Belastingvrij schenken aan uw kind


Investeer in de toekomstplannen van uw kind.

Schenken aan uw kind

Investeer in de toekomst van uw kind

Bespaar belasting door te schenken

Geven is leuker tijdens leven


Wilt u uw kinderen een financieel steuntje in de rug geven? Dat kan door te schenken. Jaarlijks kunt u tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Deze schenking kunt u op een beleggingsrekening van uw kind storten. Zo kunt u een mooi vermogen opbouwen voor uw kind. U regelt het eenvoudig in drie stappen. 

Schenkingstool

Met de Schenkingstool van Evi krijgt u direct inzicht in de mogelijkheden om te schenken. U kunt elk jaar tot een bepaald bedrag belastingvrij aan uw aan uw kinderen of kleinkinderen schenken. Met deze tool ziet u in vijf eenvoudige stappen welke schenkingsvrijstellingen er zijn en waar u rekening mee moet houden. Let op: Alle bedragen en percentages gelden voor 2022.

{{ currentQuestion.question }}

{{currentQuestion.subOptionsTitle}}

{{currentAnswerSubDescription}}

{{ currentQuestion.subOptionsTitle }}

{{ currentQuestion.question }}

Evi

{{currentBalloonText}}

Evi

{{ currentQuestion.question }}

{{currentQuestion.ResultText.NettoValueText}} {{resultData.nettoBedrag}}
{{currentQuestion.ResultText.SchenkenBelastingText}} {{resultData.schenkenBelasting}}
{{currentQuestion.ResultText.TotaleLastenText}} {{resultData.totaleLasten}}
{{currentQuestion.ResultText.ToonBerekeningText}}
{{currentQuestion.ResultText.BrutoVerkrijgingText}} {{resultData.brutoVerkrijging}}
{{currentQuestion.ResultText.GrondSlagText}} {{resultData.grondSlag}}
{{currentQuestion.ResultText.BelastingText}} {{resultData.belasting}}
{{currentQuestion.ResultText.TotaalText}} {{resultData.totaal}}

{{currentQuestion.ResultText.ResultSubDescription}}

{{text.EmailMeTitle}}

{{checkFormValues}} {{checkContactForm}}

 

 

 

 

 

 

Contact Formulier is verzonden

 

Bedankt!

 

 

Vermogensgroeitool

Wilt u met uw schenking een vermogen opbouwen voor uw kind of kleinkind? Dan kan beleggen een goede optie zijn. Benieuwd wat het u kan opleveren als u gaat beleggen bij Evi? Bereken het met onze vermogensgroeitool.

Naar de vermogenstool
{{watchQuestions}}

Belastingvrije schenking aan uw kind in 3 stappen

Wilt u als ouder uw kinderen een financieel steuntje in de rug geven? Dat kan door te schenken. Jaarlijks kunt u tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Jaarlijkse schenkingen hebben invloed op uw vermogen, maar ook op het vermogen van uw kinderen. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Zorg daarom voor een goed schenkingsplan.

  1. Bepaal de invloed op uw financiële situatie

  2. Kies welke vorm van schenken past bij u

  3. Bekijk welke belastingvoordeel u kunt gebruiken

Hoeveel kunt u belastingvrij geld schenken aan uw kind?

Als ouder kunt u belastingvrij schenken aan uw kind. De hoogte van de vrijstelling hangt af van het type schenking en het doel waarvoor de schenking wordt gebruikt.

Wat kan geld schenken aan uw kind opleveren?

Door jaarlijks te schenken kunt u uw kind een mooi vermogen op laten bouwen. U kunt dat doen met één van de beleggingsoplossingen van Evi van Lanschot. Wilt u weten wat dat kan opleveren? Maak direct een berekening.

Onze oplossingen voor geld schenken aan uw kind

Wilt u schenken aan een minderjarig kind? Kies dan voor een Evi4Kids beleggingsrekening. Als ouder beheert u de rekening totdat uw kind 18 jaar is. Daarna beschikt uw kind over het geld. Wilt u schenken aan uw kind ouder dan 18? Een Evi Beheer beleggingsrekening is dan een goede oplossing. U schenkt het geld aan uw kind, hij of zij opent dan zelf een Evi Beheer rekening en stort het geschonken bedrag op de rekening. Maak een afspraak met een van onze beleggingscoaches om de mogelijkheden te bespreken.

