DGA? Zet je pensioen om in een ODV

Pensioen in eigen beheer omzetten? Beslis vóór 31 december 2019

Ben je directeur-grootaandeelhouder (DGA) en heb je nog pensioen in eigen beheer? Dan heb je tot 31 december 2019 om je pensioen af te kopen of om te zetten in een oudedagsverplichting (ODV).

Sinds 2017 is het voor DGA's niet meer mogelijk om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Het vóór 2017 opgebouwde pensioen mag je wel in eigen beheer aanhouden, maar daar wil de fiscus ook van af. Als stimulans heb je in de periode van 2017 tot en met 2019 een keuze: het pensioen afkopen of omzetten in een oudedagsverplichting (ODV). De keuze voor afkopen wordt minder aantrekkelijk. De korting op de te betalen belasting was in 2017 34,5% en is in 2019 gedaald naar 19,5%.

Omzetten in ODV interessant

Omzetten in een ODV kan nog steeds interessant zijn. Simpel gezegd wordt de fiscale pensioenvoorziening omgezet in een jaarlijkse uitkering met een vaste looptijd van 20 jaar. Vanaf je AOW-datum krijg je 20 jaar lang ieder jaar 1/20e-deel van je ODV uitgekeerd. Daarna is de pot leeg en stopt de uitkering. De ODV-uitkering is net zoals een pensioenuitkering belast vóór de inkomstenbelasting. In de meeste gevallen is de ODV-uitkering lager dan de pensioenuitkering.

3 voordelen als je overgaat naar de ODV

Overgaan naar de ODV heeft meerdere voordelen. Evi zet er 3 op een rij.

1. Bv hoeft minder vermogen aan te houden

Het grootste voordeel van overgaan naar een ODV is dat de zogenoemde dividendklem vervalt. Als je dividend uit je bv wilt uitkeren, bekijkt de fiscus of de bv daar ruimte voor heeft. Daarbij gaat de fiscus uit van de commerciële pensioenvoorziening, die 2 tot 3 keer zo hoog is als de fiscale pensioenvoorziening. Tot dat bedrag moet de bv vermogen aanhouden. Dit kan zeer nadelig uitpakken als je op de een of andere manier van je dividend financieel afhankelijk bent.

Bij de omzetting van de fiscale pensioenvoorziening naar de ODV ben je die dividendklem kwijt. De bv hoeft alleen maar vermogen aan te houden ter grootte van de ODV.

2. Leningen makkelijker aflossen

Als je leningen bij je bv hebt die mogelijk in 2022 als excessief worden aangemerkt, dan kan omzetting naar een ODV uitkomst bieden. De Belastingdienst beoordeelt wat excessief is, afhankelijk van je vermogenspositie. Door de extra dividendruimte die je met de omzetting creëert (zie voordeel 1), kun je het excessieve deel van de leningen aflossen.

3. Bv opheffen

Wanneer je op termijn van de bv af wilt, is omzetting naar een ODV voordelig. Een ODV mag namelijk overgeheveld worden naar een verzekeraar of bank voor de aankoop van een lijfrente, waarna je de bv kunt opheffen. Bij pensioen in eigen beheer is dat veel lastiger. Dat kun je alleen bij een verzekeraar onderbrengen voor een levenslange uitkering, en het bedrag dat afgestort moet worden is veel hoger (namelijk de commerciële waarde van de pensioenvoorziening).

Belangrijke voorbereidingen

Bij een omzetting naar een ODV komt het nodige kijken. Zo moet je partner (en soms zelfs je ex-partner) toestemming verlenen, moeten de nodige aktes worden opgesteld en het aanvraagformulier bij de Belastingdienst worden ingediend. Ook is het belangrijk dat je na laat gaan of je testament op orde is.

Overweeg je je pensioen in eigen beheer om te zetten naar een ODV? Wees er dan snel bij. Neem contact op met Evi's pensioenspecialist Ton. Maak een belafspraak om te bespreken hoe Evi je kan helpen bij het afstorten van een ODV.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64