Portefeuilleontwikkelingen
In maart had de portefeuille een negatief absoluut rendement, ook lager dan de benchmark. Onze positionering in de sector consument cyclisch droeg het meeste bij, terwijl de sectoren consument defensief en financiële dienstverlening achterbleven.
Kijkend naar individuele aandelen droeg het Amerikaanse auto-onderdelenbedrijf AutoZone het meeste bij aan het rendement. De verkoop van nieuwe auto's is nog altijd matig door de hoge prijzen en consumenten geven nu meer uit aan het onderhoud van oude auto's. Het aandeel AutoZone profiteert daarvan. Het bedrijf is ook goed op weg om het aantal van 300 megavestigingen te bereiken en nieuwe distributiecentra te openen met nieuwe technologie voor meer beschikbaarheid van SKU’s (stock keeping units; productcodes die het makkelijker maken voor bedrijf en klant).
TotalEnergies leverde ook een positieve bijdrage. De olie- en gasprijzen zijn dit jaar gedaald, maar de energiesector fungeert door zijn hoge dividenduitkeringen als traditionele veilige haven in het huidige macro-economische klimaat. De sterke activiteit van TotalEnergies op het gebied van LNG helpt ook, doordat Europa zijn gasopslag de komende maanden aanzienlijk moet bijvullen om zich voor te bereiden op de volgende winter.
Tot slot is er RELX, de grootmacht op het gebied van tijdschriften en risicoanalyse, die is afgeschermd van eventuele tariefschokken. RELX blijft daardoor fungeren als een geruststellend aandeel. Daarnaast zouden de tastbare voordelen van zijn producten LexisAI en Protégé in de Legal-divisie de groei moeten stimuleren in de komende jaren. RELX is nog steeds een goedkoper aandeel dan zijn Amerikaanse branchegenoten, waardoor er nog meer herwaardering mogelijk is.
Aan de negatieve kant waren er banken, die niet immuun waren voor de verkoopgolf van Amerikaanse aandelen. Veel banken zagen hun aandelen afgelopen maand sterk dalen, waaronder Bank of America, JPMorgan en Ameriprise Financial. Mogelijk zijn die dalingen wat overdreven, want het vooruitzicht van rentes die nog langere tijd hoog blijven zou juist goed moeten zijn voor de netto rente-inkomsten van banken. Natuurlijk kan dit voordeel wegvallen door een vertragende groei van leningen en zwakkere kapitaalmarkten, wat in de gaten moet worden gehouden.
Verder had UBS Group het, in tegenstelling tot veel Europese banken, de laatste tijd moeilijk. Dat kwam vooral door de vrees dat de wettelijke kapitaalvereisten strenger zouden kunnen uitvallen dan verwacht. Als er inderdaad een strenger kapitaalregime komt, iets wat nog maanden een dreiging zal blijven, kan dit het verdienmodel van de bank uithollen. Bovendien kan dat ten koste gaan van het aantrekkelijke beleid voor aandeelhoudersrendement.