Evi4Kids

Schenken aan kinderen die jonger zijn dan 18 jaar

  • Inleg vanaf € 1.000
  • Voor kinderen tot 18
  • Ouder beheert de rekening

Evi Beheer

Schenken aan meerderjarige kinderen tussen de 18 en 40 jaar

  • Inleg vanaf € 10.000
  • Voor kinderen ouder dan 18
  • Uw kind opent de rekening

Wilt u een jaarlijkse schenking niet in één keer schenken? Dan kunt u het schenkingsbedrag ook verdelen over 12 maandelijkse bedragen en deze storten op de beleggingsrekening.

Evi tip

Schenkbelasting, tarieven en vrijstellingen voor ouders in 2022

Als ouder mag u jaarlijks een schenking doen zonder daar belasting over te hoeven betalen. Dit wordt de schenkingsvrijstelling genoemd. De hoogte wordt jaarlijks aangepast door de Belastingdienst. Ook zijn er eenmalige vrijstellingen die verschillen afhankelijk voor welk doel ze worden gebruikt. Wilt u meer schenken dan de schenkingsvrijstelling. Dan betaalt u schenkingsbelasting. Ook goed om te weten hoe het zit met schenken aan kleinkind. Lees hier meer over alle schenkingsvrijstellingen en de belastingtarieven.

Blogs over schenken voor uw kind

Veel gestelde vragen over geld schenken aan je kind

Hoeveel mag ik mijn kind belastingvrij schenken in 2022?
De jaarlijkse vrijstelling in 2022 voor ouders  is € 5.677 euro per kind. Als u meer schenkt dan het belastingvrije bedrag, moet uw kind de schenking opgeven bij de Belastingdienst en schenkbelasting betalen.
Hoeveel mag ik eennmalig schenken aan mijn kind?
U mag uw kind in de leeftijd van 18 tot en met 39 jaar eenmalig maximaal €27.231 (2022) onbelast schenken. Indien u uw kind helpt bij het kopen van een huis dan is deze vrijstelling eenmalig zelfs €106.671. Let op: u kunt maar een keer gebruik maken van de eenmalige vrijstelling. Als u de vrijstelling van €27.231 heeft gebruikt kunt u daarna niet meer de vrijstelling voor eigen woning gebruiken.
Wanneer moet u aangifte doen van schenkingsbelasting als kind?
U kunt als kind direct, nadat de schenking is ontvangen, aangifte doen. Maar in principe moet de ontvanger van de schenking uiterlijk vóór 1 maart van het jaar volgend op de schenking aangifte doen.
Wie moet aangifte doen van schenkingsbelasting als kind?
Meerderjarige kinderen doen zelf aangifte. Bij schenkingen aan minderjarige kinderen doet een van de ouders, als vertegenwoordiger van het kind, aangifte. Als er door de ouders vrij van recht is geschonken, doen de ouders zelf aangifte. In dat geval nemen zij het schenkingsrecht voor hun rekening. Dat is dan natuurlijk ook weer een schenking.
Hoe zorg ik dat het geld niet naar de 'koude kant' gaat?
Er zijn 3 opties:
Neem een uitsluitingsclausule op
Als u schenkt, kunt u een zogenoemde uitsluitingsclausule opnemen. Dit hoeft niet notarieel te worden vastgelegd, het mag ook in een onderhandse akte. Met deze clausule bereikt u dat het geschonken vermogen in het privévermogen van uw kind terechtkomt.

Tweetrapsmaking
Een situatie waar u niet aan wilt denken, maar in geval van overlijden van uw kind bepaalt u met een tweetrapsmaking dat alles wat over is van uw schenking naar een door u aangewezen persoon of personen gaat. Die aangewezen personen zijn vaak de andere kinderen of de kleinkinderen.

Uw persoonlijke situatie bespreken?

Heeft u nog vragen over schenken? Maak dan een afspraak met één van onze Evi coaches.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.