Sparen of beleggen? De juiste balans in 4 stappen

Sparen of beleggen? De juiste balans in 4 stappen

1. Spaar je wel voldoende?

Voor veel beleggers klinkt sparen  misschien saai. Met de actuele spaarrentes levert geld op een spaarrekening immers bijna niets op. Toch is World Savings Day, ofwel Wereldspaardag, ook voor beleggers een goed moment om stil te staan bij het belang van sparen. Een goede vermogensstrategie bestaat namelijk uit beleggen én sparen. Zie het aanhouden van spaargeld als een middel dat ervoor zorgt dat je je beleggingsstrategie kunt volhouden. Heb je geen spaarbuffer? Dan zit een onverwachte grote uitgave of tijdelijke periode zonder inkomen je doel in de weg.

Jouw optimale spaarbedrag

Er zijn diverse online tools om het ideale spaarbedrag te berekenen. Jouw persoonlijke situatie bepaalt het optimale spaarbedrag. Waarschijnlijk heb je al een potje voor onverwachte uitgaven. Voor reparaties aan de auto of vervanging van de cv-ketel. Een potje met drie tot zes maanden aan netto-inkomen zorgt ervoor dat je ook een periode zonder inkomen makkelijk opvangt. Bijkomend effect: de ongekende gemoedsrust die zo’n spaarpot met zich meebrengt. Zo houd je je beleggingsstrategie beter vol. De kenmerkende fluctuaties op de financiële markten die horen bij beleggen doen jou niets, je hebt het vermogen op de beleggingsrekening immers niet direct nodig.

2. Bouw je voldoende vermogen op?

Elk bedrag dat je wel of niet belegt, heeft gevolgen voor je totale belegde vermogen. Veel mensen zien echter één belangrijk gevolg over het hoofd: je loopt het risico dat je je financiële doel niet haalt als je te weinig van je vermogen belegt. Bij het bereiken van grote financiële doelen in de toekomst speelt, het rente-op-rente-effect, danwel het rendement-op-rendement-effect, een grote rol. Het betekent dat als je rendement ontvangt over je geld en dat niet opneemt, je over dat bedrag aan rendement weer rendement ontvangt. Dankzij dit effect groeit je vermogen, zonder dat je zelf opnieuw geld hoeft in te leggen. Dat effect is nodig om op lange termijn vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld voor de studie van je kind of om eerder te kunnen stoppen met werken.

3. Beleg je je spaargeld op tijd?

Een combinatie van sparen en beleggen werkt het beste om vermogen op te bouwen. Maar laat niet te veel op je spaarrekening staan. Met de actuele spaarrente van 0%, is de kans groter dat je euro’s op lange termijn meer waard worden als je ze belegt. Rendement is natuurlijk nooit een garantie, maar het is wel de beloning voor het risico dat je neemt door te investeren. Dat kan op lange termijn een groot verschil maken. Zorg dus dat je tijdig een deel van het geld op je spaarrekening afroomt. Het bedrag boven jouw persoonlijke buffer boek je bijvoorbeeld maandelijks over naar je beleggingsrekening. Je belegde euro’s krijgen zo alle kans om te renderen.

4. Sparen én beleggen

Beleggen kan op lange termijn meer opleveren dan een spaarrekening. Toch aarzelen spaarders vaak om geld over te maken van de goedgevulde spaarrekening naar je beleggingsrekening. Herkenbaar? Alles draait om de hoeveelheid weerstand die een handeling veroorzaakt. Denk aan de hoeveelheid handelingen die er nodig zijn om geld over te boeken van je spaarrekening naar een andere rekening. Hoe meer weerstand die handelingen opleveren, hoe groter de kans dat je niet in actie komt. Bij Evi maken we het je makkelijk doordat er standaard een spaarrekening aan je beleggingsrekening is gekoppeld. Zo staat niets je meer in de weg om de optimale balans tussen beleggen en sparen te bereiken.

Leestips van Evi