Hoe om te gaan met emoties bij beleggen?

Als uw beleggingen in waarde toenemen is dat prettig. Gaat het tijdelijk minder goed op de beurs en daalt de waarde van uw beleggingen? Dan is dat natuurlijk minder leuk. Emoties horen bij beleggen. Het is wel belangrijk dat uw emoties uw beleggingsbeslissingen niet beïnvloeden. Want beleggers die het hoofd koel houden bij stijgende én dalende beurzen behalen op termijn een beter resultaat.

Drie wetenschappelijke inzichten die uw beleggingsresultaat kunnen verbeteren

 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat beleggers zich vaak ongemerkt laten leiden door hun emoties en dat dit ten koste gaat van het lange termijn rendement. Hoe voorkomt u dat uw emoties uw beleggingsbeslissingen beïnvloeden? Inzichten uit de behavioral finance, de gedragswetenschap op het grensvlak van economie en psychologie, kunnen u daarbij helpen. In behavioral finance wordt onderzoek gedaan naar het gedrag van beleggers. En daar zijn drie inzichten uit naar voren gekomen die kunnen helpen om uw emoties onder controle te houden.

1. Een logische kijk op geld

Emoties spelen een grote rol in de manier waarop we naar ons vermogen kijken. Zo is het voor ons brein lastig om het nadelige effect van abstracte zaken als inflatie en belastingen te overzien. Het resultaat: we laten flinke bedragen op onze betaal- en spaarrekening staan. Dat doen we omdat onze kijk op geld niet helemaal logisch is: we denken dat het op die betaal- of spaarrekening altijd zijn waarde behoudt of zelfs in waarde groeit.

Niet is minder waar. En dat is zonde want door inflatie wordt geld op een betaal- of spaarrekening juist minder waard. Wilt u vermogen opbouwen? Bijna ongemerkt en zonder emotie? Maak dan maandelijks via automatische overschrijving geld over naar uw beleggingsrekening. Let daarbij wel op om een spaarbuffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven. Het Nibud adviseert ongeveer 3-4 maandsalarissen als spaarbuffer aan te houden.

Evi Beheer
Pexels Karolina Grabowska 4386158

 

 

 

2. Wees bewust van het eigendomseffect

Een belangrijke valkuil bij beleggen is het eigendomseffect. Als we iets in ons bezit hebben dan kennen we daar een hogere waarde aan toe dan wanneer we het nog zouden moeten aankopen. Hoe dit invloed heeft op ons gedrag laat zich het best illustreren aan de hand van het beroemde onderzoek van Daniel Kahneman en Richard Thaler (Endowment effect): Deelnemers kregen een mok en werd gevraagd om deze te verkopen of te ruilen tegen een gelijkwaardig alternatief. Ze ontdekten dat het bedrag dat deze deelnemers voor de mok wilden hebben, twee keer zo hoog was als het bedrag dat ze wilden betalen om de mok te verkrijgen.

Dit effect is gekoppeld aan het gevoel van verlies aversie; de pijn van het verliezen is groter dan de vreugde van het winnen. Daarom vinden we het moeilijk om iets te verliezen wat we al hebben, ook al zouden we op die manier iets mooiers of iets beters kunnen krijgen. Beleggers hebben ook te maken met het eigendomseffect, met als gevolg dat ze vaak te lang vasthouden aan verlieslatende beleggingen. Dit geldt met name voor beleggers die zelfstandig beslissingen nemen en onvoldoende tijd nemen om zich te verdiepen in het rendementspotentieel van hun beleggingen.

Herkent u zichzelf hierin, overweeg dan het beleggen uit te besteden aan experts. Zij volgen de financiële markten op de voet en vervangen beleggingen die achterblijven door beleggingen met meer opwaarts potentieel.

Pexels Sebastian Voortman 214573

 

 

 

3. Focus niet te veel op het nu

Ons brein kent veel gewicht toe aan recente gebeurtenissen en veel minder aan belangrijke informatie die al langer bekend is. Dat heeft effect op onze beleggingsbeslissingen. Heftige marktbewegingen zorgen bijvoorbeeld voor veel stress bij beleggers.

Heeft u weleens de neiging om uw beleggingen te verkopen of helemaal uit de markt te stappen bij een dalende beurs? Dat zou zonde zijn, want zo’n tijdelijk dalende beurs heeft op lange termijn vaak weinig invloed op het resultaat van uw beleggingsportefeuille. En geduld wordt beloond. Focus daarom niet te veel op het nu en laat u ook niet te veel leiden door het dagelijkse nieuws bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

Schenken Beleggen

Wat is een goede manier om uw risico te spreiden als de beurzen beweeglijk zijn?

Wij stelden deze vraag aan Theo Nijssen, Directeur Beleggingsfondsen bij Van Lanschot Kempen en verantwoordelijk voor selectie van beleggingsfondsen:

‘Het is misschien een aantrekkelijk idee om ineens een groot bedrag over te boeken naar uw beleggingsrekening. Bijvoorbeeld als u niet in de verleiding wilt komen om er iets anders mee te doen of er gewoon liever geen omkijken meer naar heeft. Toch is bij beleggen de stapelmethode effectiever. Door bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag in te leggen worden uw beleggingen automatisch gespreid en niet allemaal op dezelfde koers ingekocht. Dat is vooral prettig als de beurzen schommelen. U loopt minder risico door een betere spreiding en de prijs middelt uit door de verschillende aankoopmomenten.’

Theo Nijssen

Ervaar het gemak van periodiek beleggen

Bent u klant bij Evi en u belegt nog niet periodiek? Uw inleg regelt eenvoudig met de Evi App of Mijn Evi. 

Lees meer over periodiek beleggen

Vermogen opbouwen met beleggen

Wilt u graag vermogen opbouwen? Dan heeft u misschien nog een hoop vragen. Moet u gaan sparen of beleggen? Welke andere keuzes moet u maken en waar moet u rekening mee houden als u kiest voor beleggen? 

Alles over beleggen
Evi Avatar 1

Direct contact?

Wij zijn bereikbaar ma t/m vrij 08:30 - 21:00. Maak een afspraak met een van onze beleggingscoaches.

Second opinion?

Een frisse blik op uw beleggingen? Ontvang vrijblijvend een second opinion op uw vermogen

Overstappen naar Evi?

Wilt u uw beleggingen overboeken naar Evi? Dan is dat zo geregeld met de Evi Overstapservice.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64