw beleggingen wilt lopen. Dit noemen we profielfondsen.

De beheerder van het fonds kiest binnen een regio, sector of thema voor de aandelen, obligaties of beleggingsfondsen waar hij op termijn de grootste rendementskansen ziet. Een portefeuille die bestaat uit beleggingsfondsen is mede daardoor efficiënt: u bent weinig tijd kwijt aan het beheer van uw beleggingen. De kosten van zo’n portefeuille zijn laag. Door de omvang van het fonds kan de beheerder tegen lage tarieven transacties op de beurs uitvoeren. U betaalt wel een vergoeding voor het beheer.

Spreiden is belangrijk

Spreiding is belangrijk bij het behalen van uw financiële doelen. Met een goed gespreide beleggingsportefeuille kunt u de tussentijdse koersschommelingen van beleggingen beter opvangen.

U kunt spreiden over bijvoorbeeld:

  • Beleggingscategorieën
  • Regio’s
  • Sectoren
  • Beleggingsthema’s

U maakt zo slim gebruik van het feit dat beleggingen verschillend reageren op bijvoorbeeld economische en politieke ontwikkelingen. Door spreiding verlaagt u het risico van uw portefeuille zonder dat dit ten koste van het rendement hoeft te gaan. Een goede spreiding zorgt in de regel voor een stabieler verloop van de waarde van uw beleggingen.

Is een portefeuille niet evenwichtig opgebouwd, dan is het risico groot dat het rendement van de portefeuille wordt bepaald door het rendement van één aandeel of obligatie. Het rendement wordt dan zeer onvoorspelbaar.

Een voorbeeld:

Belegt u in de aandelen of obligaties van onderneming A, dan bent u afhankelijk van de prestaties van deze onderneming. Wordt A deze getroffen door een prijsverhoging van de belangrijkste grondstof of een grote fraudezaak dan kan de koers dalen en daarmee de waarde van uw belegging. Door te spreiden over diverse beleggingen beperkt u het risico dat het juist met uw gekochte aandeel of obligatie slecht gaat. Dit noemen we het specifieke risico.

Mogelijkheden waarin u kunt beleggen:

Beleggen in aandelen

Een aandeel is een deel van het eigendom van een onderneming. U krijgt door de u aankoop van een aandeel bepaalde rechten bij een onderneming. Dit recht heeft een bepaalde waarde. Die waarde stijgt als de onderneming meer waard wordt, of als beleggers verwachten dat de onderneming in de toekomst meer waard wordt. Dan stijgt de koers van het aandeel. Het rendement op een aandeel bestaat uit koersrendement; het verschil tussen de prijs bij koop en de prijs bij verkoop. Daarnaast keren veel ondernemingen dividend uit, per aandeel wordt een deel van de winst aan de aandeelhouder uitgekeerd.

graph-screen

 

 

Beleggen in obligaties

Een obligatie is een lening uitgegeven door de overheid of door een onderneming. In ruil voor de lening krijgt de houder van de obligatie periodiek een vooraf afgesproken rentepercentage. Aan het einde van de looptijd van de lening krijgt de houder van de obligatie in principe het geleende bedrag terug. Het rendement op een obligatie bestaat uit het koersrendement: de huidige koers en de koers op moment van uitgifte of aankoop. Daarnaast krijgt de obligatiehouder periodieke rentebetalingen gedurende de looptijd.

Bmb Beheerd Beleggen

 

 

Beleggen in vastgoed

Vastgoedfondsen zijn fondsen die investeren in onroerende goederen zoals woningen, kantoren of winkels. De belegger in een vastgoedfonds krijgt een aandeel in een mandje met diverse panden. Het rendement bestaat uit de waardestijging van de panden op termijn. Daarnaast keren veel vastgoedfondsen een deel van de huurinkomsten uit de panden als dividend uit aan de belegger.

Final B 35V1

 

 

Beleggen in cash

Cash is vermogen dat is belegd en wordt aangehouden op een beleggings- of spaarrekening. Ook geldmarktfondsen kunnen voor dit doel worden gebruikt. U ontvangt een beperkt rendement op deze belegging, vergelijkbaar met de spaarrente.

Pexels Karolina Grabowska 4386158

Vermogen opbouwen met beleggen

Wilt u graag vermogen opbouwen? Dan heeft u misschien nog een hoop vragen. Moet u gaan sparen of beleggen? Welke andere keuzes moet u maken en waar moet u rekening mee houden als u kiest voor beleggen? 

Alles over beleggen
Evi 1.1

Direct contact?

Wij zijn bereikbaar ma t/m vrij 08:30 - 21:00. Maak een afspraak met een van onze beleggingscoaches.

Second opinion?

Een frisse blik op uw beleggingen? Ontvang vrijblijvend een second opinion op uw vermogen

Overstappen naar Evi?

Wilt u uw beleggingen overboeken naar Evi? Dan is dat zo geregeld met de Evi Overstapservice.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

100.28.132.102