Pensioen uitgelegd

Wat is pensioen en waarom is het belangrijk?

Pensioen is het inkomen dat u ontvangt nadat u gestopt bent met werken. Het wordt opgebouwd in de jaren voorafgaand aan uw pensioen. Er zijn verschillende mogelijkheden om pensioen op te bouwen. We noemen dat de pijlers van het Nederlandse pensioenstelsel.

 

Istock 1449821357

 

 

Het pensioenprobleem

Nederland heeft een van de beste pensioenstelsels ter wereld, maar toch bouwen 1,7 miljoen werkenden geen pensioen op (Bron: DNB). Dit geldt voor zzp’ers, werknemers en ondernemers. Door de moeilijke belastingregels en de vele keuzes die beschikbaar zijn, vinden mensen het vaak lastig om zich te verdiepen in hun pensioenmogelijkheden.

De overheid en toezichthouders zijn actief bezig met dit probleem. De Wet Toekomst Pensioenen, die op 1 juli 2023 is ingevoerd moet verandering brengen. Deze wet verplicht pensioenfondsen en verzekeraars hun regels aan te passen voor 2028.

In het nieuwe stelsel heeft iedereen een eigen pensioenpotje. Ook kunnen zelfstandigen nu makkelijker pensioen opbouwen en zijn de mogelijkheden om dat te doen flink verruimd.

 

Op tijd beginnen loont!

Begin op tijd met beleggen voor uw pensioen. Hoe eerder u begint, hoe meer tijd u heeft om uw vermogen te laten groeien en marktschommelingen op te vangen. Bijvoorbeeld, als u op uw 39e begint met een doelvermogen van €100.000, moet u ongeveer €120 per maand inleggen om op uw 69e met pensioen te kunnen gaan. Maar als u pas op uw 59e begint, moet u ongeveer €650 per maand inleggen om hetzelfde doelvermogen te behalen. Begin dus op tijd en profiteer van de voordelen van vroeg beginnen.

Let op: dit is slechts een voorbeeld, geen voorspelling van het resultaat dat u behaalt met uw eigen beleggingen. Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel) van uw inleg verliezen.

 

Maak kennis met Evi Pensioenbeleggen

Wilt u zelf uw pensioenpotje opbouwen? Ontdek wat Evi Pensioenbeleggen voor u kan betekenen.

Ontdek Evi Pensioenbeleggen

Man Beker (1)

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

3.238.121.7