Sparen of beleggen? De juiste balans in 4 stappen

Sparen of beleggen? De juiste balans in 4 stappen

1. Spaart u wel voldoende?

Voor veel beleggers was sparen lange tijd geen  optie. Met name omdat geld op een spaarrekening bijna niets opleverde. Inmiddels is de spaarrente bij Evi gestegen naar 0,50%. Voor beleggers een goed moment om stil te staan bij het belang van sparen. Een goede vermogensstrategie bestaat namelijk uit beleggen én sparen. Het aanhouden van spaargeld kan een middel zijn om uw beleggingsstrategie vol te houden. Zonder spaarbuffer kan een onverwacht grote uitgave uw doel immers in de weg zitten.

Uw optimale spaarbedrag

Er zijn diverse online tools om het ideale spaarbedrag te berekenen. Uw persoonlijke situatie bepaalt uiteindelijk het optimale spaarbedrag. Waarschijnlijk heeft u al een potje voor onverwachte uitgaven; voor reparaties aan de auto of vervanging van de wasmachine. Een potje met drie tot zes maanden aan netto-inkomen zorgt ervoor dat u ook een periode zonder inkomen makkelijk opvangt. Bijkomend effect: de gemoedsrust die zo’n spaarpot met zich meebrengt. De onvermijdelijke fluctuaties op de financiële markten doen u niets, omdat u het vermogen op uw beleggingsrekening niet direct nodig heeft.

2. Bouwt u voldoende vermogen op?

Elk bedrag dat u wel of niet belegt, heeft grote invloed op uw toekomstige vermogen. Als u te weinig van uw vermogen belegt, loopt u het risico uw financiële doel niet te bereiken.  Daarbij speelt het rente-op-rente-effect een grote rol. Het betekent dat als u rendement ontvangt, u over dat bedrag ook weer rendement ontvangt. Dankzij dit effect groeit uw vermogen sneller. Bijvoorbeeld voor de studie van uw kind of om eerder te stoppen met werken.

3. Belegt u uw spaargeld op tijd?

Een combinatie van sparen en beleggen werkt het beste om vermogen op te bouwen. Maar laat niet te veel op uw spaarrekening staan. Historisch gezien is de kans groter dat uw euro’s op lange termijn meer waard worden als u ze belegt. Rendement is natuurlijk nooit een garantie, maar het is wel de beloning voor het risico dat u neemt door te beleggen. Dat kan op lange termijn een groot verschil maken. Zorg dus dat u tijdig een deel van het geld op uw spaarrekening afroomt. Het bedrag boven uw persoonlijke buffer boekt u bijvoorbeeld maandelijks over naar uw beleggingsrekening. Uw belegde euro’s krijgen zo alle kans om te renderen.

4. Sparen én beleggen

Beleggen kan op lange termijn meer opleveren dan een spaarrekening. Bij Evi maken we het u makkelijk doordat er standaard een spaarrekening aan uw beleggingsrekening is gekoppeld. Zo staat niets u meer in de weg om de optimale balans tussen beleggen en sparen te bereiken.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64