Fondsbeleggen of beleggen in losse aandelen? 

Wilt u beginnen met beleggen? Dan kunt u onder andere kiezen uit beleggen in beleggingsfondsen of in individuele effecten (bijvoorbeeld aandelen).

Koopt u een los aandeel, dan bent u mede-eigenaar van het bedrijf waarin u belegt. Hebt u bijvoorbeeld aandelen Heineken dan bent u voor een stukje eigenaar van deze bierbrouwer. Belegt u in een beleggingsfonds dan belegt u via het fonds in vele bedrijven. Een beleggingsfonds is een verzameling aandelen van verschillende bedrijven die bepaalde kenmerken delen. Dit kunnen wel duizenden bedrijven zijn waarin een beleggingsfonds investeert.  

 

Meer risico of meer spreiding? 

Bij beleggen is een goede spreiding belangrijk. Bij fondsbeleggen spreidt u uw vermogen over heel veel verschillende bedrijven en hiermee spreidt u dus ook de risico’s. Daarnaast kunt u bij fondsbeleggen een goede spreiding realiseren met een relatief lage inleg. Beleggen in losse aandelen van een bedrijf is risicovoller. U bent dan afhankelijk van de gang van zaken bij dat specifieke bedrijf. Het koersverlies van één aandeel kan bij fondsbeleggen worden gecompenseerd of gedempt door andere aandelen in het fonds.

 

Moeilijk of makkelijk wereldwijd beleggen?

Via een beleggingsfonds kunt u ook eenvoudig beleggen in en spreiden over landen over de hele wereld. U kunt dan ook beleggen in bijvoorbeeld China, India en Zuid-Korea. Tot deze landen krijgt u normaal gesproken moeilijk toegang als u er in losse aandelen wilt beleggen. 

 

Zelf aan het werk of de experts aan het werk zetten? 

Fondsbeleggen heeft als voordeel dat de experts voor u aan het werk gaan. De fondsmanager volgt de beurs en het financiële nieuws voor u en maakt op basis van die informatie keuzes voor het beleggingsfonds. U heeft daar dus geen omkijken naar. Kiest u ervoor om te beleggen in losse aandelen? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de keuzes die u maakt.

 

Welke manier van beleggen past bij u? 

Fondsbeleggen of beleggen in losse aandelen: wat u kiest hangt onder andere af van uw antwoord op de bovenstaande vragen. Bij Evi van Lanschot bieden wij beleggingsvormen op het gebied van fondsbeleggen.  

Wilt u uw vermogen laten beleggen door de experts van Evi van Lanschot en er zelf geen omkijken naar hebben? Dan is Evi Beheer een goede keuze.  

Belegt u als aanvulling op uw pensioen? Dan is Evi Pensioenbeleggen een goede optie 

Met Evi Go kiest u zelf het Evi Fonds en onze experts beleggen het voor u.  

 

Welke variant u ook kiest: beleggen kent risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen.   

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

100.28.132.102