Vuistregels om succesvol te beleggen 

Hoe succesvol u bent met beleggen hangt af van allerlei factoren zoals beursontwikkeling, tijd, geld en discipline. Wij hebben een aantal vuistregels voor succesvol beleggen voor u op een rijtje gezet. 

 1. Vuistregel 1: hoe eerder u start, hoe groter de kans op een mooi rendement

  Als u gaat beleggen om uw vermogen te laten groeien dan is het belangrijk dat u dit doet met geld dat u niet direct nodig hebt. Hoe langer u het geld kunt missen, hoe groter de kans dat u een aantrekkelijk rendement opbouwt. Daar komt bij dat door het effect van rendement-op-rendement de waarde van een belegging op termijn sneller oploopt dan aan het begin. Een voorbeeld. 

  Stel u legt iedere maand 100 euro in. Na 10 jaar en een verwacht rendement van 5% is uw totale inleg van 12.000 euro gestegen tot 15.436 euro. Uw totale rendement bedraagt dan 3.436 euro, oftewel bijna 29% rendement op uw inleg. 

  Kiest u voor 20 jaar in plaats van 10 jaar dan zien we dat de waarde van uw belegging op termijn sneller oploopt. Bij een verwacht rendement van 5% is uw totale inleg van 24.000 euro na 20 jaar namelijk gestegen tot 40.580 euro. Uw totale rendement bedraagt dan 16.580 euro, oftewel 69% rendement ten opzichte van uw inleg en bij een rendement van 5%.

 2. Vuistregel 2: beleg niet met geleend geld

  Hebt u geen groot vermogen beschikbaar om te beleggen? U kunt dan kiezen om periodiek een bedrag in te leggen. Hierdoor kunt u na verloop van tijd ook een mooi bedrag opbouwen. Beleggen met geleend geld raden we af. Het risico is aanwezig dat u aan het einde van de leenperiode met een restschuld overblijft.

 3. Vuistregel 3: blijf rustig bij beursschommelingen

  Blijf rustig en laat u niet leiden door uw emoties. Beleggers die huiverig zijn voor risico verkopen soms tegen te lage koersen en bij euforie kopen ze vaak tegen te hoge koersen. Een langetermijn- strategie is belangrijk bij beleggen. Kies voor een strategie die past bij uw wensen, bijvoorbeeld een vaste inleg per maand, en houd daaraan vast, ook in slechte beurstijden.

 4. Vuistregel 4: laat u goed informeren

  Als u niet zo thuis bent in beleggen, dan zijn er genoeg mogelijkheden om er meer over te weten te komen. Op onze website vindt u veel informatie. U kunt ook contact opnemen met onze vermogenscoaches. Bent u van plan om zelf een beleggingsportefeuille samen te stellen? Dan raden wij u aan om het financiële nieuws en het nieuws rondom uw beleggingen serieus te volgen. Is uw interesse niet zo groot of kunt u er niet zoveel tijd insteken? Dan raden wij u aan om het samenstellen en beheren van een beleggingsportefeuille over te laten aan onze experts. Lees hier meer over deze keuze zelf beleggen of uitbesteden.

 5. Vuistregel 5: wanneer beginnen met beleggen?

  Het juiste moment kiezen om te beginnen met beleggen (in te stappen) blijft lastig. Wilt u beginnen met beleggen, maar twijfelt u over de timing? Dan kunt u het instaprisico verkleinen door een vast bedrag periodiek in te leggen. Door bijvoorbeeld maandelijks in te leggen verkleint u het risico dat u met een groot bedrag op een ongunstig moment instapt. Lees hier meer over het instapmoment.

 6. Vuistregel 6: spreid de risico’s

  Let altijd scherp op de risico’s die beleggen met zich meebrengt. Wilt u meer rendement? Dan betekent dat meestal meer risico. Een manier om risico te verminderen is spreiding. Een goede spreiding van uw beleggingen is belangrijk. Presteert een belegging minder, dan kan een andere belegging dit eventueel compenseren. Door te spreiden over diverse beleggingscategorieën (aandelen, obligaties) neemt het risico ook af. Lees meer over de risico’s van beleggen.

   

Welke manier van beleggen past bij u? 

Met bovenstaande vuistregels voor beleggen helpen wij u op weg om de kans op goede beleggingsresultaten te vergroten. Het enige wat u moet doen is kiezen welke manier van beleggen het beste bij u past.  

Wilt u uw vermogen laten beleggen door de experts van Evi van Lanschot en er zelf geen omkijken naar hebben? Dan is Evi Beheer een goede keuze.  

Belegt u als aanvulling op uw pensioen? Dan is Evi Pensioenbeleggen misschien een goede optie.  

Met Evi Go kiest u zelf het Evi Fonds en onze experts beleggen het voor u.  

 

Welke variant u ook kiest: beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen.   

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

3.238.121.7