Sparen of beleggen? De juiste balans in 4 stappen

Sparen of beleggen? De juiste balans in 4 stappen

1. Spaart u wel voldoende?

Voor veel beleggers was sparen lange tijd geen optie. Met name omdat geld op een spaarrekening bijna niets opleverde. Inmiddels is de spaarrente bij Evi gestegen naar 2,5%. Voor beleggers een goed moment om stil te staan bij het belang van sparen. Een goede vermogensstrategie bestaat namelijk uit beleggen én sparen. Het aanhouden van spaargeld kan een middel zijn om uw beleggingsstrategie vol te houden. Zonder spaarbuffer kan een onverwacht grote uitgave uw doel immers in de weg zitten.

Uw optimale spaarbedrag

Er zijn diverse online tools om het ideale spaarbedrag te berekenen. Uw persoonlijke situatie bepaalt uiteindelijk het optimale spaarbedrag. Waarschijnlijk heeft u al een potje voor onverwachte uitgaven; voor reparaties aan de auto of vervanging van de wasmachine. Een potje met drie tot zes maanden aan netto-inkomen zorgt ervoor dat u ook een periode zonder inkomen makkelijk opvangt. Bijkomend effect: de gemoedsrust die zo’n spaarpot met zich meebrengt. De onvermijdelijke fluctuaties op de financiële markten doen u niets, omdat u het vermogen op uw beleggingsrekening niet direct nodig heeft.

2. Bouwt u voldoende vermogen op?

Elk bedrag dat u wel of niet belegt, heeft grote invloed op uw toekomstige vermogen. Als u te weinig van uw vermogen belegt, loopt u het risico uw financiële doel niet te bereiken.  Daarbij speelt het rente-op-rente-effect een grote rol. Het betekent dat als u rendement ontvangt, u over dat bedrag ook weer rendement ontvangt. Dankzij dit effect groeit uw vermogen sneller. Bijvoorbeeld voor de studie van uw kind of om eerder te stoppen met werken.

3. Belegt u uw spaargeld op tijd?

Een combinatie van sparen en beleggen werkt het beste om vermogen op te bouwen. Maar laat niet te veel op uw spaarrekening staan. Historisch gezien is de kans groter dat uw euro’s op lange termijn meer waard worden als u ze belegt. Rendement is natuurlijk nooit een garantie, maar het is wel de beloning voor het risico dat u neemt door te beleggen. Dat kan op lange termijn een groot verschil maken. Zorg dus dat u tijdig een deel van het geld op uw spaarrekening afroomt. Het bedrag boven uw persoonlijke buffer boekt u bijvoorbeeld maandelijks over naar uw beleggingsrekening. Uw belegde euro’s krijgen zo alle kans om te renderen.

4. Sparen én beleggen

Beleggen kan op lange termijn meer opleveren dan een spaarrekening. Bij Evi maken we het u makkelijk doordat er standaard een spaarrekening aan uw beleggingsrekening is gekoppeld. Zo staat niets u meer in de weg om de optimale balans tussen beleggen en sparen te bereiken.

3.230.143.213